07/01/2022

Ennakko: Rafael Nadal vs. Eemil Ruusuvuori, semifinaali Melbourne Summer Set 2022

Lauantaina on luvassa mieletön tennisherkku, kun Emil Ruusuvuori kohtaa Melbournen ATP250-turnauksen välierässä yhden kaikkien aikojen suurimmista eli Rafael Nadalin. Ottelusta voi oikeasti odottaa mitä tahansa, sillä kaikki karun tappion ja dominoivan voiton välillä on mahdollista, mutta jopa perusteltavissa. Tässä ennakko otteluun!


Taustaa

Pelin tason kannalta Melbournen turnaus on sujunut Emililtä toistaiseksi vaihtelevasti, mutta voitot ovat seuranneet toisiaan, mikä on tietysti pääasia. Nadal-välierää ajatellen Emil sai edelliskierroksella hyvät harjoituserät vasuripelistä Alex Molcania vastaan, mutta toki nyt vastaan tulee aivan toisen tason tekijä ja vasurien kuningas. On tärkeää, että Emil tulee välierään edellisen ottelun hyvän vireen ja energian siivittämänä, sillä ilman niitä skenario karusta tappiosta on enemmän kuin todennäköinen.

Mutta täydet mahdollisuudetkin on.

Lyöntien kontrastin suhteen ottelun kuva on selkeä eli Emilin suoremmat lyönnit vastaan Nadalin ampuvat yläkierteet. Jos pelattaisiin massalla, Emilin mahdollisuudet voittoon olisivat luonnollisesti huomattavasti heikommat, mutta nyt kun alustana on kova kenttä aavistuksen viileämmässä illassa puntit tasoittuvat jopa dramaattisesti. Jos ottelu pelattaisiin suljetun katon alla, kuten Emilin edellinen ottelu, paranisi suomalaisen osakkeet huomattavasti.

Nadal on puolestaan pelannut viime kesän jälkeen hyvin säästeliäästi vammojen takia eikä vaisut otteet Abu Dhabin näytösotteluissa joulun alla tai sen jälkeen sairastettu korona todennäköisesti paranna  espanjalaisen tilannetta. Ikäkään ei tule yksin ja kiireessä kovilla kentillä jalkatyö saattaa olla välillä puutteellista, jolloin lyönti jää lyhyeksi. Nyt jos koskaan Nadal on siis haavoitettavissa. 


Pelikirjat ottelussa

Emilin lyöntien tulee olla mitä suuremmassa määrin kuin luoteja kovine vauhteineen ja matalampine pomppuineen. Nadalille ei saa antaa yhtään aikaa. Ei yhtään. Jos Nadal ei pääse tai ei ehdi lataamaan esimerkiksi kämmentään, on Emil niissä hetkissä jopa vahvoilla. Joka tapauksessa on pyrittävä siihen, että Nadal joutuisi lyömään kaikkia lyöntejään kiireessä ja aavistuksen alempaa. Parhaimmillaan tämä tarkoittaisi sitä, että Nadal on pelaajista se, joka joutuu nostamaan palloa verkon alapuolelta isommalla kaarella verkon yli, mikä antaisi Emilille mahdollisuuden iskeä vastapalloon korkeampaan pomppuun ja jopa viedä peliä.

Toki vastassa on yksi maailman kovimmista puolustuksista, yksi maailman kovimmista vastaiskijöistä, mutta myös yksi maailman kovimmista hyökkäyksistä, joten helppoa se ei ole. Emilin huolellisuus ja "aggressiivinen kärsivällisyys", mutta paikan tullen myös kylmä tappaminen tulee olla aivan äärimmilleen viritettynä läpi koko ottelun. Aivan koko ottelun.

Nadal ei tietenkään olisi Nadal ja 20-kertainen Grand Slam-voittaja, jos hän ei osaisi mukauttaa peliään tarpeen mukaan. Mitään ei ole siis tulossa ilmaiseksi ja vaikka kyseessä on Nadalin mittapuulla "vain" ATP250-tason kisa, niin tässä vaiheessa kautta, Australian Openin alla, jokainen ottelu kovalla kentällä on äärimmäisen arvokas Nadalillekin. Espanjalainen tulee tähän pomminvarmasti, aivan kuten muihinkin otteluihinsa joka kerta, kaasu pohjassa ja tähän hän tulee todennäköisesti kovalla aggrella.


Ratkaisun avaimet

Pelillisesti Emilin on pyrittävä siis pitämään Nadal paineen alla ja siis kiireessä, koska selvää on, että puolustamalla Emil ei tätä voita. Pelinkuvan tulee olla aggressiivinen koko ajan ja hyvän painostuksen päälle pisteet tulisi pyrkiä päättämään kentän sisäpuolelta, usein käytännössä verkolta ja siis kerrasta poikki. 

Takarajan passiiviseen odotteluun ei nyt ole varaa yhtään. Ei voi jäädä katsomaan, miten sen ensimmäisen loistavan kämmenen kävi, vaan reagoitava heti, jotta seuraava lyönti voidaan tehdä selvästi kentän sisältä.

