11/05/2012

Sininen massa, osa II

No niin! Pelaajien kommentteja sinisestä alustasta alkaa pikkuhiljaa tippumaan. Katsotaanpa tarkemmin.

Novak Djokovic (voitetun ottelun jälkeen): "To me that’s not tennis. Either I come out with football shoes or I invite Chuck Norris to advise me how to play on this court. Center court is impossible to move on. I hit five balls throughout the whole match. With everything else, I was just trying to keep the ball in the court."

"When you slide on the red clay you have a feeling you can stop and recover from that step. But here, whatever you do … you are always slipping. Not a single player — not woman not man — I didn’t hear anyone say ‘I like blue clay.’"


Chuck Norris? Aivan loistavaa! Chuck Norris -vitsit ne jaksavat naurattaa. Edelleen. Valitettavasti. 

Mutta siis... Katson parhaillaan Djokovicin ottelua Wawrinkaa vastaan ja onhan tuo ajoittain kieltämättä hurjan näköistä liukastelua. Yksi kaatuminen kruunaa nämä luistelut. Provosoivat katseet kentän pintaan ja ylös aitioihin siihen päälle, niin johan on kaikilla kivaa.

Rafael Nadal (voitetun ottelun jälkeen): 


"The court is not one that makes you feel comfortable. You have to be realistic, the court is a difficult court, it’s very slippery and it makes supporting movements and getting back to defend very tough."

"But the only thing we can do now is turn the page and we are not going to get the red courts back tomorrow so we have to adapt to the blue courts and the conditions as well as possible and hope for a change next year."


Rafael Nadal (hävityn ottelun jälkeen): 


"Being able to move is very important for me and if I can't move well, I can't hit the ball well either. If things don't change, this will be one less tournament on the calendar for me. This surface destabilizes the game. It is a completely different game and I don't want to take risks."
"If you put the Cincinnati tournament on grass just before the U.S. Open, do you think people are going to be happy? I don't think so."

"I am going to Rome now with maybe a bit of a lack of confidence which I don't deserve after all the work I have put in here. The colour has to change and it has to be a proper clay court."

Tavallaan järjetöntä touhua kaikkinensa. Niin pelaajilta kuin järjestäjiltäkin. Ymmärrän tuskan, jos massakaudella joku kenttä on täysin erilainen kuin muut tämän hienon massaturneen kentät, mutta toisaalta mitä sitten? Miksi ihmeessä kaikkien kenttien pitäisi olla samanlaisia kaikkialla? Kenttien erilaisuus on edelleen rikkaus, jota näemme aivan liian vähän tänä päivänä. Toki, jos kenttä on liukkaudellaan turvallisuusriski, niin se on luonnollisesti eri asia. 

Tuo Nadalin viimeinen lause kuuluu ilman muuta surullisen kuuluisaan sarjaamme 'aivopieruja'. Jos tämä tappio tällä alustalla ja tälle kaverille (Verdasco), jolle hän hävisi nyt ensimmäistä kertaa urallaan (14. kohtaaminen), tuo kolhuja itseluottamukseen, niin johan on! Miten syvälle massakuninkaan itseluottamus on oikein vajonnut?

Valitettavasti en kuitenkaan nähnyt yhtään Nadalin luistelua, mutta Djokovicin näin. Se oli, kuten sanottua, hurjan näköistä. Näin kuitenkin Ferrerin, Almagron, Wawrinkan, Del Potron, Federerin ja Gasquetin peliä ja heillä ei ihan saman kokoluokan ongelmia liikkumisessa ollut. Väitänkin, että juuri Nadalin ja Djokovicin kaltaiset hurjat liikkujat ja kovasti koko vartaloaan lyönnissä käyttävät pelurit kärsivät eniten tällä varsin liukkaalla alustalla. Letkeämmin lämäilevät veijarit Federerin, Del Potron ja vaikkapa Berdychin johdolla ovat viikonloppuna vahvoilla.

Mutta jatketaan tästä. 

PS. Chuck Norris voitti betoniseinän tenniksessä. Chuck Norris on laskenut äärettömään. Kahdesti. Chuck Norris...

6 kommenttia:

 1. kyllä sillä nadalla oli muutakin hukassa kun tatsi kenttään.
  ja toisen heebon kämmen oli paljon nadaa parempi.no katsotaan ensi viikolla sitten roomassa:)

  VastaaPoista
 2. Joo varmasti juuri näin. Todella harmittaa, etten nähnyt juuri tuota ottelua. Mutta hienoa oli kyllä katsella oman pojan futistreenejäkin ja sitä aivan mieletöntä lasten riemua! Todella inspiroivaa.

