19/01/2017

Reality check I, Australian Open 2017

Kaksi kierrosta takana, joten peilataanpa ennakkoa todellisuuteen, sillä ylläty

Mutta ennen sitä, tapaus Nick Kyrgios. You cannot be serious! Kaveri tuo kyllä kovasti kaivattua väriä ja ennen kaikkea persoonaa kehiin, mutta rajansa kaikella. Jo miehen ylimielisyydessä on sen verran kestämistä, ettei matsin luovuttaminen yrittämisen puutteen takia auta yhtään asiaa. Viime vuoden lopun penaltti ei opettanut mitään. Ehdotankin uutta pakkohuilia pikimmiten. 

Mutta sitten jo ennakossa povattuihin kvartsipareihin.

Andy Murray ja Roger Federer
Kumpikaan ei varmaankaan ihan parastaan ole vielä esittänyt, mutta varsin todennäköisellä törmäyskurssilla kaksikko edelleen on. Huolia Murraylle tuo ikävän näköisesti toisella kierroksella muljahtanut nilkka ja Federerille kovenevat vastukset. Pari karsijaa kaatui sveitsiläisen hyökkäyspelillä hurjastelemalla, mutta todellinen testaus alkaa vasta kun mies joutuu myös puolustamaan. Seuraavan vastuksen, Tomas Berdychin, kanssa selviääkin paljon. Nurkkiin meneminen ja sieltä magian jatkuva taikominen on rankkaa puuhaa ja turnaustaakka alkaa painaa. Olisiko muuten kämmenelle kiertäminen vähentynyt, joten paljon jääkö liian paljon rystyn varaan?

Uhkaaja parin toteutumattomuudelle: Kei Nishikori (vs. Roger).

Stan Wawrinka vs. Marin Cilic
Ennen turnausta puhuin ennakossa Milos Raonicin kohdalla viisieräisten otteluiden merkityksestä isojen miesten osalta Australian auringossa. Myös Marin Cilic kuuluu tähän joukkoon. Alle ensin avauskierroksen aurinkoinen viisieräinen paluuta tekevän Jerzy Janowiczin kanssa ja seuraavalla kierroksella sitten jo kuonoon sitkeän taistelijan, Dan Evansin, toimesta. Tätä se on. Isot miehet hyytyvät kuumassa. 

Stan Wawrinkan herätys hämärän rajamailta ja perinteisestä Grand Slam-kraupulastaan saattoi tulla heti ensimmäisellä kierroksella Martin Klizanin kanssa. Ratkaisuerän loppuhetkillä vielä murrolla perässä ollut Stan nousi varsin miehekkäästi tasoihin ja lopulta upeaan taisteluvoittoon. Tämä saattoi olla samanlainen rajakokemus kuin syksyn US Openissa Dan Evansin kanssa koettu viisieräinen kolmoskierroksella, joka ponkaisi miehen mestaruuteen saakka. Toisella kierroksella tuli jo kisojen kenties vakuuttavin näyttö omasta osaamisesta. Stanilla lienee hurjin vire juuri nyt.

Reality check puolivälieräpariksi: Wawrinka vs. Jo-Wilfried Tsonga.

Milos Raonic vs. Rafael Nadal
Raonic on edennyt toistaiseksi vakuuttavasti Australian kuumuudessa. Vastassa on kuitenkin ollut lyhyitä pisteitä mielellään pelaavat Dustin Brown ja Gilles Muller. Seuraavilla kierroksilla vastaan kävelee sitkeämpiä jauhajia eli Gilles Simon ja sen jälkeen todennäköisesti David Ferrer. He tuskin kanadalaisjättiä kaatavat, mutta saattavat hyydyttää tätä pahimmillaan paljonkin. Se kelpaisi juuri Nadalille, joka on löytänyt ainakin osan vanhasta mojostaan takaisin. Edelleen tiukat paikat näyttävät paikoitellen kovin väkinäisiltä virheiden ja lisääntyvän kierteen kanssa, mutta karkuun päästessään ja rentoutuneena peli näyttää paremmalta kuin vuosiin. Syötöstä voi sanoa samaa. Mielenkiintoista, varsinkin kun seuraava vastus on niin ikään upeaa peliä juuri nyt pelaava Alexander Zverev.

Uhkat parin toteutumattomuudelle: Alexander Zverev (vs. Nadal), Gael Monfils (vs. Nadal).

