16/01/2022

Ennakko: Australian Open 2022

 Kauden 2022 ensimmäinen Grand Slam on alkamaisillaan ja blogi tarjoilee tuttuun tapaan ennakon miesten turnaukseen!

Ennen turnausta kukaan ei varmastikaan päässyt pakoon isointa kysymystä: "pelaako Novak Djokovic vai eikö pelaa?" Tänään asiaan saatiin vihdoin varmistus ja oikeuden päätöksellä Djokovic ei tule pelaamaan Australiassa. Koko saaga oli lajin ja turnauksen kannalta tietysti hyvin valitettava, mutta päätös oli lopulta ymmärrettävä. Säännöt koskevat kaikkia, myös maailman parasta tennispelaajaa.

Tapaus Djokovic

Turnauksen 9-kertaisena mestarina Djokovic olisi tietysti ollut kisan suurin suosikki. Tosin hyvä kysymys on, että olisiko tämä todella ollut niin kovapäinen, että kaiken tämän hullun myllyn ja vähintäänkin kehnon valmistautumisen jälkeen hän olisi ollut valmis jopa voittamaan? En usko, mutta toisaalta sitä me emme myöskään nyt näe. Siihen on siis vahvat syynsä.

Djokovicin koronarokotus- ja maahantuloprosessissa oli aivan liikaa epäselvyyksiä ja ihmetyksen aiheita. Oli myös selkeitä koronaprotokollan rikkomuksia niin Djokovicin kotimaassa, kuin Australiaan saapumisessa. Oli väärin täytettyjä lomakkeita maailman ehkä tiukimmalla rajalla ja niin edelleen. Koko soppa olisi hyvinkin voinut eskaloitua Djokovicin pelatessa kannattajien hyvin voimakkaiden reaktioiden muodossa, jolloin "Happy Slam" olisi voinut olla muisto vain.

Yhtä kaikki, Djokovic ei nyt pelaa, joten katseet suunnataankin nyt toisaalle.

Suosikit

Daniil Medvedevin osakkeet ovat nousseet käytännössä samaa tahtia kuin Djokovicia koskevat uutisotsikot. Hän on saanut keskittyä aivan rauhassa, kun suurin valokeila on ollut toisaalla. Medvedev oli turnauksen alla melko säästeliäs pelaamisen suhteen, joten selvää on, että viime vuoden finalistin ja tuoreimman Grand Slam-voittajan energiataso on tällä hetkellä hyvin korkealla. Samaa voi sanoa hänen nykyisestä pelitasostaan. Turnauksen ensimmäinen viikko on vieläpä erinomaista aikaa pelata hyvällä energialla itseään sisään turnaukseen ja lähteä toiseen viikkoon mahdollisesti hyvinkin tuoreena. Uhkakuvana Medvedevin pelitavassa ja samalla turnauksessa on toki se, että mies pelaisi matkan varrella liian monta raastavan fyysistä taistelua Australian kuumuudessa. Tapahtuessaan se saattaisi viedä liikaa terää viimeisistä kierroksista, mikä voisi olla samalla kohtalokasta.

Toiseksi voittajasuosikiksi nousee Alexander Zverev, jonka viime kausi oli selkeä tason nosto isoimmissa turnauksissa. Kruunuina olivat tietysti olympia- ja finaaliturnausvoitot. Tämän tason ja tasaisuuden pitäminen on ratkaiseva tekijä Grand Slam-menestykselle. Kaikki pelin tärkeimmät palaset ovat olemassa, mutta myös aika alkaa olla kypsä, vaikkakin myös paine Grand Slam-voitolle kasvaa kisa kisalta. Voittoa on povattu hänelle jo vuosia, joten Zverev itsekin tietää, että aika on nyt. Tämä vuosi olisi hyvä olla se vuosi, kun Zverev vihdoin voittaa Grand Slamin. Australian kuumuus voi toki hyydyttää saksalaisen, mutta jos hän selviää vähin vaurioin alkumatkastaan, mahdollisuudet ovat olemassa ja ne ovat erittäin hyvät. Voimakkaat peruslyönnit ovat Australiassa aina kovassa kurssissa ja jos hän pysyy aktiivisena, voittava kombinaatio ei ole kaukana.

