31/01/2014

Kaksikätinen rosvo

Talin kympillä kävi tänään kaksikätinen rosvo. Kesti hetken tajuta mitä tässä tapahtuu, mutta lopulta mysteeri ratkesi. Rystyspesialisti.
Kakkosruudun palautuksessa oikuri...

...ja ykkösruudun palautuksissa vasuri.

Todellakin! Rystyspesialisti ja sanan maksimaalisessa merkityksessä, sillä kaveri, Dimitar Kutrovsky, niputti Suomen Micke Kontisen pelkällä rystyllään. Hyvä on, parissa kurotuspallossa nähtiin miehen kämmen (oikealla kädellä), mutta muuten mies löi molemmilta puolilta pelkkää rystyä. Hurjaksi tämän teki vielä se, että aina kun kaveri pystyi, hän kiersi lyömään rystyään ikään kuin vasurina. Ja tämä siis siitä huolimatta, että mies mitä luultavimmin on oikuri, sillä hän syötti oikeallaan.

Olihan se pelaaminen vähän hassun näköistä käsien vaihtoineen kaikkineen, mutta olivathan ne rystyt myös tehokkaat ja oikeastaan ihan letkeän näköisetkin. Varsinkin tuo vasurina lyöty rysty lähti todella painavana ja terävänä. Lyönnissä oli hyvää tekemisen meininkiä, johon Micke ei pystynyt tänään oikein vastaamaan. Itse asiassa näytti siltä, että Mickellä olisi ollut tänään käyttöä vastaavanlaiselle rystylle.

Kysymys vielä viisaammille: tilastoidaanko miehen kaikki winnerit, unforced errorit ynnä muut rystylle vai onko miehen vasurirysty itse asiassa hänen kämmenensä?

3 kommenttia:

 1. Vasenkätinen blogisti tuntuu nyt sähläävän asiassa aika lailla. Kätisyys määritellään tenniksessä sen mukaan kummalla kädellä syöttää. Kutrovsky syöttää oikealla kädellä. Määräävä eli dominoiva käsi on silloin oikea. Vasemman puolen lyönnissä hänellä on määräävän käden rystynen kohti verkkoa ja vastustajaa lyöntihetkellä. Siksi sitä kutsutaan rystylyönniksi. Oikean puolen lyönnissään hänellä oikean käden kämmenpuoli verkkoon päin. Kyseessä on siis kämmenlyönti.

  Onhan se lyönti katsojan kannalta saman näköinen kuin vasenkätisen rystylyönti, mutta oikeakätinen pelaaja tietää aina lyövänsä oikealta puoleltaan kämmenlyöntiä ihan siitä riippumatta monellako kädellä pitää mailasta kiinni.

  Kun Rafael Nadal vaihtoi syöttökätensä oikeasta vasemmaksi, muuttui samalla automaattisesti hänen kahden kämmenlyöntinsä kahden käden rystylyönniksi, vaikka mitään varsinaista muutosta ei oikean puolen lyöntiin tehtykään.

  VastaaPoista
 2. Asia on varmasti juuri noin kuin sanoit ja syöttö ratkaisee kätisyyden.

  Perinteisiin kahden käden veivareihin nähden miehen kädet kuitenkin "vaihtavat paikkaa" riippuen siitä kummalle puolelle pallo tulee, jolloin lopputuloksena on kaksi tyylipuhdasta rystylyöntiä, eikä esim. perinteistä kahden käden kämmentä. Oikealta, miehen kämmenpuolelta, vasurin rysty ja vasemmalta puolelta normaali oikurin rysty. Ja kuten sanoin, tykkäsi vieläpä kiertää siten, että pääsisi lyömään mahdollisimman paljon vasurin rystyään.

  Siksi myös tuo heittoni tilastoinnista tässä varsin erikoisessa tapauksessa, mutta toki saat puhua "sähläämisestä" niin paljon kuin haluat.

  VastaaPoista
 3. No, jos vasurinäkökulmasi on se, että oikeakätinen lyö oikealta puoleltaan vasurin kahden käden rystyä esim. siksi, että VASEMMAN käden rystynen on silloin kohti verkkoa, niin minkäs sille sitten voi.....

  Asianomainen, oikeakätinen pelaaja pitää kuitenkin kahden käden oikean puolen lyöntiään kämmenlyöntinä siksi, että oikean käden kämmenpuoli on kohti verkkoa. Mitään merkitystä ei tässä määrittelyssä ole sillä kumpi käsistä on ylempänä tai alempana mailan kahvaa.

  Vasurikin saisi RYSTYlyönnissään pitää mailasta muuten miten vain yhdellä tai kahdella kädellä, kunhan muistaa, että vasemman käden rystysen täytyy olla osumahetkellä verkkoon päin. Harvassa taitavat kuitenkin olla ne vasurit, jotka lyövät kaksikätisen rystynsä vasen käsi jänteiden puolella mutta vasurirystyhän sekin kuitenkin olisi. (Eikä siis oikurikämmen vaikka samalta näyttääkin!)

  Connorsin (vas.kät. kahden käden rysty) rystylyöntiä kummasteltiin hänen uransa alkuaikoina, sillä juuri sitä pidettiin PERINTEELLISINÄ oikeakätisen kahden käden kämmenenä. Sitä oli siis jo jonkin verran nähty oikeakätisten tekemänä, mutta ei juurikaan kahden käden rystyä edes oikureilla vasureista puhumattakaan. Perinteet siis taitavat vaihdella!

  Tuota rysty-kämmentilastointia näkee hyvin vähän, enpä siis "heittoon" juuri huomiota kiinnittänyt.

  VastaaPoista