27/01/2022

Ennakko: Semifinaalit, Australian Open 2022

 Semifinaalit ovat täällä ja mitkä parit niistä muodostuikaan! Ennakkoa siis eetteriin!

Rafael Nadal vs. Matteo Berrettini

Ensimmäinen pari tarjoilee todennäköisesti upeaa tulista tennisherkkua. Ottelussa tulee kuitenkin löytymään yksi uusvanha asetelma yli muiden, joka on meille varsin tuttu. Se, ratkeaako ottelu kuitenkaan yhteen asiaan on tietysti toinen asia. Molemmilla on omat ja toimiessaan varsin armottomat syömähampaansa, joten pelin iso kysymys on, kumpi pelaajista pääsee tulittamaan enemmän omilla aseillaan?

Palataan tuohon klassikkoasetelmaan, jossa Rafael Nadalin vasurikämmen tulee tulittamaan armotta lähes kaiken Matteo Berrettinin rystypuolelle, varsinkin kun tilanne sitä vaatii. Kuulostaa kovin tutulta. Tämä tapahtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että italialaisen rystypuolen tulivoima jää maileja hänen kämmenensä tulivoimasta, eikä sieltä löydy riittävää pelotetta. 

Vaikka Berrettinin rystyslice on terävä, niin riittäviä ongelmia se ei tule Nadalin kämmenelle, eikä rystylle, tuottamaan. Jos ja kun Nadal saa myllynsä päälle, hän ampuu kämmenellään matalistakin alakierrepompuista armotta palloja kentän poikki ja pitkin linjaa maisemaan. Kun tähän hyökkäyskombinaatioon lisätään tehokas verkkopelaaminen riittää liikettä italialaisen päädyssä.

Toki Berrettini sekoittelee ja yrittää tulla toimeen yläkierrerystylläänkin, mutta se ei välttämättä tule kestämään Nadalin asettamaa vaatimustasoa. Siksi Berrettinin on kaikin keinoin suojeltava rystyään kiertämällä paljon palloja kämmenelle ja/tai lyötävä rystyä paljon pitkin linjaa, jotta pelin virtaus kääntyy hänen kämmenelleen. On kuitenkin varottava jättämästä liikaa tilaa kämmen puolelle, sillä Nadal osaa kyllä iskeä kentän tyhjiin tiloihin. 

On selvää, että Berrettinillä tulee olla hurja syöttöpäivä, jonka päälle voi rakentaa ne vielä hurjemmat kämmentapot. Tämä kombo on ehdottomasti yksi kiertueen hurjimmista. Nyt sen on toimittava maksimaalisen hyvin ainakin 3-4 tuntia. Nukahdusta tai väsymystä ei saa tulla. On jännittävä nähdä, millä tavoin Nadal tulee italialaisen hyviä syöttöjä palauttamaan. Hän on joissakin otteluissa ollut hyvinkin lähellä takarajaa, josta hän vielä yltäisi Berrettinin slice-syöttöihin. Takapressusta palauttaen urakka voi olla liian kova. 

Palautuspelaaminen onkin Nadalille äärimmäisen kriittinen, sillä jos hän ei saa Berrettinin syöttöjä kiinni, niin paine kasvaa omilla syötöillä äkkiä hurjasti ja vaarana on pelin sakkaaminen. Ensimmäinen iso tehtävä Nadalilla onkin saada palautukset peliin. Samaan aikaan Berrettinin tulee välttää palloralleja hänen tulee välttää kaikin keinoin, sillä se on lopulta kuolemaksi. Tulitusta tulituksen perään ja kaikki aika Nadalilta pois. Tämä on kieltämättä äärimmäisen herkullinen asetelma.

Fyysisesti molemmilla saattaa alkaa jossain vaiheessa painamaan, vaikka pitkistä puolivälieristä on pelin alkaessa kolme vuorokautta. Nadal hoippui Denis Shapovalovia vastaan viidennen erän epätyypillisen uupuneena, mikä voi olla merkki matsikunnon puutteellisuudesta, sillä harjoituskausi ei ole ollut Nadalin mittapuulla mitenkään pitkä. Muistetaan myös, että hän sairasti koronan kuukausi sitten, mikä voi näkyä jaksamisessa. 

Helppoa ei tule olemaan fyysisesti Berrettinilläkään. Varmasti hänelläkin painaa puolivälierän viisieräinen Gael Monfilisin kanssa, mutta yhtä varmasti myös Carlos Alcarazin kanssa pelatut viisi erää ja aiemmilla kierroksilla pelatut nelieräiset (2 kpl) kamppailut. Berrettinillä on vain yksi kolmieräinen "helppo" ottelu, joten iso mies voi hyytyä yhtä hyvin ja milloin tahansa.  

