06/05/2012

Ennakko: Madrid 2012

Kauden toinen massakenttien Masters käydään Madridin uusitulla, sinisellä massalla. Mitä? Sininen massa? Värityksestä voi olla montaa mieltä, mutta katsojille tämä väritys ja sen vaikutus aukeaa vasta kun pelit alkavat, joten kommentoidaan sitä vasta sitten. Äkkiseltään muu kuin punainen massa tuntuu jo ajatuksena hullulta, aivan kuten ei-vihreä nurmi, mutta tottumiskysymys tämäkin kai pohjimmiltaan on.

Pelaajat ovat väriä ja kenttää paljon jo kommentoineet ja arvatenkin sekä puolesta että vastaan, luultavimmin juurikin sen mukaan miten se omaan peliin sopii. Pompusta on saatu tähän mennessä mielipiteitä, jotka vaihtelevat rajusti. Joidenkin mielestä pomppu on nopeampi kuin normaalimassalla, joidenkin mielestä se on hitaampi ja joidenkin mielestä matalampi. Osa on lisäksi valittanut, että Madridin kentät eivät ole tasalaatuiset pinnan kovuuden ja liukkauden suhteen. Vähäisemmän massamäärän takia kentät ovat kuulemma normaalia liukkaammat. Mene ja tiedä. Varmaa on vain se, että tällä viikolla puhetta riittää pelin ohella paljon myös alustasta.

Mennään kuitenkin itse kaavioon ja ennakkoasetelmiin. Madridissa pelataan korkeassa ilmanalassa, joten pallo liikkuu pienemmän ilmanvastuksen ansiosta tosissaan, eikä kierre pure aivan samalla tavalla kuin normaaleissa olosuhteissa. Tämä suosii aavistuksen kovempia pallonlyöjiä, joten lähdetään ennakoissa siitä, että nämä herrat ovat vahvoilla.

Suosikkeja on tälläkin kertaa kolme: Novak Djokovic, Rafael Nadal ja Roger Federer. Heistä kaksi ensimmäistä ovat jo avanneet massakautensa ja varsin menestyksekkäästi. Toki he olisivat muutenkin suuria suosikkeja alustasta riippumatta. Heistä lieneekin kaikki olennainen tässä yhteydessä jo sanottu.

Federer sen sijaan on tällä kertaa jonkin sortin arvoitus, sillä hän pelaa nyt ensimmäistä kertaa viikkoihin ja avaa samalla massakautensa. Kaavio on valitettavasti todella hurja heti ensimmäisestä pelistä alkaen ollakseen ns. sisäänajoturnaus massapeleihin. Vastaan tulee Raoniciä tai Nalbandiania, Gasquetiä, Ferreriä, Djokoviciä ja lopulta todennäköisesti Nadalia, joten hurja on kunto, jos hän tämän nipun jallittaa. Varsinkin Djokovicin voittaminen semeissä ja näissä olosuhteissa vaikuttaa vaikealta, ainakin näin etukäteen ajateltuna. Todellinen vaaran paikka tulee kuitenkin jo paljon aiemmin heti ensimmäisessä ottelussa, mikäli jätti nimeltä Raonic sinne itsensä pelaa.

Milos Raonic on hyvää peliä pelatessaan iso uhka kenelle tahansa. Hänen syöttönsä voima, kierre ja pomppu ovat kertakaikkisen hurjia, joten muun pelin rakentaminen tuollaisen monsterisörvin päälle on lastenleikkiä. Kun parimetrinen kaveri, viisi kokoa liian pienissä shortseissa vetää sörviä viidestä metristä alaspäin, niin mitä siinä voi tehdä? Toivoa? Rukoilla? Varoa? No, onneksi Raonic joutuu myös palauttamaan. Katsokaapa kuitenkin mistä Nalbandian (ja todennäköisesti myös Federer) joutuu palautuksiaan lyömään, niin tiedätte mitä tarkoitan Raonicin syötön hurjuudella.

Muita mielenkiintoisia kohtaamisia tulevalla viikolla on niin ikään isojen miesten kohtaaminen kolmannella kierroksella eli John Isner vastaan  Juan Martin Del Potro. Molemmat pelaavat massalla todella hienosti, joten tätä kamppailua odotan vesi kielellä jo nyt. Tänään Estorilissä voittanut Del Potro lienee kuitenkin pieni ennakkosuosikki, mutta jälleen paljon riippuu Isnerin syöttämisestä, joka ei häviä esimerkiksi Raonicin syöttämiselle piiruakaan. Saattaa itse asiassa olla jopa vielä pahempaa, jos se on ylipäätään mahdollista.

Hienoja matseja siis tulossa. Koska kenttä on kaikille "uusi" ja ilmanala hieman normaalista poikkeava, voidaan tulevaa viikkoa pitää erittäin mielenkiintoisena, vaikka voittaja lienee kaikille kovin tuttu.Valitettavasti.

Näin siis käy:

Puolivälierät:
Djokovic-Simon
Federer-Ferrer
Del Potro-Tsonga
Nadal-Berdych

Välierät:
Djokovic-Federer
Del Potro-Nadal

Finaali:
Djokovic-Nadal

Voittaja
Djokovic

PS. Pahoittelen virhettäni ATP World Tour Draw Challengessä, jonne voittajaksi lipsahti Nadal. My mistake.