19/01/2016

Jälkipelit: Rafael Nadal vs. Fernando Verdasco, Australian Open 2016

Ensimmäinen kierros takana ja miesten puolella isoimmat yllätykset ovat olleet Benoit Pairen ja varsinkin Rafael Nadalin tippumiset. Näistä arvatenkin Nadalin tippuminen yllätti meistä monet.

Ja yllätyshän se kieltämättä oli vaikka Nadalin viime vuoden vaikeudet tunnettiin. Ottelurekordi 14-2 ei myöskään varsinaisesti puoltanut Verdascon voittoa. Samaan hengenvetoon on näin jälkikäteen kuitenkin todettava, että Fernando Verdasco on voittanut Nadalin nyt kolmesti neljän viimeisimmän kohtaamisen aikana, joten tuuli on siinä mielessä ikään kuin kääntynyt tämän teknisesti jopa lahjakkaamman espanjalaisvasurin hyväksi.

Mennään kuitenkin vielä tämän päivän otteluun. Kaksi hienoa vasuria, Verdasco ja Nadal ja viisi syytä miksi Nadal tänään hävisi.

1) Verdascon tulitus
Kun vastustaja tulittaa näin kovaa ja samalla myös jokseenkin epätasaisesti, ei Nadalille jäänyt juuri aikaa lyödä omia lyöntejään, vaan lyöminen meni liian usein blokkaamiseksi. Nadal on kuitenkin pallonlyöjä, joka tarvitsee aikansa lyönnilleen ja varsinkin sen lataamiselle. Tämän päivän tenniksessä aikaa ei vain joka kerta ole. Verdascon make or break -tulituksessa hän ei päässyt myöskään rytmiin kiinni. Kuskin paikalle varsinkin ratkaisevassa erässä oli todella haastava päästä, koska Verdasco antoi palaa kaikkialta välillä onnistuen, välillä roiskien.

2) Nadalin passiivisuus
Johtuu tavallaan kohdasta yksi, tavallaan ei. Kun on näin hurjassa kyydissä, voi vain toivoa, että toisen peli alkaa pätkiä, jotta pääsisi edes vähän peliin mukaan. Huolestuttavampaa on se, että Nadalin peli ei virtaa neutraalissa tilanteessakaan tarpeeksi eteenpäin. Lyönnit nojaavat liiaksi taaksepäin ja energia ei vapaudu kentän suuntaan, vaan ylös ja usein jopa taakse, jolloin lyömisestä tulee monotonista suttaamista, johon iskeä. Uskallus lyödä ja tehdä lyönti läpi eteenpäin virraten on uupunut tekemisestä jo pitkään, kuten mm. viime elokuussa kirjoitin. Tämä viittaisi siihen, että itseluottamus ei ole edelleenkään kunnossa tai sitten vain jaloilla on mailit täynnä.

3) Verdascon vasenkätisyys
Kun Nadalin kämmentä on vastassa hyvä oikurin rysty (esim. Djokovic) tai vasurin yleensä kohtalainen kämmenpuoli, on Nadal riisuttu osittain niistä aseista, joiden varassa hän on yllättävänkin paljon. Jos Nadalin kämmenkrossi saakin vastaansa tänään nähtyä (Verdascon kämmen)tulitusta, eikä automaattista puolustusta tai blokkausta, on Nadalin pelin isoin peruskivi pois. Tällöin tulisi pyrkiä muunlaisiin ratkaisuihin, mutta nämä päivät ja ottelut kuitenkin paljastavat sen yksinkertaisen totuuden, ettei Nadalin peli ole tällä mentaliteetilla kovinkaan monipuolista.

4) Rystyn kilpailukyvyttömyys
Kun Nadalin kämmen on osittain riisuttu aseista, suuntautuu katseet rystypuoleen. Sen kilpailun voitti tänään Verdasco arviolta 100-0. Nadal roikottaa rystyään yllättävänkin löysänä suuren osan pelistä ja lyönti suoristuu sekä kovenee vain, jos hän pääsee lyömään sitä ihannekorkeudeltaan. Vähänkin korkeampi tai matalampi pallo tai yksinkertaisesti kiire tuottaa usein lyhyen kaaripallon, josta Verdasco pystyi tänään peliään rystylläkin viemään. Lyöntisuuntia ja kulmia löytyy Nadalia enemmän, mikä sai Nadalin arpomaan kulkusuuntia.

5) Syöttö
En käsitä miksi Nadalin syöttäminen on näin vaikeata. Taso heittelee ottelun sisällä hurjasti. Syöttäminen lienee suurin yksittäinen syy, miksi miehen nykyiset ongelmat ovat tätä luokkaa. Olisi kuitenkin helpoin asia korjattavaksi. Peli ja fiilis on jokseenkin erilainen, jos "ilmaisia" pisteitä tulisi se 2-3 per syöttögeimi nykyisen 0-1 sijaan.