23/01/2014

Ennakko: Nadal vs. Federer, semifinaali II Australian Open 2014

On toisen semifinaaliennakon aika. Vastakkain viime vuosikymmenen ja kenties kautta aikojen paras taistelupari, Rafael Nadal ja Roger Federer.

Moni, minä mukaan lukien, oli jo kuopannut haaveensa Rogerin Grand Slam-voiton suhteen. Itse tein sen jo aikoja sitten, mutta kesällä 2012 Roger yllätti vielä kerran voittamalla Wimbledonin. En laskenut Rogeria voittajasuosikkien joukkoon ennen tätäkään turnausta, mutta nyt mies pelaa jo semifinaalissa ja on siis voiton päässä finaalista. Vastaan tulisi vieläpä Grand Slam -finaalin ensikertalainen, maanmies Stanislas Wawrinka, joka on koko uransa soitellut kakkosviulua Federerin varjoissa ja voittanut maestron vain kerran. Voiko siis suurempaa finaalikiihoketta Federerille olla? Enpä usko.

Vastassa on kuitenkin pahin mahdollinen peikko, Nadal. Vasuri, joka on hävinnyt Federerille Grand Slam -tasolla viimeksi vuonna 2007. Taistelija, joka on vienyt keskinäisistä enemmän kuin kaksi kolmasosaa. Raatelija, joka Federerin tavoin haistaa jälleen yhden suuren mahdollisuuden Grand Slam -voittoon. Tässä valossa Federerin tilanne ei ehkä näytäkään hyvältä, mutta tällä kertaa asiassa on myös valoisampi puoli. Syitä tähän on ainakin neljä.
  1. Vastassa on nyt haavoitettu Nadal. Espanjalaisen lyöntikäden kämmeneen on tullut Openin aikana karmean näköinen ja kokoinen rakko, joka haittaa kuulemma erityisesti syötössä. Nadal, jos kuka ei tarvitsisi syöttöönsä ensimmäistäkään haittatekijää. Olkoon tämä Federer-dominoinnin paikka numero yksi.
  2. Nadalin peli on hakenut Australiassa itseään. Milloin on tukkoillut syöttö, milloin kämmen. Rystykin on jäänyt auttamatta liian lyhyeksi aivan liian usein. Vain Gael Monfils peli oli hyvää aggressiivistä ja aktiivista peliä ja siitä on aikaa jo kolme ottelua. Federer-dominoinnin paikka numero kaksi.
  3. Federerin aktiivinen peli, joka ei jätä Nadalille rakenteluaikaa, vaan alkaa heti vähänkin lyhyestä/passiivisesta/tarkoituksettomasta lyönnistä. Federer-dominoinnin paikka numero kolme.
  4. Federerin syöttöpeli toimii pelottavan hyvin, jolloin syötön murtaminen Nadalin kaltaisella varovaisella palauttelulla on vaikeaa. Syötön päälle tulevat kakkoslyönnit sekä todennäköisesti kolmosvolleyt korjaavat satoa ja ne tekevät sitä urakalla. Federer-dominoinnin paikka numero neljä.
On mielenkiintoista katsoa, miten Roger peliin lähtee. Hän väittää uuden valmentajansa Stefan Edbergin tuoneen uusia ideoita Nadalin voittamiseksi. Usein nämä ottelut on nimenomaan käyty Nadalin kämmenen ja Federerin rystyn välillä, mutta on jännittävää nähdä kumpi pääsee kämmentään enemmän käyttämään. Vai pitäisikö sanoa "joutuu rystyään enemmän käyttämään"? Roger ei ole ollut tässä pelin ohjaamisessa kovinkaan kaksinen Nadalia vastaan, jos verrataan esimerkiksi Novak Djokoviciin, joka löytää rystylinjallaan Nadalin rystyn erinomaisesti ja pääsee sitä kautta myös helpommin hyökkäyspositioon.

Rogerin rystyltä vaaditaan nyt ennen kaikkea kestävyyttä, mutta myös taitoa löytää napakasti Nadalin rystypuoli. Sen lisäksi miehen aktiivisen pelin tulee kestää ottelun aikana kolme täyttä erää. Laaksojen mailla kulkemalla tämä kääntyy ennen pitkää Nadalin suuntaan ja silloin mennään usein ja lujaa.

Ja totta kai, kuten aina, Nadalillakin on omat hyvät mahdollisuutensa, mutta se vaatii ainakin osittain parantunutta kättä, aiempaa paljon parempaa ja aktiivisempaa peliä sekä erinomaista syöttämistä. Taistelutahdosta tai päästä voitto ei tietenkään jää kiinni. Lisäksi Nadalin puolella on aika. Mitä pidemmälle ottelu menee, sitä paremmiksi mahdollisuudet tulevat.

Nadal lienee siis vahvoilla, jos hän onnistuu voittamaan ensimmäisen tai toisen erän. Muussa tapauksessa Roger voi viedä tämän jopa 3-0. Veikkaan kuitenkin, että ottelu on tiukka ja Nadal hivuttautuu otteluun mukaan ja vie tämän erin 3-2. Hän on yllättänyt vastoin ennakko-odotuksia niin monta kertaa, viimeksi US Openissa, joten senkin takia veikkaukseni menee nyt näin.