25/01/2017

Ennakko: Stan Wawrinka vs. Roger Federer, semifinaali, Australian Open2017

Semifinaalit polkaistaan käyntiin aamulla! Tässä ensimmäisen parin ennakko.

Stan Wawrinka vs. Roger Federer
Semifinaalit käynnistyvät takuuvarmalla laatuottelulla sveitsiläisten kesken. Osat ovat viime vuosina kääntyneet päälaelleen ja pelaajista se on ollut Wawrinka, jolta ollaan odotettu isoja turnausvoittoja. Ja syystä, sillä tahti on ollut yksi Grand Slam per vuosi viimeiset kolme vuotta. 

Toki Federerkin on monen papereissa edelleen suosikkien joukossa joka kerta, mutta tosiasia on se, että edellisestä Grand Slam-voitosta on kulunut jo reilut 4,5 vuotta. Se ei kuitenkaan poista sitä, etteikö mies olisi lupaavasti matkan varrella pelannut, mutta toistaiseksi 18. Grand Slam-voitto on jäänyt haaveeksi.

Jälleen kerran voitto on kuitenkin lähellä. Kaksi voittoa ja unelma olisi totta. Stan ei ole Federerille ollut mikään ylitsepääsemätön este (voitot 18-3), joten finaali ei ole kaukana, varsinkin kun kaikki Stanin voitot ovat tulleet massalta. Mutta. Vähän sellainen kaiku tässä on jo pitkään ollut, että pikkuveljestä on tullut tennismaailman tahdin määrääjä kun peli on käynyt, mukaan lukien kovat kentät. Juuri nyt ollaan jälleen lähellä juuri sitä tilannetta. Siitäkin huolimatta, että ensimmäinen voitto Federeristä kovilla kentillä on vieläkin ottamatta.

Pelillisesti asetelmat ovat herkulliset. Parhaimmillaan Stanin takakenttäpelille ei voi kukaan mitään. Sitä ei pysty haastamaan Djokovic, eikä sitä pysty haastamaan Federer. On siis pakko tehdä jotain muuta.

Se jokin on tietysti Rogerin ultra-aggressiivinen hyökkäyspeli. Kaikissa tilanteissa rajua hyökkäystä ja Stanin liikuttelua, jotta tälle ei jää yhtään aikaa ladata pommejaan. Ei hetken rauhaa.
Stanin takakentän moukarointia on vältettävä maksimaalisesti ja erityisesti rystypuolen krossipalloja. Stanin rystyn monipuolisuus kaikkine lyöntisuuntineen jättää Federerin haavoittumamman rystyn täysin varjoonsa. Ottelua onkin kaikissa tilanteissa pyrittävä viemään kämmenelle ja kämmenellä. Rysty murtuu tässä paineessa ennemmin tai myöhemmin.

Paljon ratkeaa myös syötön kautta. Jos Federer pelaa unelmaottelun syötön muodossa, on voitto luonnollisesti todella lähellä. Stan ei ole aivan yhtä riippuvainen omasta syötöstään, sillä hänelle on ominaista, että ykkössyötön onnistumisprosentti liikkuu joskus jopa 50% paikkeilla ja mies voittaa silti isojakin otteluita.

Kaikkein herkullisin asetelma ottelussa on kuitenkin henkisellä puolella. Mahdollinen finaalipaikka voi tuoda ylimääräistä painetta Federerille, joka muutenkin on viime vuosina hieman murtunut isossa paikassa paineen alla. Ykkössyöttö alkaa sakkaamaan, kun paine kasvaa ja vastustaja pääsee paremmin peliin. Vaikea sanoa, kumpi pelaajista tuntee enemmän ennakkosuosikin painetta tai menestyspainetta, sillä kummallakin on hurjat näyttöhalut. Federer haluaa todistaa maailmalle, että on vieläkin varteenotettava mestariehdokas ja Stan kenties haluaa näyttää Federerille kaapin paikkaa ja nämä molemmat faktorit voivat tuoda yllättävänkin lisäpaineen otteluun.

Vaikea valinta, mutta sanotaan näin, että Stan on paineidensa kanssa enemmän sinut ja vie tämän erin 3-2.

Eurosport näyttää ottelun kanavillaan sekä Eurosport Player-palvelussaan. Blogi on yhteistyössä Eurosportin kanssa.