19/01/2017

Reality check I, Australian Open 2017

Kaksi kierrosta takana, joten peilataanpa ennakkoa todellisuuteen, sillä ylläty

Mutta ennen sitä, tapaus Nick Kyrgios. You cannot be serious! Kaveri tuo kyllä kovasti kaivattua väriä ja ennen kaikkea persoonaa kehiin, mutta rajansa kaikella. Jo miehen ylimielisyydessä on sen verran kestämistä, ettei matsin luovuttaminen yrittämisen puutteen takia auta yhtään asiaa. Viime vuoden lopun penaltti ei opettanut mitään. Ehdotankin uutta pakkohuilia pikimmiten. 

Mutta sitten jo ennakossa povattuihin kvartsipareihin.

Andy Murray ja Roger Federer
Kumpikaan ei varmaankaan ihan parastaan ole vielä esittänyt, mutta varsin todennäköisellä törmäyskurssilla kaksikko edelleen on. Huolia Murraylle tuo ikävän näköisesti toisella kierroksella muljahtanut nilkka ja Federerille kovenevat vastukset. Pari karsijaa kaatui sveitsiläisen hyökkäyspelillä hurjastelemalla, mutta todellinen testaus alkaa vasta kun mies joutuu myös puolustamaan. Seuraavan vastuksen, Tomas Berdychin, kanssa selviääkin paljon. Nurkkiin meneminen ja sieltä magian jatkuva taikominen on rankkaa puuhaa ja turnaustaakka alkaa painaa. Olisiko muuten kämmenelle kiertäminen vähentynyt, joten paljon jääkö liian paljon rystyn varaan?

Uhkaaja parin toteutumattomuudelle: Kei Nishikori (vs. Roger).

Stan Wawrinka vs. Marin Cilic
Ennen turnausta puhuin ennakossa Milos Raonicin kohdalla viisieräisten otteluiden merkityksestä isojen miesten osalta Australian auringossa. Myös Marin Cilic kuuluu tähän joukkoon. Alle ensin avauskierroksen aurinkoinen viisieräinen paluuta tekevän Jerzy Janowiczin kanssa ja seuraavalla kierroksella sitten jo kuonoon sitkeän taistelijan, Dan Evansin, toimesta. Tätä se on. Isot miehet hyytyvät kuumassa. 

Stan Wawrinkan herätys hämärän rajamailta ja perinteisestä Grand Slam-kraupulastaan saattoi tulla heti ensimmäisellä kierroksella Martin Klizanin kanssa. Ratkaisuerän loppuhetkillä vielä murrolla perässä ollut Stan nousi varsin miehekkäästi tasoihin ja lopulta upeaan taisteluvoittoon. Tämä saattoi olla samanlainen rajakokemus kuin syksyn US Openissa Dan Evansin kanssa koettu viisieräinen kolmoskierroksella, joka ponkaisi miehen mestaruuteen saakka. Toisella kierroksella tuli jo kisojen kenties vakuuttavin näyttö omasta osaamisesta. Stanilla lienee hurjin vire juuri nyt.

Reality check puolivälieräpariksi: Wawrinka vs. Jo-Wilfried Tsonga.

Milos Raonic vs. Rafael Nadal
Raonic on edennyt toistaiseksi vakuuttavasti Australian kuumuudessa. Vastassa on kuitenkin ollut lyhyitä pisteitä mielellään pelaavat Dustin Brown ja Gilles Muller. Seuraavilla kierroksilla vastaan kävelee sitkeämpiä jauhajia eli Gilles Simon ja sen jälkeen todennäköisesti David Ferrer. He tuskin kanadalaisjättiä kaatavat, mutta saattavat hyydyttää tätä pahimmillaan paljonkin. Se kelpaisi juuri Nadalille, joka on löytänyt ainakin osan vanhasta mojostaan takaisin. Edelleen tiukat paikat näyttävät paikoitellen kovin väkinäisiltä virheiden ja lisääntyvän kierteen kanssa, mutta karkuun päästessään ja rentoutuneena peli näyttää paremmalta kuin vuosiin. Syötöstä voi sanoa samaa. Mielenkiintoista, varsinkin kun seuraava vastus on niin ikään upeaa peliä juuri nyt pelaava Alexander Zverev.

Uhkat parin toteutumattomuudelle: Alexander Zverev (vs. Nadal), Gael Monfils (vs. Nadal).

Novak Djokovic vs. David Goffin
Djokovic sortui lopulta siihen, mikä miestä on jo puoli vuotta riivannut. Pelin liiallinen marginaali ei pelota vastustajaa entiseen tapaan, sillä passiivista Djokoviciä vastaan peliä on mahdollista viedä itse. Näin teki juuri Denis Istomin, joka paukutti omaa peliään upeasti ja hyödynsi paikkansa maksimaalisesti. Djokovicin pelissä oli vanhaa painoa vain ajoittain, eikä mies muuten näyttänyt itse asiassa kovinkaan vaaralliselta. Kun Istomin pystyi kypsällä tavalla hyväksymään omat virheensä, eikä pelkäämään niitä, niin yllätys oli valmis. Tämänkin Djokovicin voittamiseen vaaditaan kuitenkin järkyttävä määrä työtä ja riskinottoa, jolloin virheitäkin tulee. Asenne ratkaisee paljon. Nyt kun Djokovic on ulkona tämä neljännes kaaviosta on täysin auki.

Reality check puolivälieräpariksi: Dimitrov/Istomin vs. Goffin/Thiem.