26/01/2017

Ennakko: Rafael Nadal vs. Grigor Dimitrov, semifinaali Australian Open 2017

Tässä vielä jälkimmäisen semifinaalin ennakko!

Rafael Nadal vs. Grigor Dimitrov
Alkaapa mennä jännäksi tämä turnaus! Nimittäin, Herran vuonna 2017 on täysin mahdollista, että saisimme vielä kerran nähdä Nadal vs. Federer-finaalin Grand Slam-tasolla. Uskomatonta! En ole siihen uskonut enää pitkiin aikoihin Federerin osalta ja kyllä se vaikeaa on ollut Nadalinkin osalta, Roland Garros ehkäpä poislukien.

Mutta eipä mennä asioiden edelle, ei todellakaan, sillä Grigor Dimitrovilla on nyt elämänsä paikka pelata itsensä ensimmäiseen Grand Slam-finaaliin. Hän ei todellakaan, eikä tietenkään, ole pelannut huonosti, joten ottelu ei ole mikään läpihuuto-ottelu vähimmässäkään määrin, vaikka vastustaja Nadal otteluun melko suurena ennakkosuosikkina lähteekin. Tosiasiassa asetelma on kuitenkin yleistä mielipidettä selkeästi tasaisempi, enkä itse laittaisi Nadalin voitolle suuria summia kiinni. Dimitrov on toki voittanut Nadalin vain kerran kahdeksassa kohtaamisessa, mutta tuo ainoa voitto tuli viimeisessä keskinäisessä ottelussa viime syksynä Pekingissä ja juuri kovalla alustalla.

Miesten ottelut ovatkin usein venyneet ratkaisuerään saakka ja tasaista vääntöä on luvassa nytkin, sillä Dimitrov on kypsynyt pelaajana ja malttaa odottaa paikkaansa sekä pelata lyöntinsä järkevämmin, eikä sorru tietynlaiseen brassailuun. Se tietää vaikeuksia Nadalillekin, sillä Dimitroville tyypillistä kohellusta ja/tai räiskintää nähtäneen vain minimaalisesti.

Dimitrovin lyönnit rakentavat peliä nyt järjen kanssa ja palvelevat vain yhtä tarkoitusta, voittoa. Kun tätä siivittää hurja itseluottamus, voi tässä olla jopa klassikko-ottelun ainekset, jos vain Dimitrov kestää uransa suurimman ottelun mukanaan tuomat paineet. Varmaa on, että Dimitrov on varsin nälkäinen, mikä voi tuoda myös painetta. Hän on odottanut tätä päivää jo vuosia ja haluaa ehkä jopa epätoivoisestikin näyttää koko maailmalle kuuluvansa samaan porukkaan suurimpien kanssa myös voittajana, eikä vain laulajana.

Sitä toki haluaa Nadalkin, vaikkei miehen laulamisesta käsitystä olekaan. Pari laihempaa vuotta ja lukuisia loukkaantumisia myöhemmin mies on nyt pitkästä aikaa, ainakin suuren osan ajasta, näyttänyt vintage-versiolta itsestään. Hän uskaltaa pommittaa, liikkuu kevyemmin, taistelee rajusti eikä näytä jäätyvän ratkaisuhetkillä tai kahden erän johtoasemassa.

Kaikki vaikuttaisikin olevan kunnossa tähän semifinaaliin tultaessa. Hyvää syöttämistä on kompannut hyvä peruspeli, jossa on tosiaan ollut sitä vanhaa Nadalia. Kämmen lähtee vihaisesti kaikkiin suuntiin, joista varsinkin uskallus lyödä sitä pitkin linjaa on pistänyt silmään erityisen usein. Espanjalaisen on uskallettava käyttää sitä myös jatkossa ja varsinkin niissä breikkipallotilanteissa, joissa Nadal on vielä ehkä aavistuksen jäänyt odottelemaan vastustajan ratkaisuja. Kämmenen tulee olla varsinkin krossina tarpeeksi luuppaava, jotta Dimitrovin yhden käden rysty joutuu kunnon testiin tai jotta tämä joutuisi slaissamaan alakierrettä. Nämä matalat pallot on otettava erityisen tarkasti, varsinkin jos niiden perään tulee Nadalin verkollenousu, sillä Dimitrov on hyvä liikkuja ja sitä kautta myös erinomainen ohittaja. Pallo ei saa muutenkaan juuri jäädä pörrämään lantion tasolle, josta Dimitrov saa otettua peliä hallintaan.

Milos Raonicia vastaan nähtiin melkoisen aggressiivinen Nadal ja saman täytyy jatkua turnauksen loppuun asti, oli näitä Federer-matseja (anteeksi, oli pakko) sitten yksi tai kaksi.

Tiukka on tämäkin semi, mutta uskon, että Nadal jännittää Dimitrovia vähemmän ja saa otteluun hyvän alun, jonka jälkeen tiukentuvien erien myötä, vie tämän lopulta erin 3-1.

Eurosport ja Eurosport Player-palvelu näyttää ottelun suorana klo 10.30 alkaen. Blogi on yhteistyössä Eurosportin kanssa.