Keskustelu Djokovicin tilanteesa, mutta myös tämän mahdollisesta 21. Grand Slam-mestaruudesta on vienyt fokuksen lähes täysin pois myös Rafael Nadalista, jolla on siis täsmälleen sama mahdollisuus 21. Grand Slam-mestaruuteen. Toki Australia on ollut Nadalille se vaikein Grand Slam, vaikka esimerkiksi kuumien olosuhteiden vuoksi se sopii hänelle hyvin. Hän on voittanut Australian Openin kuitenkin vain kerran (2009), eikä hän suurin suosikki tälläkään kertaa ole, mutta Nadal on tietysti Nadal. Vaikea häntä on vielä Grand Slamissä, Djokovicin poissaollessa, haastajaksikaan laittaa ja varsinkaan, kun alla on vieläpä kovan kentän tuore turnausvoitto näiltä kentiltä. Kun Djokovic ei ole kaaviossa, on varmaa, että Nadalia on hyvin vaikea voittaa ja se vaatii vastustajalta aina hurjan tappopäivän. Espanjalaisen nälkä ja taistelutahto ovat parhaimmmillaan järkyttävän kovia ja vahva on myös se epäilys, että sitä nämä juuri nyt ovat.

Haastaja

Stefanos Tsitsipas nousisi suosikkien joukkoon, mutta sitkeä käsivamma (oikean käden kyynärpää) vaikuttaisi edelleen olevan jonkinasteinen tekijä kreikkalaisen yhtälössä. Tsitsipas on turnauksen kaksinkertainen semifinalisti ja hän viihtyykin Australiassa hienosti, mutta selvää on, että pienikin pelaamista jarruttava vamma on liikaa, varsinkin kun myös Tsitsipas, Zverevin tapaan, hakee epätoivoisesti sitä ensimmäistä Grand Slamiään. Kilpajuoksu seuraavasta uudesta Grand Slam-mestarista jatkuukin saksalaisen kanssa kovana, kun Medvedev nappasi US Openista ensimmäisensä. Kiire on siis kova, sillä tähän metsästysporukkaan on iskemässä myös hurja määrä nuorempia haastajia, jotka eivät toki ehkä vielä Australiassa 2022 iske, mutta tulossa he ovat.

Sanoisin kuitenkin, että mestari nousee edellä olevasta porukasta.

Mutta...

On kuitenkin hyvin suuri joukko hyvin mielenkiintoisia pelaajia, joita kannattaa pitää silmällä, sillä kaikki heistä ovat yllätysvalmiita vähintäänkin jättiläisten kaatoihin, joihin tulee väkisinkin nyt mahdollisuuksia. Pakka on big four-, big three- ja big two-aikakausien jäljiltä vielä hyvinkin avoin, joten yllättäjillä on nyt upea mahdollisuus. 

Tämän porukan pelaajia ovat esimerkiksi tuoreet kisavoittajat Aslan Karatsev ja Thanasi Kokkinakis, viime vuonna ATP-tasolle kasvanut Carlos Alcaraz, Grand Slam-tasolle isosti noussut Matteo Berrettini, Venäjän kovalyöntinen Andrei Rublev, Italian potentiaalinen Jannik Sinner, Kanadan tuoreet ATP Cup-voittajat Dennis Shapovalov sekä Felix Auger-Aliassime, joista jälkimmäinen toki taipunee ensimmäisellä kierroksella Emil Ruusuvuorelle. 

Ai jai, hurja turnaus tulossa, joten hyviä hetkiä kotikatsomoihin kaikille! Vasurilla-blogi on perinteisesti mukana jälleen turnauksen aikana, mutta alla vielä ennuste vuodenvaihteessa kiillotetun kristallipallon avustamana.

Ennuste

Puolivälierät
Monfils vs. Alcaraz
Zverev vs. Nadal
Tsitsipas vs. Sinner
Medvedev vs. Rublev

Semifinaalit
Zverev vs. Alcaraz
Medvedev vs. Tsitsipas

Finaali
Medvedev vs. Zverev

Voittaja 
Medvedev.