24/01/2013

Ennakko: Australian Open 2013, semifinaali Andy Murray vs. Roger Federer

Ensimmäisestä semifinaalista David Ferrerin ja Novak Djokovicin välillä muodostui sen luokan pannukakku, jota ei toivoisi näkevänsä Grand Slamin välierissä. Ei siitä sen enempää nyt, sillä toisesta semistä on sentään odotettavissa tasaisempi taistelu. Huomattavasti tasaisempi taistelu.

Maailman tämän hetken kovin kolmikko on edelleen muista selvästi karussa ja kun Djokovicn todelliset haastajat Andy Murray ja Roger Federer kohtaavat toisensa semifinaalissa, on asetelma kaikin puolin mielenkiintoinen. Loistava puolustaja sekä hyvä hyökkääjä Murray kohtaa loistavan hyökkääjän ja hyvän puolustajan Federerin. 

On erittäin mielenkiintoista nähdä niitä taktisia variaatioita, joilla pelaajat tähän otteluun lähtevät. Voisin hyvin kuvitella seuraavanlaisen draamankaaren tähän otteluun: 

Federer lähtee melko varmasti jälleen kerran kaasu pohjassa lyömään ja riepottelemaan Andyä ulos tästä ottelusta, onnistuen siinä ehkä noin erän verran. Tämän jälkeen Andyn roikkuminen alkaa tuottamaan Federerin virheitä varsinkin rystypuolelta, jonne Andy peliä pyrkii ohjailemaan pitkin linjaa kämmenillään ja rystykrosseillaan. Iskunsa Andy suuntailee todennäköisesti Federerin kämmenkulmaan, jonne liikkumisessa moni näkee Federerissä jo pientä iän tuomaa tahmeutta. 

Toinen syy tähän on Federerin erinomainen rystyslice, joka tulee puolustuksissakin poikkeuksetta terävänä ja matalana. Siitä hyökkäyksen jatkaminen on erittäin haastavaa, varsinkin kentän sisäpuolelta ja jos hyökkäys vähänkin epäonnistuu, napauttaa Federer sellaisen ohituksen, että Andy juuri ja juuri tajuaa pallon vilahtaneen ohi.

Katsokaapa kuitenkin tuon rystyslicen käyttöä ja määrää vaikkapa Federerin syötönpalautuksissa. Federerin lisääntynyt slicen käyttö alkaa itse asiassa muistuttamaan vanhaa Steffi Grafia, jolle yläkierrerystyn lyöminen viimeisissä Wimbledon -finaaleissa oli melko harvinaista, mutta kun kämmenelle kierrettiin, niin sieltä myös tapettiin. Armottomasti. Kontrasti ei kuitenkaan vielä ole tällä tasolla, eikä toivottavasti tule ikinä olemaankaan.

Peli tasoittunee kuitenkin viimeistään toisessa erässä Federerin virheiden myötä, mikä vaikuttaa hänen hyökkäysintoonsa, jolloin Andy on jo tukevasti mukana pelissä. Mitä passiivisemmaksi Andy Federerin saa ja mitä suurempia riskejä Andy saa Federerin ottamaan, sen parempi Andylle. Mitä pidemmälle ottelu menee ja mitä fyysisemmäksi ottelu käy, sen parempi Andylle. Federer joutuu muutenkin ottamaan nyt normaalia enemmän riskiä, sillä Andyn liike on parempaa kuin kenenkään muun tähän mennessä tässä turnauksessa.

Ellei Federerille satu niin sanottu pöljä päivä, jolloin hän pommittaisi Andyä kolmen erän verran pressuihin, keikahtaa tämä ottelu skotille. Kenttä on nyt sen verran hidas, ettei tuo voittava pommitus pysy Andyä vastaan tarvittavalla tasolla tarpeeksi pitkään. Murray kaivaa niin paljon palloja peliin kuin tarvitsee ja iskee tarvittaessa itsekin, kun paikka aukeaa.

Summa summarum, Roger Federer 1, Andy Murray 3. Kristallipallo on puhunut.