28/01/2022

Ennakko: Ashley Barty vs. Danielle Collins, finaali Australian Open 2022

 Lauantaiaamuna Australiassa pelataan hyvin mielenkiintoinen naisten finaali, jossa kotiyleisön suosikki Ashley Barty kohtaa tulivoimaisen yllättäjän Danielle Collinsin. Kuten luvattua, tänä vuonna blogissa seurataan enemmän myös naisten tennistä, joten tässä ennakko finaaliin!

Matka finaaliin

Pelaajien tie finaaliin on ollut hyvin erilainen. Koko turnauksen ennakkosuosikkia, Bartyä, ei ole päästy tuskin kunnolla edes haastamaan, kun taas Collins on urakoinut muutaman äärimmäisen tiukan kolmieräisen ja tiukkoja kaksieräisiäkin. Lisäksi Collins pelasi myös nelinpelissä kolme ottelua, joten kuorma voi näkyä pelaamisen terävyydessä. En usko, että kumpikaan pelaajista romahtaa, mutta terävyyttä voi puuttua ainakin marginaalisesti amerikkalaisen otteista.

Pelilliset asetelmat

Selvää siis on, että Collins lähtee nyt haastamaan, sillä Bartyn otteet ovat olleet hyvin vakuuttavia. Aussin monipuolinen peli sekä lyöntien variaatiot ovat selvittäneet toistaiseksi kaikki ne pelilliset haasteet, mitä hänen suuntaan on heitetty.

Bartyllä on hyvä ja monipuolinen syöttö, jonka päälle muu peli rakentuu hyvin vaivattomasti. Syötöstä löytyy eri kierteet, suunnat ja kovuudet. Usein tulee esimerkiksi syöttö joko kickinä tai suorana ruudun nurkkaan ja kämmen heti perään toiseen kulmaan. Pelin ohjaaminen on äärimmäisen laadukasta ja hyvin vaivatonta. Kaikkea tätä tukee vielä hyvät marginaalit, joita hänen pelissään on valtavasti siihen nähden miten painavaa peli lopulta on. Kierteillä ja hieman hiljaisemmilla vauhdeilla hän saa halutessaan avattua kenttää ja peliä hyvin seuraavalle siirrolle, joka on vastustajalle usein liikaa tai sitten Barty on jo kiirehtinyt verkolle tiputtamaan hyvillä lentolyönneillä pallot poikki. Puolustuspelin ja tietysti muunkin pelin yhtenä tukijalkana on erinomainen rystyalakierre, jolla voi puolustaa, mutta myös hyökätä. Pelin neutraloimiseen se on joka tapauksessa aivan jäätävän hyvä lyönti ja Collins joutuu olemaan äärimmäisen tarkkana sen kanssa.

Collins operoi mielellään takarajan päällä ottaen lyönnin hyvin aikaisin. Erityisesti hänen rystynsä noususta on upea lyönti, josta löytyy tarvittaessa upeita, jyrkkiä kulmia sekä brutaalia voimaa. Tuon rystyajon voisi sanoa olevan keskeinen lyönti finaalissa. Vaarana tosiaan on, että Barty riisuu sen aseista jatkuvilla rystysliceillaan, jolloin Collinsin on pakko nostaa rystyään ajamisen sijaan.

Joka tapauksessa Collinsin tulisi pyrkiä siihen peliin, joka on hänet tähän pisteeseen tuonut. Barty pitää saada puolustamaan, sillä Collinsin puolustus ei ole niin luontevaa kuin hyökkäys. Puolustamalla hän ei voi tätä voittaa. On pakko pyrkiä takarajan päälle tai kentän sisälle ajamaan Bartyä nurkkiin syötönpalautuksista lähtien. Todennäköisesti Barty tulee syöttämään paljon Collinsin kämmenelle, sillä amerikkalaisen rystypalautus vähänkin kesyjä kakkossyöttöjä ajaen on yksi hurjimmista lyönneistä. 

Henkinen asetelma

Mentaalisesti molemmat vaikuttavat kovilta, mutta yksi merkittävä ero voi olla kokemus. Barty on Grand Slam-finaaleja aiemmin jo pelannut, toisin kuin Collins, joka voi ensikertalaisena tuntea tästä jonkinlaista painetta. Painetta lisännee myös australialaiskatsomo, joka hurrannee hurmiossa rajusti suosikilleen.

Ennuste

Toivottavasti tästä saadaan kunnon taistelu, mutta pannukakunkin vaara on olemassa, sillä Barty on ollut pelottavan vahva. Sanotaan, että Barty hoitanee mestaruuden erin 2-0.