15/01/2017

Ennakko: Australian Open 2017

Kauden ensimmäinen Grand Slam alkaa ensi yönä! Ilmassa on monta kysymysmerkkiä ja ensimmäiset vastaukset saadaan Melbournesta. Tässä turnauksen ennakko, olkaa hyvä!

Kisassa on periaatteessa kaksi selkeää ennakkosuosikkia ja näkisinkin, että jonkun muun kuin Andy Murrayn tai Novak Djokovicin voitto olisi sittenkin yllätys. Voittopotentiaalia on luonnollisesti monella muullakin, mutta tämän kaksikon nykytaso ja olosuhteiden sopivuus kärkikaksikolle laskee voittokertoimet melko alhaisiksi. Kun siihen lisätään vielä menneet näytöt Australiassa (Djokovic kuusi voittoa ja Murray viisi finaalia), niin vaikea tässä on muille isoa mahdollisuutta antaa.

Kaavio ei kuitenkaan ole kummallekaan helpoin mahdollinen. Andyn neljänneksessä on mm. Roger Federer ja Kei Nishikori, joista Andy kohdannee toisen puolivälierissä. Sen jälkeen tie jatkuisi mahdollisesti Stan Wawrinkan tai Marin Cilicin kanssa semissä ja finaalissa sitten Djokovic.

Andyn peli näytti Dohassa melko valmiilta ja ykköspelaajan aura oli tuonut tietynlaista itseluottamusta peliin. Finaalitappio Djokovicille tuli toki pahaan saumaan, mutta en usko, että se nyt vielä yöunia vei. Toki vanhat haamut saattoivat heräillä takaraivossa. Miehen kunto vaikutti rautaiselta ja sanoisin, että tappiosta huolimatta Murray näytti Djokovicia tuoreemmalta ottelun aikana.

Serbillä polku alkaa erittäin mielenkiintoisella kamppailulla Fernando Verdascoa vastaan, jolla oli Dohan semifinaalissa Novakia vastaan jopa useita matsipalloja, mutta silti serbi vei niukan voiton, vaikka oli jopa omien sanojensa mukaan ottelun huonompi pelaaja. Tuleva ottelu olisi Australiassa takavuosina upeasti väläytelleelle Verdascolle revanssin paikka, mutta vähän epäilen, että Djokovic on Melbournessa uusi mies ja Verdasco jää vaille mahdollisuuksia. Alla on kuitenkin Dohan henkisesti erittäin tärkeä turnausvoitto ja finaalivoitto vieläpä Murraysta. Tuo antaa varmasti uskoa ja nälkää tekemiseen. Djokovicin testit jatkunee jo neljännesvälierissä kun uuden vaihteen löytänyt Grigor Dimitrov testannee serbin puolustuksen kestävyyttä. Puolivälierässä vastaan astelee kalenterinsa täyteen ahdannut Dominic Thiem tai David Goffin, jonka jälkeen semissä sitten Milos Raonic tai Rafael Nadal.

Djokovicin peli ei kaikilta osin vielä Dohassa, voitosta huolimatta, vakuuttanut. Marginaalit ovat aika ajoin liian suuret ja tämä saamattomuus lisää passiivisuutta. Jos mies luottaa liiaksi fysiikkaansa, saattaa joku unelmahyökkääjä sekoittaa serbin peliä pahastikin. Fysiikka on tietysti ollut pitkään timanttia, mutta jos Boris Beckerin vihjailemat motivaatio-ongelmat harjoittelun suhteen pitävät paikkaansa, saatetaan nähdä yllättäväkin hyytyminen. Moni pysyy pisteissä nyt mukana ja sitä kautta moni osaa asettaa painetta Djokovicille. Pään tulee olla timanttinen, koska kukaan ei pidä Djokovicia enää voittamattomana.

Pakka kärkikaksikon takana on nyt ihanasti levällään ja monet nimet nousevat esiin.

