Todellakin, Federer-uskovaisten on nyt syytä teroittaa tikarit ja nakella ne tähän suuntaan, sillä pakkohan se on myöntää, että olen ollut väärässä ja Grand Slam-voitto numero 18 on nyt totta.
Onnea koko Federer-klaani ja syvimmät pahoitteluni mielenne pahoittamisesta. Kiitos myös niistä lukuisista muistutuksistanne tämän päivän ja kisan aikana. Peace and love, dear friends!
Mutta sitten jo itse otteluun, joka oli täynnä käänteitä suuntaan ja toiseen. Kummassakin leirissä kirves kävi varmasti useampaankin otteeseen kaivossa aina viimeisiin palloihin saakka ja tätähän tennis parhaimmillaan on. Pelistä tekee niin armottoman, ettei tasapelejä tunneta ja voittajan täytyy voittaa myös se viimeinen piste. Tuohon kiteytyy paljon tämänkin ottelun symboliikkaa, kuten itse Federerkin kiitospuheessaan esille nosti.
Ottelun summaus yhteen nasevaan analyysiin on käytännössä mahdotonta, sillä peli ja pelaajien taktiset variaatiot elivät upeasti ottelun aikana. Kun myös mentaaliset asetelmat vaihtelivat ottelun edetessä moneen kertaan, niin totta kai myös se vaikeuttaa kokonaisuuden hahmottamista. Universaalia yksittäistä viisautta ei juuri ole, vaan monet erilliset asiat muodostivat tänäänkin tämän, lopulta upean, kokonaisuuden.
Ratkaisuerässä nähtiin kuitenkin paljon hienoja perusasioita, joihin ottelu lopulta ratkesikin. Ensinnäkin syötön merkitys tällaisessa painetilanteessa korostuu aivan äärimmilleen. Viidennen erän aikana tuli monesti mieleen, mitä Nadal antaisikaan, jos saisi vaikkapa juuri Federerin syötön. "Ilmaisia" pisteitä syötöllä ei juuri tullut ja kun Federer sai luettua ja vähintäänkin blokattua, suorista hyökkäyksistä puhumattakaan, lähes kaikki Nadalin syötöt kehiin, mukaan lukien ne neljännessä erässä alkaneet päinkohdistetut syötöt, kasvoi Nadalin paineet omilla syöttövuoroilla liiaksi ja breikki oli vain ajan kysymys. Näissä tilanteissa Nadal vapautuu yleensä vain tuplabreikkijohdoissa, joka oli lähellä, mutta jota ei paikan tullen lopulta tullut.
Takaa-ajajana breikin perässä Federer piti upeasti omia syöttöjään, mikä sekin oli omiaan lisäämään painetta Nadalin päädyssä.
Kuten ennakossa jo pohdin, paineen alla Nadalin spinniöveri lyhentää lyöntiä, minkä Federer upeasti lopulta hyödynsi. Paikan tullen mylly alkoi välittömästi vaikkakin paineet näkyivät myös sveitsiläisen pelissä ja marginaaleissa, mutta se oli tilanteeseen suhteutettuna äärettömän fiksua pelaamista. Virheitäkin tuli, mutta mies pelasi omaa peliään ja haki otetta koko ajan, välillä rohkeammin, välillä tunnustellen.
Nadalin vanha taktiikka Federeriä tai oikeastaan tämän rystyä vastaan ei tuonut tänään niin paljon pisteitä kuin Nadal olisi toivonut. Juuri tuo rystyn varmuus ja tehot minimoituna slicen käyttönä oli omiaan nopeuttamaan peli niin, ettei Nadalille jäänyt juuri aikaa latailla lyöntejään. Nopealla kentällä jopa Federerin kontrausrystyt pysyivät matalina, nopeina sekä tehokkaina. Rystypuoli kesti siis loistavasti läpi koko ottelun ja se oli yksi iso palanen pois Nadalin syömähampaista.
Federerin hyvälle syöttämiselle ei Nadalkaan voinut juuri mitään. Syötöt sivurajoille paljastivat Rogerin hurjan syöttövireen, jonka päälle hän upeasti pelinsä rakensi.
Isossa kuvassa Australian Open paljasti meille finalisteista, mutta myös muista pelaajista paljon. Palataan niihin tarkemmin tulevina päivinä ja viikkoina, sillä nyt on aika hengähtää, sillä aina tämä Grand Slam-rasitus tuntuu jäsenissä kirjoittajallakin.
Iso kiitos kisan aikana kommentoineille ja juttujen lukijoille! Teitä on ollut ilahduttava määrä varsinkin tällä viikolla, joten ensi kertaan ja lähipäivinä palataan asiaan!