03/06/2015

Ennakko: Puolivälierät II, Roland Garros 2015

Ja toiset parit päästetään uunista ulos tänään! Tässä ennakko myös näihin varsin odotettuihin pareihin!

Andy Murray vs. David Ferrer
Niin vain on Ferrerkin jälleen mukana loppukahinoissa. Isossa kuvassa hänestäkin on tulossa hyvää vauhtia uloskirjoitetuimpia hahmoja, mutta näin se vain on. Uusi sukupolvi saa edelleen odottaa vuoroaan tämänkin dinosauruksen varjoissa. Massa ja paras viidestä ottelut vievät Ferrerin usein pitkälle, eikä tämä vuosi ole vieläkään poikkeus. Pieni ripaus vielä tulivoimaa, niin hän olisi todellinen uhkaaja kisan voittoakin ajatellen.

Voi kuitenkin olla, että tänä vuonna lento katkeaa Andy Murray'n kivenkovaan puolustukseen ja loistaviin vastaiskuihin. Skotti ei ole hävinnyt aviomiehen statuksellaan vielä kertaakaan, mutta eipä sekään tietysti ikuisuuksiin kestä. Ja nyt en tarkoita siis avioliittoa.

Tämä on erittäin hyvä testi molemmille ja jos joku haluaa nähdä konkreettisesti työnteon ja fyysisen harjoittelun merkitystä, niin tämä on oiva ottelu siihen. Toki sitä on myös päivän toinen ottelu.

Miehet pelaavatkin itsensä läkähdyksiin ja lopulta voittaja on hyvällä flow'lla ja fiksulla pelillä ratsastava Murray erin 3-2.

Novak Djokovic vs. Rafael Nadal
Sokerina pohjalla on tietysti Djokovicin ja Nadalin kamppailu, jota on odotettu kaavion tekohetkestä lähtien. Nyt se todellakin tapahtuu ja kisan moraalinen finaali käytäneenkin nyt, varsinkin jos Djokovic voittaa.

On vaikea nähdä tämän kevään tai kisan ensimmäisen neljän ottelun perusteella, että Nadalilla olisi vieläkään aseita voittaa tämänhetkinen Djokovic. Vaikka Nadalin peli onkin mennyt koko ajan parempaan suuntaan, on maksimiin vielä liian paljon matkaa. Ongelmat ovat toki pienempiä kuin vaikkapa pari viikkoa sitten, mutta ne ovat silti entiset.

Rystylyönnin pituus ei riitä. Kakkossyöttö on kevyehkö. Kämmenen ja rystyn lyöntisuhde (60/40) ei ole entisellään. Kämmenen ratkaisuvariaatioita on nykyisellään liian vähän. Rystypuolen pelote puuttuu. Tärkeiden pisteiden voittaminen on edelleen vaikeaa. Itseluottamus ei ole totutulla tasolla. Ja niin edelleen.

Tuossa on jo sellainen lista asioita, jotka pelaavat yhdessä ja erikseen Djokovicin vahvasti pussiin.

Djokovic on pelannut jo pitkään myös Nadalia vastaan takarajan päältä. Hän pystyykin reagoimaan nopeasti Nadalin entistä useammin tuleviin lyhyeksi jääviin lyönteihin ja löytämään loistavalla vastaantulemisellaan tarvittavan jyrkät kulmat läpilyönneille tai pisteiden petaamiselle.

Djokovic on ollut jo pitkään paras syötönpalauttaja. Hän ottaa aloitteet heti, jos siihen tulee pienikin paikka, eikä hän tarvitse moiseen edes suurta riskiä. Painavat palautukset Nadalin jalkoihin saavat espanjalaisen pahoin "takajalalle", jolloin lyöntien paino jää olemattomaksi, johon Djokovic tulee iskemään kuolettavan iskunsa.

Djokovic löytää Nadalin rystypuolen mestarillisesti. Hänen rysty pitkin linjaa tekee tuhoaan tavallaan sivutuotteena, mutta todellinen pihvi piilee siinä, että lyönti löytää usein Nadalin rystypuolen, eikä siellä tosiaan ole kunnon pelotetta. Myös Djokovicin kämmenkulmat ovat tarpeeksi jyrkät rystypuolen löytymiseksi.

Viime vuonna Nadal iski finaalissa vielä mestarillisesti kämmentään pitkin linjaa ja pakotti puolestaan Djokoviciä pelaamaan kämmentään ahdistettuna. Sitä samaa vaaditaan myös tänään. Jos Nadal saa tämän toimimaan ihanteellisesti, pitää se Djokoviciä jonkin verran varuillaan, mutta vaikea tehtävä se on. Mies on toki yllättänyt loistavilla pelisuunnitelmillaan monta kertaa, mutta nyt vaaditaan jo melkoista kania hatusta.

Nadal ja Roland Garros ovat tennishistorian legendaarisin yhdistelmä, mutta nyt on tullut vallanvaihdon aika myös massalla. Vain paineet Garrosin voittamisesta, uupumus tai loukkaantuminen voivat kaataa Djokovicin. Myös kuuma ja tuulinen keli voi osaltaan hieman sekoittaa serbin rytmiä, mutta ehkä kuitenkin vain marginaalisesti.

Serbi jatkaa erin 3-1 ja ottaa ratkaisevan askeleen kohti mestaruutta.