Joku kysyi edellispostauksessa näkemystäni Roger Federerin suhteen, kun en top8:iin häntä enää tänä vuonna povannut. Niinpä. Ikä näkynee tänäkin vuonna. En myöskään ihan vakuuttunut miehen otteista Hopman Cupissa, vaikka monet olivatkin näkevinään uutta tuulta miehen otteissa. Itselläni huomio kiinnittyi muutamiin tilanteisiin, varsinkin tappio-ottelussa Alexander Zvereviä vastaan, joissa mies hieman niiailii puolustustilanteissa. Muutenkin puolustuspelaaminen jää koko ajan askeleen vajaaksi ja menee nyt jo vähän jopa  nosteluksi. Melbournen olosuhteet ovat todennäköisesti tänäkin vuonna niin armottomat, ettei apuja juuri tule sieltäkään. Hidas kenttä, kuuma keli ja jos miehen polvet eivät tosiaan entiseen tapaan taivu, niin puolustuksellisia taikatemppuja pitäisi tehdä posketon määrä, jotta isompi menestys ikämiestä Australiassa kohtaisi. Syöttö on toki edelleen upeassa kunnossa, mutta ei riitä. Tähän voisi itse asiassa palata, kunhan mies on saanut lämppäripelit kahden karsijan muodossa ohi. Neljännes- tai puolivälierät maksimi. Nyky-Murray viimeistään liian sitkeä sveitsiläiselle.

Myös Milos Raonicista joku laittoi hiljattain kommenttia. Hänen kohdallaan suurvoiton aika alkaisi tosiaan olla nyt, mutta Australia on Ranskan ohella mielestäni epätodennäköisin paikka suurvoitolle. Iso mies hyytynee lämmössä ja paras viidestä -systeemi syö väkisinkin terävyyttä Toisella turnausviikolla. Yksi viisieräinen, niin seuraavalla kierroksella saatetaan nähdä liian väsynyt jätti. Semifinaaliainesta, mutta isompi potti sitten Wimbledonista?

Rafael Nadalin otteet lienevät yksi suurimmista kiinnostuksen kohteista. Näytösturnauksen voitto Abu Dhabissa ja pari otteluvoittoa Sydneyssä viime viikolla lupailivat parempaa, mutta toisaalta tappiossa Milos Raonicia vastaan oli taas jotain tuttua viime kausilta. Peli menee vähän väkinäiseksi, eikä rentous pistä silmään. Askel on hivenen raskas ja jalkatyö jää aavistuksen vajaaksi, jolloin lyöntien painavuus ei riitä. Muutama klikki peliin vielä vaadittaisiin. Kämmenen on pakko toimia tappavasti hyökätessä ja teräviä yllätyksiä linjaan vaaditaan nyt paljon. Itseluottamus ei taida riittää isoon voittoon, mutta Grand Slameissä Nadal on tietysti usein kuin kotonaan.

Stan Wawrinka on pakko nostaa esiin, koska hän on ainoa, joka on viime vuosina hieman lyönyt kiilaa Djokovicin ja Murrayn hallintaan Grand Slameissä. Parhaimmillaan vuoden 2014 mestari on ehdottomasti paras, mutta lähes poikkeuksetta se on vaatinut kuilun reunalla käyntiä. Monesti on tiputtu kuiluun, mutta toisaalta näitä piikkisuorituksiakin on nähty. Käsittämättömällä voimapelillään Stan voisi ihan hyvin tämänkin viedä, mutta oikeanlaista tähtikuviota se vähän vaatii. Muistetaan myös se, että mies on hallitseva Grand Slam-voittaja ja normaalisti ison voiton jälkeen on mennyt puolesta vuodesta vuoteen, kun mies on mestaruuskrapulansa saanut kärvisteltyä.

Muista mielenkiintoisista nimistä erityisellä suurennuslasilla seuraan Dominic Thiemin, Nick Kyrgiosin, David Goffinin ja Alexander Zverevin otteita. Heistä lisää turnauksen aikana, sillä sellaiset herkut kuin Zverev vs. Nadal ja Kyrgios vs. Wawrinka ovat näköpiirissä.

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Murray vs. Federer
Wawrinka vs. Cilic
Raonic vs. Nadal
Djokovic vs. Goffin

Välierät:
Murray vs. Wawrinka
Djokovic vs. Nadal

Finaali:
Murray vs. Djokovic

Voittaja:
Djokovic.

Eurosport ja EurosportPlayer näyttävät kisan. Blogi on yhteistyössä Eurosportin kanssa.