Ottelussa voi hyvinkin näkyä myös paineet. Kumpikin halajaa nyt isosti Grand Slam -finaaliin. Nadalilla ajatus 21. Grand Slam-voitosta on kasvanut varmasti kierros kierrokselta ja voitolla Berrettinin ensimmäinen Grand Slam -voitto olisi nyt ensimmäistä kertaa ehkä jopa realistinen. Viime kesän Wimbledon-finaali oli hyvä oppitunti ja nyt voisi olla uusinnan paikka reppu täynnä oppeja.

Ottelu pelataan päiväotteluna, jolloin sää on luonnollisesti kuumempi ja pallon pomppu korkeampi. Tämä pelaa isommin Nadalin pussiin, jos tämä vaan pääsee myllyttämään riittävästi italialaisen tulituksessa. Kaikki rystylle, niin se onnistuu kyllä, mutta toki tätä Berrettini tulee välttämään viimeiseen saakka. 

Tiukkaa siis on, mutta sanotaan, että Nadal finaaliin 3-2.

Daniil Medvedev vs. Stefanos Tsitsipas

Ihan yhtä hurjaa peliä on luvassa myös toisessa semifinaalissa, jossa Kreikan Stefanos Tsitsipas lähtee loistavan puolivälierävoittonsa siivittämänä haastamaan kuilun reunalla käynyttä Venäjän Daniil Medvedeviä. Kovin kaukana ei siis ollut ennakkosuosikin tippuminen upeasti pelanneen Felix Auger Aliassimen käsittelyssä puolivälierässä, mutta jostain venäläinen kaivoi jälleen keinot voittoon, vaikka kanadalaisella oli jo matsipallokin. "What would Djokovic do?" indeed, kuten Medvedev kertoi ajatelleensa.

Tämä kertookin samalla tylyä tarinaa Medvedevin itseluottamuksesta, mutta toki sitä on nyt ainakin hieman horjutettu. Tappio tuntuu kuitenkin kiertävän venäläistä, mutta voisiko puolivälieräotteet sekä muutkin hieman yllättävät erätappiot matkan varrella antaa muille aavistuksen uskoa. Ei Medvedev kuitenkin aivan niin dominoiva ole ollut, mitä ehkä odotettiin. Hän on sortunut jopa likaisiin temppuihin, kuten vastustajille huuteluun ja niin edelleen. Se on aina merkki jostain. 

On kuitenkin selvää, että Tsitsipaksen tulee olla äärimmäisen kärsivällinen ja huolellinen semifinaalissa. Peliä on vietävä ja sekoiteltava rajusti korkealla laadulla. On pyrittävä paljon verkolle, mutta puolihuolimattomiin lähestymislyönteihin ei ole varaa yhtään. Peliä on pystyttävä kääntämään krosseista linjaan äärimmäisen tarkasti ja tehokkaasti, jotta ulottuva ja helposti vastustajan lyöntivoiman hyödyntävä Medvedev ei saa rauhaa tekemiselleen. Peli on yksinkertaisesti pidettävä rytmittömänä. Tsitsipaksen hieman jopa parjatun rystyalakierteen tulee olla terävä ja välillä sillä tulee ottaa pallosta kaikki vauhti pois. Kuollut pallo, jonka perään terävä tulitus on hyvä kombinaatio, joka voi toimia. Jos Tsitsipas onnistuu hyökkävässä ja sekoittelevassa pelitavassaan, on hänellä kaikki mahdollisuudet finaaliin. 

Mutta haaste on tietysti maksimaalinen. Medvedev osaa olla äärettömän hankala ja sitkeä, eikä hän ikään kuin ymmärrä antaa periksi. Helppoja virheita ei tunnu tulevan millään. Lisäksi venäläisen fysiikka on käsittämättömällä tasolla, joten sitä kreikkalaisen ei kannata lähteä testaamaan, vaikka Tsitsipas tuleekin otteluun tuoreempana. Toki alkaapa hänelläkin pelikuormaa turnauksesta olla. 

Mentaalisesti Medvedev on kaksikosta se vahvempi ja paljon voi ratketa sen kautta. Tsitsipaksella on muutamia ikäviä tappioita Grand Slam -tasolla jopa 2-0-johdosta tärkeässä paikassa, joten jonkinlainen "jäätyminen" on hänelle tyypillisempää ja Medvedev tietää kyllä tämän. Tärkeässä paikassa on oltava nyt äärimmäisen kylmä ja käytettävä maksimaalisesti ne vähäiset tarjotut puolittaisetkin paikat.

Vuosi sitten Medvedev laittoi juuri Australian semissä Tsitsipasin nätisti nippuun 3-0-voitolla, mutta toisaalta Tsitsipas otti revanssin heti Roland Garrosin massoilla, joka on heidän viimeisin kohtaaminen. Otteluvoitot ovat Medvedeville 6-2, joten siinä mielessä tämä on ollut selkeästi vaikeampi match-up kreikkalaiselle. 

Medvedev nostaa nyt kuitenkin riittävästi tasoaan ja tie vie finaaliin erin 3-1.