Novak Djokovic vs. David Goffin
Djokovic sortui lopulta siihen, mikä miestä on jo puoli vuotta riivannut. Pelin liiallinen marginaali ei pelota vastustajaa entiseen tapaan, sillä passiivista Djokoviciä vastaan peliä on mahdollista viedä itse. Näin teki juuri Denis Istomin, joka paukutti omaa peliään upeasti ja hyödynsi paikkansa maksimaalisesti. Djokovicin pelissä oli vanhaa painoa vain ajoittain, eikä mies muuten näyttänyt itse asiassa kovinkaan vaaralliselta. Kun Istomin pystyi kypsällä tavalla hyväksymään omat virheensä, eikä pelkäämään niitä, niin yllätys oli valmis. Tämänkin Djokovicin voittamiseen vaaditaan kuitenkin järkyttävä määrä työtä ja riskinottoa, jolloin virheitäkin tulee. Asenne ratkaisee paljon. Nyt kun Djokovic on ulkona tämä neljännes kaaviosta on täysin auki.

Reality check puolivälieräpariksi: Dimitrov/Istomin vs. Goffin/Thiem.

4 kommenttia:

 1. Joopa, pakko antaa tunnustusta et hienosti kyllä pysyi Istominilla peli ja kasetti kasassa koko Djokovic-matsin ajan. Samalla todentuu tuo, mistä Niemisen Jarkko aikanaan on sanonut, että jos pelistä putoaa 5 % pois, niin se ei ole enää lainkaan niin näyttävää eikä vaarallista. Djokovic näytti kentällä fyysisestikin aika pieneltä, mikä on havaittu aikaisemmin muutamien pelaajien kohdalla muutenkin: itseluottamus saa pelaajan näyttämään isommalta ja peittävämmältä. Samalla kun antaa pikkuisenkin siimaa, takaa tulee nälkäisiä kavereita, jotka sen pallon latoo kulmiin ja nostelee käsiä matsin päätteeksi. Niin pienet on marginaalit, et ATP-117 pudottaa kärkimiehen hyvänä päivänä, jos toisen pakassa on pienikin särö. Näin näyttää olevan, et isot kaverit hyytyy kuumassa ja lisäksi peli kokonaisuutena näyttää aika hitaalta. Sitä tuossa nuuhkin jo aiemmassa kommentissa, et Raonic voi olla yllättävissä vaikeuksissa tuon Simon - Ferrer -kaksikon kanssa. Sen jos selvittää, niin pitkälle todennäköisesti menee. Edelleen meikällä luottamus enemmän Gasquet'hen kuin Dimitroviin, mut pianhan se nähään...

  VastaaPoista
 2. Kiitti Ville tästäkin kommentista!

  Juuri näin huippujenkin pelistä pieni siivu parhautta pois, niin hommat menee aika nopeasti tasaisiksi. Hieno huomata, että kaverit uskoo voittoihin isoja nimiä vastaan, eikä "tissiposkisuutta" välttämättä nähdä ihan joka kerta. Upeasti tosiaan piti Istomin päänsä kasassa, sillä ei se tosiaan helpoin tehtävä ole.

  Dimitrovin otteissa on viime aikoina ollut mielestäni hyvää ajatusta ja mies on löytämässä hyvän tason sittenkin. Jotenkin mies oli pari vuotta täysin yössä ja eräällä tapaa vähän jopa surullisen hahmon ritari. Hieno nähdä, että mm. turnausvoitto Australian alla merkitsi miehelle silmin nähden valtavasti, koska oli ensimmäinen yli kahteen vuoteen. Sikäli olisi siis kiva nähdä, että tekisi pienen piikkisuorituksen isossakin turnauksessa.

  VastaaPoista
 3. Pakko kertoa näin Mischa Zverevin suurena päivänä pikku stoori menneisyydestä. Aikoinaan nuorena poikana Mischa tuli Vierumäelle pelaamaan kymppitonnin futurea. Isä-Alex oli mukana ja veti Mischalle fysiikkaa ja huoltavaa treeniä oikeastaan jatkuvasti matsitauoilla. Sirkan Hessun kanssa ihaillen katseltiin, miten nöyrän ammattimaisesti se homma ehkä kuuluisi hoitaa. Vaikka isot voitot on jääneet tätä ennen odottelemaan, niin pakko sanoa, et tää oli enemmän kuin ansaittu voitto. Kaveri piti upeesti valitusta game-planista kiinni ja peitti verkolta käytännössä kaiken, mikä peitettävissä oli. Siistiä nähdä, mihin suuntaan loput matsit kääntyy nyt kun sekä Djokovic että Murray on katsomossa...

  VastaaPoista
 4. Kiitos Ville hienosta tarinasta! Tuon treenin kun olisi mahdollisimman moni junnu nähnyt...

  VastaaPoista