Nadal osaa rikkoa pelin rytmiä Emiliä paremmin, vaikka toki myös hän tykkää kovasti lyömisen rytmistä. Luvassa onkin erilaisia lyönnin muotoja erilaisin kaarin ja viiltäviä sekä välillä myös leijuvia alakierrerystyjä, joiden perään saattaa tulla tulinen 150 km/h kämmen tai rysty. Se pitää kummasti pelaajaa varpaillaan. Emilin onkin huolehdittava siitä, että pelin tasoon ei tule tässä sekoittelussa suuria notkahduksia missään vaiheessa. Fyysisesti ja henkisesti täytyy jaksaa olla jokaisessa lyönnissä, pisteessä, geimissä ja erässä läsnä. Yksikin notkahdus voi tietää junan karkaamista.

Jos Nadal tekee tästä fyysisen taistelun, on hyvä viheltää peli poikki olemalla jopa yliaggressiivinen tarvittaessa eli otettava välillä jopa kovia riskejä. Muuten Nadal syö Emilin iltapalaksi, vaikkakin Nadalin joulun alla olleet (näytös)ottelut Abu Dhabissa eivät tosiaan kaikilta osin vakuuttaneet. Se voi tietää sitä, että myös Nadal on hurjemmalla aggressiivisuudella liikkeellä ja se on iso haaste. Esimerkiksi Emilin rystypuolustus hentoine sliceineen ei kestä Nadalin tulitusta, joten sitä on kaikin keinoin varottava.

Aggressiivisuuden lisäksi muita avainasioita pelissä ovat luonnollisesti Emilin syöttäminen sekä palauttaminen. Nadalin kakkossyöttöihin on ajettava sisään ja palautettava niitä kovaa tämän nilkoille, voittopuolisesti enemmän ehkä kämmenelle kiirettä tuottaen. Kulmien liiallinen avaaminen voi koitua Nadalin taitavien käsien ja puolustuslyöntien kautta jopa tappiolliseksi. Tärkeintä olisi pelillisen otteen ottaminen tai vähintäänkin pisteen neutralisointi. Tämän päälle Nadalin syöttövuorojen haastaminen, jopa murtaminen, on jo mahdollisuuksien rajoissa.


Taktiset valinnat

Lyöntisuunnat ovat ottelun ehkä se herkullisin tarkasteltava asia. 

Puolivälieräottelussa Molcania vastaan Emil löi käytännössä kolme lyöntiä neljästä vasurin rystylle, mutta nyt pelinkuvassa täytynee tehdä jonkinasteinen muutos ja viedä peliä enemmän myös Nadalin kämmenpuolelle, niin hurjalta kuin se kuulostaakin.

Periaatteessa kyseessä on tietysti hyvin klassinen asetelma, vasurin kämmen vastaan oikurin rysty, mutta voisiko tämä toimia välierässä toisin päin? Tavallaan, mutta sitten taas ei. Nadalin rysty on selkeästi suorempi kuin hänen kämmensä, joten ei matalampi pomppu Emilinkään kämmenelle helppo tehtävä ole. 

Pelilliseksi kulminaatioksi tuleekin todennäköisesti juuri Emilin rysty versus Nadalin kämmen, sillä siihen Nadalkin voisi kuvitella pyrkivän. Tämä siis siitäkin huolimatta, että Emilin kahden käden rysty on hyvin solidi. Tämä lyöntisuunnan valinta voisi kuitenkin olla myös se, missä eroa on Emilin kannalta suomalaisen hyväksi tehtävissä. Emilin rysty on kova, siinä on loistava pituus, hän osaa ottaa sitä aikaisin ja lyödä sitä niin krossina kuin pitkin linjaakin. Kuulostaa tutulta, eikö? Eräs Novak Djokovic on tylsyttänyt tällä lyönnillä Nadalia enemmän kuin kukaan muu. 

Jos Emilin rysty kestää, on tämä todella herkullinen kohtaaminen. Myös kämmenellä Emilin olisi tultava palloa rajusti vastaan ja otettava aikaa pois, varsinkin jos Nadal vähänkin luuppaa rystyään.

Syöttämisessä Emilin on onnistuttava ja oltava äärimmäisen tarkkana. Kaikki suoremmat ykkössyötöt  on tulitettava Nadalin kämmenelle ja kakkoset mahdollisimman rajuina slice-/kick-syöttöinä Nadalin rystylle. Nadalin palautustreenit turnauksen alla indikoivat toki sitä, että hän tulee rajusti erityisesti kakkosissa nyt vastaan, mutta iso kulma auttaisi siten, ettei Nadal saa kroppaa riittävästi pallon taaksen. Ykkössyötön luodit kämmenelle puolestaan voisivat tylsyttää Nadalin kämmentä, jota hän ei ehtisi palautuksissaan riittävästi lataamaan.


Ennuste

Aijai, on tämä herkullista! Järki sanoo Nadalin vievän 2-1, mutta sydän sanookin, että Ruusuvuori vie 2-1 ja lukitsemme sen. Vamos Emil!!!

TennisTV ja VeikkausTV näyttävät ottelun, joka alkanee noin klo 12 Suomen aikaa. Liveseurantaa tutusti #tennisfi -hashtagilla twitterissä.