04/01/2017

Kausiennakko 2017

Kausi on käynnistynyt, joten ennen kuin se ehtii harhaistaa päätäni yhtään enempää, tuupataan ilmoille tämän vuoden kausiennakko!

Esimakua ennakosta tarjoili jo blogin joulukalenterin luukku numero kahdeksan, jossa ennakoitiin tämän vuoden rankingia top8:n osalta. Tämä olkoonkin tuttuun tapaan pohjana myös tälle kausiennakolle.

1. Novak Djokovic
Viime vuoden dippiä ja edesottamuksia on tullut perattua jo useampaankin otteeseen (mm. tässätässä ja tässä), joten ei mennä siihen nyt kovinkaan syvällisesti. Selvää on, että jonkinlainen laaksovaihe suoritustasossa on ollut. Peli on ollut aiempaa varovaisempaa ja marginaalit ovat käyneet liian suuriksi, mikä on syönyt pelin tappavuutta ja painoa rajusti. Alamäkeä ovat vauhdittaneet myös muut ongelmat lievistä vammoista motivaatio-ongelmiin.

Parhaimpina hetkinään Djokovicin peli on kuitenkin hyvilläkin marginaaleilla niin painavaa, että vastustajat joutuvat jatkuvasti pahoihin vaikeuksiin ja toivottomiin ratkaisuihin, mikä on tuonut voittoja voittojen perään. Loppuvuonna 2016 tuo mojo oli kuitenkin lähes täysin kateissa.

Jos Djokovic on saanut henkiset ja/tai fyysiset ongelmansa selvitettyä, on hänellä kaikki edellytykset iskeä tänä vuonna vielä kerran. Tietää olevansa halutessaan kaikkia muita parempi edelleen.

Ennuste: Nousee kesällä tai alkusyksystä takaisin piikkiin  ja pitää siitä kiinni loppuvuoden. Voittanee 1-2 Grand Slamiä. Isossa kuvassa krittiinen turnaus on Australian Open. Jos (ja kun?) voittaa sen, voi kaudesta tulla odotuksiin nähden jopa pannukakku Djokovicin näytöksen muodossa.

2. Andy Murray
Työn sankarin otteita ja nousua kohti piikkiä oli oikeastaan mukava seurata syksyn ajan. Mielestäni oli upeaa, että Andy sai, ainakin hetkeksi, ykkösrankingin. Miehen sitkeyttä, mutta lopulta myös kovaa suoritustasoa, on ihailtava. Andyäkin on blogissa tutkailtu jo syksyn aikana, kuten tämä tarina asiaa valottaa ja olihan joulukalenterikin asioita avaamassa (luukut 1 ja 2).

Nousu tennismaailman uudeksi kuninkaaksi tuli hyvään saumaan ja Murray on saanut sitä tauolla hieman sulatella. Olisi upeaa nähdä, että tämä uusi status toisi kuninkaan auraa myös kentälle ja kanavoisi tekemiseen entistä lujempaa itseluottamusta. On edelleen vaikea nähdä, että Murray pystyisi laittamaan kampoihin tuoreelle ja nälkäiselle Djokovicille, jos ja kun tämä kuopastaan ylös kampeaa. Jopa Rafael Nadalin ja Roger Federerin toistuva lyöminen isossa paikassa ei välttämättä ilman itseluottamusboostia ole arkipäivää vieläkään.

Ennuste: Alkuvuonna tasaisuus pitää piikkipaikalla, mutta syksyn pistesaalis on hurja puolustettavaksi. Veikkaan yhtä Grand Slamiä, Australia tai Wimbledon.

3. Juan Martin del Potro
Tuore Davis Cup-mestari päätti lomailla pitkän kauden päätteeksi niin, että Australia jää del Potrolta väliin. Tämä luonnollisesti hieman heikentää mahdollisuuksia päästä näin korkealle, mutta potentiaali on tietenkin olemassa. Kun peli käy, argentiinalaista ei voita juuri kukaan. Kausi on kuitenkin pitkä, joten ylä- ja alamäkien täytyisi tasoittua hieman tasaisemmaksi suorittamiseksi, mutta toisaalta, isot suorituspiikit tuovat ne voitoista isoimmat.

Terveys on kuitenkin del Potron suurin murhe. Jos pysyy terveenä, on mahdollisuudet vaikka mihin ja melkein missä tahansa.

Ennuste: Yksi Grand Slam on varmasti vielä hakusessa del Potrollakin, mutta tuleeko se tänä vuonna, jää nähtäväksi. Wimbledon tai sitten ehkä US Open mahdollisuuksien rajoissa ellei ole piiputtanut ennen sitä. Davis Cup-voitto antaa perinteisesti hurjasti lisävirtaa seuraavaan kauteen.

4. Milos Raonic
Askel askeleelta kohti kärkeä noussut Raonic jatkanee hyviä otteitaan tänäkin vuonna, mutta riittääkö se isoimpiin turnausvoittoihin? Grand Slam-kuormitus on isoimmille miehille monesti liikaa, kun kahden viikon pitkät ja raskaat turnaukset syövät loppuvaiheissaan rajusti terävyyttä, varsinkin kun kuormaa matkalla finaaliin usein kertyy.

