28/01/2017

Ennakko: Rafael Nadal vs. Roger Federer, finaali Australian Open 2017

On vierähtänyt hetki siitä kun sanat Nadal, Federer ja finaali ovat blogin otsikkorivillä olleet. Ei anneta sen kuitenkaan häiritä, sillä se on totta nyt ja taas!

Odotettavissa on hieno, klassinen kaksintaistelu näiden kahden suurpelaajan välillä. Nadalin kämmen vastaan Federerin rysty, Federerin jatkuva hyökkäys vastaan Nadalin puolustuksen vastaiskut, Nadalin hurja fysiikka vastaan Federerin eleganssi, vasuri vastaan oikuri ja niin edellen.

Tämän parin pelilliset asetelmat ovat käyneet aiemmissa 34 kohtaamisessa kovin tutuiksi, mutta uutta kulmaa asetelmaan tuo miesten myöhemmällä iällä muuttuneet ja ehkä myös ikään sopeutetut pelitavat, joiden kohtaamisesta, varsinkin Grand Slam-finaalissa, voitiin pitkään vain haaveilla. Aika näytti ajaneen jo molempien ohi, mutta pitkät levot, Australian nopeutuneet olosuhteet ja kaavioiden aukeamiset Murrayn ja Djokovicin tippumisten vuoksi osoittavat, että vielä nämä dinosaurukset kärkeen kuuluvat ja paikan tullen siellä myös keikkuvat.

Ottelu tulee olemaan täynnä mielenkiintoisia minitaisteluita. Tosiaan, edellä mainitut kämmen-rysty ja puolustus-hyökkäys ovat vain osa isoa kuvaa. 

Federerin loistava syöttäminen aiheuttaa paljon päänvaivaa espanjalaiselle, jonka täytyy neutralisoida syöttöpeli hyvällä palauttamisella. Isoin haaste tässä on Federerin jyrkkä ulospäin kiertävä syöttö ykkösruutuun Nadalin rystylle, joka riepottaa tätä ulos pelistä. Sama pätee toki Nadalin syöttäessä kakkosruutuun. Federerin rystykurotukset loistavasta slicesta huolimatta eivät ole enää niitä venyvimpiä, eikä Nadalin niitä painavimpia.

Historia on osoittanut, että Nadal on saanut käännettyä peliä hämmästyttävällä tavalla lähes poikkeuksetta Federerin rystypuolelle. Jos Federer ei löydä tähän lääkettä heti ottelun alusta lähtien, saattaa Melbournen illasta tulla tuskainen. Pelin virtaus on vain käännettävä toisin päin. Tässä auttaa Federerin hurja hyökkääminen, mutta Nadalin puolustus ja erityisesti vastaiskut pitävät toisaalta Federeriä myös varsin varovaisena. Silmitön ryntäily verkolle aiheuttaa aina vaikeuksia, sillä vähänkin vajaat lähestymis-/hyökkäyslyönnit tietävät potentiaalista paikkaa Nadalin vastahyökkäykselle. 

Nadal sai finaalia varten erinomaisen valmistavan, joskin fyysisesti kovin rasittavan, treenin ottelussa kovakuntoista Grigor Dimitrovia vastaan. Bulgarialaisen äärettömän kova ja hyvin kasassa pysynyt peli tarjosi monenlaista ja federermäistä haastetta niin pelillisesti, fyysisesti kuin henkisestikin. Dimitrovin puolustus oli varmasti hurjempaa mihin Federer huomenna pystyy, eikä miehen hyökkäyskään parhaimmillaan juurikaan Federerille häviä. Magiikka ei toki tietenkään ole sveitsiläisen tasolla.

Ottelussa tullaan ratkaisemaan paljon väistämättä henkisellä tasolla. Sanoisin, että Nadal on jonkin sortin peikko ikuisesti Federerille, joka ei saa antaa sen häiritä, vaan hänen on luotettava omaan tekemiseensä kuin vuoreen. Uskottava esimerkiksi siihen rystyyn ja sen kestävyyteen vaikka sieltä virheitä välillä tulisikin. 

Ei Nadal kuitenkaan entisaikojen loistossaan vielä täysin ole, ei henkisesti eikä myöskään pelillisesti. Hänelle tulee edelleen heikkoja hetkiä ja johtoasemassa miehen on välillä vaikea olla se takavuosista tuttu tappaja, vaikkakin nämä hetket ovat vähentyneet merkittävästi viime ja toissa vuodesta. Näihin mahdollisiin hetkiin Rogerin onkin iskettävä ja rajusti. 

Yksi iso kysymys on myös Federerin fysiikka. Jos Nadal pääsee riepottelemaan sveitsiläistä pidemmissä palloralleissa, on tämän tehtävä niistä isolla riskilläkin mahdollisimman lyhyitä. Vähänkin piiputtava Federer tulee olemaan tykinruokaa Nadalille, joka kyllä veren haistaessaan laittaa entistä isompaa myllyä pystyyn, varsinkin Federeriä vastaan.

Nadal on saanut turnauksessa kolme erittäin hyvää henkistä testiä Zverevin, Raonicin ja Dimitrovin muodossa, jotka ovat kasvattaneet espanjalaista paljon. En ole aivan varma saiko Federer omalla polullaan aivan vastaavanlaisia boosteja, sillä esimerkiksi Nishikori- ja Wawrinka-voitot tulivat lopulta kevyempien viidensien erien kautta. Ehkä parhaan boostinsa Federer on turnauksessa saanut Tomas Berdych-teurastuksesta, joka todellakin oli yksi kisan hurjimmista näytöistä ylipäätään.

Tiukaksi tämä menee, mutta sanotaan, että vanhat haamut eivät jätä Federeriä rauhaan ja ottelun edetessä fysiikan hiipuessa, Nadal vie erin 3-1.

Eurosport ja Eurosport Player-palvelu näyttävät ottelun suorana klo 10.30 alkaen. Blogi on yhteistyössä Eurosportin kanssa.