08/01/2022

Jälkipelit: Rafael Nadal vs. Emil Ruusuvuosi 64, 75, semifinaali Melbourne Summer Set 2022

 Niinhän siinä lopulta kävi, että hyvästä ja lupaavasta haastamisesta huolimatta Emil hävisi Rafael Nadalille. Ei tappiota tietenkään voi mitenkään yllätyksenä pitää, sillä 20-kertainen Grand Slam-finalisti ei ole voittanut urallaan 20 Slamiä mitenkään sattumalta. Vaikka ero pelaajien välillä olikin vielä osin selvä, sai Emil tästä hurjan määrän äärimmäisen tärkeää ja validia oppia, jolla ammentaa seuraavia askeleita lähemmäs kohti kärkeä. Voita tai opi, kuten tuttu fraasi kuluu.

Rohkaisevinta ottelussa oli tietysti se, että jo nyt Emil pysyi hyvinkin mukana niin pelin kuin myös fysiikan osalta. Fyysistä notkahdusta, jolla Nadal usein raatelee lopullisesti vastustajansa, ei tullut eikä sitä ollut havaittavissa edes ottelun lopun myllyssä. Varsinkin Grand Slam-turnaukset vaativat kovan tempon pitkäkestoista jaksamista hurjan määrän ja siinä mielessä Emil on nyt rohkaisevalla polulla.

Mielestäni ottelu ratkesi tänään seuraaviin tekijöihin.

1. Tärkeät pisteet

On selvää, että kokeneempi pelaaja on aina kokeneempi pelaaja ja tänään se näkyi erityisesti niissä kohdissa, kun Emilille oli murtoja tarjolla. Jo ensimmäinen geimi Nadalin syöttäessä osoitti tämän. Murtopaikka oli, mutta ei tullut. Muutenkin Emil oli välillä hyvin lähellä, mutta toisaalta niin kovin kaukana. Nadal nosti poikkeuksetta tasoaan näissä tilanteissa, minkä seurauksena hän sai pelattua Emilin ulos tai puristettua tältä virheen joko pakotetun vihreen tai sitten hieman jo epätoivoisen riskin muodossa. Tiukat paikat kääntyivätkin tänään lähes kaikki kokeneemmalle, jolle nämä tilanteet tällä tasolla ovat toistuneet tuhansia kertoja. Mentaalisesti tämä vaatii paljon ja henkisesti Nadal on tietysti yksi kiertueen kovimmista.

2. Aseiden määrä ja pelin monipuolisuus

Pelaajan kannalta lyönnit lyödään joko hyökkäys-, puolustus- tai neutraalissa tilanteessa. Tänään oli selvää, että Emilin piti olla ja siis aivan kuten hän olikin, paljon hyökkäyspositiossa. Tämä siksi, että Nadalin hyökkäys on sen verran rajua, ettei Emilinkään puolustuspeli riitä millään siihen vastaamaan. Nadal on kuitenkin jokaisella osa-alueella jossain määrin Emiliä vielä edellä. On yksinkertaisesti enemmän erilaisia lyöntejä, lyönnin muotoja, kovuuksia, kierteitä ja niin edelleen. Lopulta nämä aseet yhdessä erilaisten taitojen kanssa muodostavat arsenaalin, jolla voi operoida tilanteessa kuin tilanteessa. 

3. Taito lukea peliä, reagoida ja liikkua

Jos haluaa jonkin yksittäisen asian nostaa missä Nadal on kenties jopa maailman paras, niin se on ehdottomasti espanjalaisen liike syvyyssuunnassa takarajan ympärillä. Hän saattaa luupata hurjalla yläkierteellä 2-3 metriä takarajan takaa pallon, jota vastustaja joutuu operoimaan hartian korkeudelta, ollakseen jo seuraavassa lyönnissä metrin kentän sisäpuolella tulittamassa vastustajan lyhyeksi jäänyttä palloa poikki. Tämä reagointi on jopa maagista. Aivan kuin hän leijuisi kentällä. Emil sen sijaan joutuu vielä hieman 'pakottamaan' itseään tulemaan palloa vastaan ja ajamaan sitä ikään kuin 'väkisin'.  Nadal otti ja ottaa juuri tätä aikaa parhaimmillaan hurjasti pois ja pelin intensiteetti pysyy jatkuvasti hurjana. Tämän intensiteetin tuottama pelillinen stressi vastustajalle on usein monelle liikaa.

4. Rohkeus pelata

Oli selvää, että Emilin piti tänään pelata aivan taitojensa ylärajoilla. Puolivillaisuus ei riitä. Tässä on kuitenkin aina se vaara, että peli menee ikään kuin yli ja tuloksena on liikaa yliyrittämisen kautta tulevia 'pakottamattomia' virheitä. Emilin peli pysyi tänään kuitenkin hyvin kasassa, mutta selvää on, että osin ratkaisulyönnit ja hyökkäysotetta hakeneet lyönnit jäivät vähän liian heppoisiksi. Kylmä teloittaminen ei ole toki helppoa kun vastassa on Nadalin kaltainen legenda ja Emilillekin lopulta jonkin sortin idoli. Mutta on hyvä tiedostaa, että se mikä riittää top50- tai top100-kavereille, ei riitä top10-kavereille. Iso oppi. Pelirohkeuden tuleekin olla kovalla tasolla jatkuvasti. Tänään esimerkiksi rohkeampia rystyajoja olisi kaivattu enemmän. Tätä on kuitenkin helpompi kehittää kuin sitä, että paketti olisi hajonut aivan täysin.

5. Taktinen osaaminen

Liittyy vahvasti edellisiin kohtiin, mutta pelin sisällä tulee usein hetkiä, jolloin vastustaja tajuaa, mitä yrität hänelle tehdä, minkä seurauksena tapahtuu jonkinasteinen reagointi, pelillinen muutos, pyrkimys tehdä pelistä vastustajalle mahdollisimman hankala. Nadalin pelikirjassa on niin paljon erilaisia variaatioita, että tässä hän on vielä Emiliä selvästi edellä. Toki Emilkin reagoi ottelun aikana ja pyrki pelaamaan hyvän pelisuunnitelmansa mukaisesti ja sitä varioiden, mutta lopulta Nadalin monipuolisemmat "peruskuviot", tavat tehdä pisteitä, ottivat niskalenkin suomalaisen taktiikoista.