  Verdasco(kin) lyö kämmentänsä letkeämmin kuin Nadal, joka tavallaan runttaa sitä kierrettään palloihin ja vaatii näin ollen hyvän pidon tossujensa alle, eikä yhtään lipsumista. Samoin Djokovic.

  Lisäksi jos näiden kavereiden puolustamisesta lähtee vaikka muutama prosentti pois, nyt siis ilmeisesti tuon liukastelun takia, niin yksi heidän pelinsä peruspilareista murtuu ratkaisevasti. Ei siis ihme, että juuri nämä kaksi veijaria ovat antaneet eniten kritiikkiä alustasta tai ainakin heidän kritiikkiään on nostettu eniten framille, mikä lienee luonnollista sekin.

  Vielä yksi Norris, olkaa hyvä! Chuck Norris ei punnerra. Hän työntää maapalloa.

  Mieletöntä.

  VastaaPoista
 3. Ongelmahan ei ole tuo itse sininen väri, vaan se, että tiilimurskan tekeminen siniseksi on aiheuttanut sen, että tilimurskan rakeet ovat irtonaisempia / liukkaampia kuin punaisella tiilimurskalla, joten blue clayllä on huonompi pito. En usko että Nadalilla ja Djokovicilla on mitään ongelmia ensi viikolla Roomassa. Federer ja Del Potro näyttävät pärjäävän hyvin tällä alustalla, ja itsehän toivon ettei missään nimessä ainakaan Djokovic voita.

  VastaaPoista
 4. Juuri näin tämäkin eli väri sinänsä ei ole ongelma, vaan nimenomaan se liukkaus, joka juuri sen rakeen koostumuksesta ja ehkä myös massan (aineen) määrästä johtunee.

  Voin hyvin kuvitella tuon alustan pirullisuuden, jos se on liukas. Kalastajatorpan kentillä oli muutamia vuosia sitten ikään kuin liian vähän massaa todella kovalla massapinnalla, joten pelaaminen oli kuin marmorikuulilla juoksua. Varsinkin nivuset oli lujilla ja lähdöt palloihin oli todellisia "viivelähtöjä".

  Ensi viikolla homma taas normalisoituu ja näemme varmasti hurjemman Nadalin ja myös Djokovicin. Roland Garrosin asetelmia ajatellen tämä Madridin painoarvo on näistä esiturnauksista ehdottomasti pienin. Nyt myös kentän takia, ei ainoastaan ilmanalan.

  VastaaPoista
 5. Varmasti v.tuttaa Rafaa ja Nolea tuo alusta, mutta upean näköinen tuo sininen on ja hyvä juttu että vihdoin taas erilaisia alustoja tulee tennikseen. Perinteisestihän idea on ollut juuri että eri ominaisuuksien pelaajat ovat vahvoilla eri alustoilla. Rafan ja Nolen aggressiiviseen jalkatyöhön perustuva pelaaminen on ollut heikkoa. Federer taas on sopeutunut hyvin ja sopeuttanut peliään alustan mukaan. Tämä vain vahvistaa sitä itsestäänselvyyttä, että Federer on monipuolisin ja taitavin. Hyvin on Tipsakin kotonaan tuolla. Berdychin ja Delpon laakapommitkin sopivat alustalla, vaikka ei miesten liikkuminen niinkään.

  Voisit hakea jostain vähän selvemmät robottitsekkaukset. Noista häkkyröistä ei ota pirukaan selvää.
  Oli muuten huima matsi tuolla Raonic-Federer. Milos on kova kundi ja voittaa pian Fedin jossain, niin hilkulla se on jo kahdesti ollut.

  VastaaPoista
 6. Joo, olihan Federer tällä viikolla omalla tasollaan, muihin nähden varsinkin. Liikkuminen oli ehkä sulavinta koko porukasta, vaikkei enää poikanen olekaan. Alakierteinen rysty teki paljon tuhojaan ja sekoitti monen pasmoja eikä se kämmenkään tietenkään huono ollut. Syöttäminen oli vanhaa tuttua, joten hyvin on vielä geimeissä mukana.

  Robottitsekkaukset? What?

  Raonic dominoi jossain vaiheessa seuraavien 2-5 vuoden aikana. Menestys alkaa olemaan nurkan takana. Paljon, paljon potentiaalisempi pelaajatyyppi kuin vaikkapa se skotti, josta en puhu, enkä ole puhunut aikoihin mitään.

  VastaaPoista