04/03/2012

Hajaheittoja: Dubai 2012

Kirjoitussarjassa 'Hajaheittoja' roiskitaan silmät auki asiaan ja varsinkin sen viereen.

Tällä viikolla miesten ATP-kiertue taputeltiin isojen poikien osalta Dubaissa. Hajaheittoja turnauksesta, olkaa hyvä!

***

Pelaajien starttirahat lienee olleen kohdillaan, kun Nadalia ja Ferreriä lukuun ottamatta koko muu top10 halusi pelata Lähi-idässä, vaikka ensi viikolla hakataan palloa "viidennessä" Grand Slamissä Indian Wellsissä. Se on siis Amerikassa ja melko lailla tarkkaan toisella puolen maapalloa. Maanantaina aloitellaan. Aika monen pelurin otteissa olikin pelailun makua.

***

Del Potro on hilaamassa itseään lähemmäksi ja lähemmäksi kärkeä. Itseluottamus kasvaa ja peli paranee viikko viikolta. Pelillisesti hän on jo top5-materiaalia. Kevyesti. Pyyhki Tsongalla lattioita ja haastoi ajoittain Federeriäkin, mutta vielä ei ihan riitä rutiini näistä matseista. Miten muuten voisi tämän tason kaveri hävitä tie-breakin, jota johtaa jo 6-2, vaikka vastassa olisikin Federer? Seuratkaa kuitenkin tätä miestä. Viimeistään syksyllä räjähtää.

***

Djokovicin esitykset jaksavat ihmetyttää. Mies oli haluttoman oloinen, teki virheitä, pelasi passiivisesti, eikä todellakaan näyttänyt mieheltä, joka on vienyt viidestä viimeisestä Grand Slamistä neljä. Eipä siinä toisaalta mitään uutta ole. Eikä ole siinäkään, että ensi viikolla mies on Indian Wellsissä taas täyttä rautaa. Oli Dubaissa vielä lomailemassa. Niin ja rahapussia lihottamassa.

***

Roger pelasi parhaalla tasollaan. Oli selkeästi viikon terävin ja motivoitunein peluri. Lisäksi hänen pelinsä ja taktiikkansa variaatiot hakevat vertaistaan ja finaalin ajoittainen yliaggressiivisuus riisui Murrayn täysin aseista. Verkolle nousut, ajan ottaminen pois skotilta ja pallojen pitäminen lyhyinä oli hienoa katseltavaa taas kerran. Federerin syöttö tekee tällä hetkellä hänen pelaamisestaan todella helppoa. Puolen kentän namuja tulee mukavasti 2-3 per geimi, joista voi lämätä ja/tai jallittaa mielin määrin. Itseluottamus kohdillaan Indian Wellsiä ajatellen. Puhui taas mitä sattuu (mm. parantuneesta puolustuspelistä), mutta todellisuudessa ei joutunut edes kunnon testiin Dubaissa.

***

Ja sitten vielä Andy. Hohhoijaa. Ei oikeastaan mitään uutta itäisten tähtien alla. Henkisesti tärkeä voitto Djokosta semeissä ja kuulemma vielä huonommallakin pelillä, mutta täysin lammas finaalissa Fedeä vastaan. Aloitteet loistavat poissaolollaan edelleen ja Andy tulee raiskatuksi aivan liian usein pelin aikana. Pelaa liian isoilla marginaaleilla, liian paljon keskikaistaa, liian kaukana takarajasta, liian epätasaisella syöttämisellä, liikaa fysiikkaansa luottaen. Tällaisissä otteluissa pitäisi jo näyttää jonkinlaista munaa Andynkin. Näin ei kasva suurkisavoittajaksi. Edelleen siis täysi koulupoika kaikessa tekemisessään. Voisi kuvitella, että tähän päivään mennessä olisi jo pikkuhiljaa tottunut esimerkiksi kameroiden jatkuviin klikkeihin, mutta ei, vaan jaksaa purnata jopa niistä. Se siitä Lendl-faktorista. Aargh.

***

Sheikin istumapaikka. Hienoin näkemäni nojatuoli tenniskatsomossa ikinä. Oli myös ensimmäinen laatuaan. Televisiokuvan perusteella vieläpä varsin mukava.