Raonic kärsii mielestäni usein tästä, mutta myös pelillisesti miehen peli on vähän ennalta-arvattavaa ja jopa monotonista lämäilyä. Pääkään ei tahdo vieläkään kestää ja kun syöttö pätkii, niin muu peli seuraa. Tämä ei tunnu vieläkään riittävän entisen kärkinelikon (Murray, Djokovic, Nadal, Federer) lyömiseksi. Yksittäisiä voittoja tulee, mutta aika antaa odotuttaa ja Raonicille sopii hyvin näiden kärkinimien taantuma. Aika on siis vielä Raonicin puolella ennen kuin uusi sukupolvi nousee kukoistukseensa.

Ennuste: Rankingissä mies polkee paikallaan, mutta Wimbledonissa hurjalla syöttämisellä "yllätyssauma". Joskus se Grand Slam-voitto olisi vain otettava. Jos ei tule tänä vuonna, niin suuri vaara jäädä "välimallin jätkäksi" vanhan ja uuden sukupolven väliin.

5. Stan Wawrinka
Viimeisimmän Grand Slam-voittajan Grand Slam-krapula on koettu jo kahdesti aiemmin, joten alkuvuoden osalta en odottaisi ihmeitä, vaikkakin loma tuli hyvään vaiheeseen. Riippuen hieman tämänkertaisen suorituslaakson pituudesta uskoisin, että noussee kuitenkin kauden jälkimmäisellä puoliskolla jälleen tasolleen ja on varteenotettava tekijä jälleen ainakin US Openissa. Ennen sitä nähtäneen maksimaalista aaltoilua.

Ennuste: Semifinaalit Grand Slameissä haarukassa, mutta tänä vuonna piikki jää tekemättä ja kolmen Grand Slamillisen vuoden jälkeen välivuosi. Voi jopa olla, että Stanin Slamit on nyt nähty.

6. Kei Nishikori
Tasaista, tasaista ja vielä kerran tasaista. Kehityskäyrä ei näytä varsinaisesti koilliseen, joten yksittäisten suorituspiikkien varassa on isompi menestys tänäkin vuonna. Nishikoria riivaavat vammat eivät jättäne miestä rauhaan tänäkään vuonna, vaan syövät osan tehoista ja menestyksestä.

Ennuste: Tämä vuosi voisi olla se make-or-break vuosi, mutta jotenkin on vaikea nähdä japanilaista voittamassa Grand Slamiä vielä tänäkään vuonna. Tasainen suoritusvarmuus kantaa kuitenkin näille sijoille. 

7. Marin Cilic
Marin Cilic on moukareineen vaarallinen vastus tänäkin vuonna ellei mies masentunut isommin Davis Cup-finaalista, jossa kroatialaiset olivat lähes kosketusetäisyydellä voittopokaalista. Tappio 2-0-johdosta huolimatta del Potrolle oli varmasti kova pala infernaalisen kotiyleisön silmien alla. Potentiaali on kuitenkin olemassa ja Cilic on valmis "yllätyksiin" tänäkin vuonna. Hurjin pelimoodi on tietysti hurja, mutta se vaatii varsinkin Cilicillä melkoista flow'ta.

Ennuste: Grand Slam-semejä Wawrinkan tapaan tänä vuonna.

8. Rafael Nadal
Rafael Nadal lienee Roger Federerin ja Novak Djokovicin ohella kauden mielenkiintoisin seurattava pelaaja. Pitkään odotettu lisäys valmentajatiimiin konkretisoitui Carlos Moyan muodossa, joten tämän vaikutus Nadalin peliin on mielenkiintoista nähdä. Moyalla on alla kuitenkin hyvä yhteistyö Raonicin alla ja voisi kuvitella, että hyvä ystävyys Nadalin kanssa auttaa tätä tiimiä, jos vain uncle Toni malttaa antaa Moyalle tilaa.

Peli kaipaa, kuten aiemmin on jo moneen kertaan todettu, viimeksi joulukalenterissa, lisää virtaa jalkoihin ja sitä kautta lyöntien painoa. Kierre syö aina tehoja, mutta kun kierrettä eteenpäin tekevä voima on suuntaunut viime vuosina rajusti ylöspäin, ovat lyönnit jääneet ikään kuin suutareiksi. Duunia täytyy tehdä enemmän eteenpäin kentän suuntaan ja se vaatii rajusti jalkoja.

Pelin pätkiminen on ollut reilun vuoden ajan jatkumoa tuolle painottomuudelle. Kun pelissä joutuu usein heti altavastaajaksi, onnistumispaine omissa hyökkäyksissä nousee monesti liian kovaksi ja peli alkaa helposti pätkiä. Henkimaailman juttuja nämäkin ja jää nähtäväksi onko esimerkiksi kämmen tänä vuonna jo entisellään.

Ennuste: Ottanee hyvän startin kauteen, mutta isoja voittoja saataneen odotella. Ajautunee massakauden jälkeen samaan vanhaan, joten iskun paikat ja mahdollisuudet vain Australiassa ja Ranskassa. Toinen voi tulla, ellei Djokovic ole jumalainen.


Kauden Grand Slam-voittajiksi veikkaan seuraavia:

Australian Open: Novak Djokovic
Roland Garros: Rafael Nadal
Wimbledon: Andy Murray
US Open: Juan Martin del Potro.

Kristallipallo on siis puhunut ja mielelläni näkisin omat veikkauksenne kommenttikentässä! Hyvää tennisvuotta siis myös kotisohville!