25/01/2014

Ennakko: Rafael Nadal vs. Stanislas Wawrinka, finaali Australian Open 2014

Finaali lähestyy, mutta tuskallisen hitaasti. Noin 20 tuntia h-hetkeen...

Rafael Nadalin ja Stanislas Wawrinkan finaali on turnauksen ehdottomasti kahden parhaan pelaajan kohtaaminen. Nadal nosti lopulta tasoaan, kun sitä todella tarvittiin. Ottelussa Roger Federeriä vastaan hän riisui tämän täysin aseista ja jatkoi finaaliin numeroin 3-0. Wawrinka puolestaan osoitti ihailtavasti kehittynyttä tasaisuuttaan omassa semifinaalissaan Berdychiä vastaan ja vei ikään kuin omalla hyvällä perustasollaan ottelun erin 3-1, kun taas edelliskierroksella oli kaatunut Novak Djokovic ehdottomalla huippupelillä.

Ennusteet finaaliin eivät välttämättä ole Wawrinkalle kovinkaan maireat, jos katsotaan kylmästi hänen tilastoaan Nadalia vastaan. Ottelurekordi 12-0 on karu osoitus siitä, kuinka paha vastus Nadal hänelle on. 

Tämä on kuitenkin vain osa isoa kuvaa, sillä a) Nadal ei ole kohdannut koskaan näin hyvin pelaavaa Wawrinkaa, b) Stan on saavuttanut Nadalia ja oli jo hyvin lähellä kauden lopun ATP finaaleissa ja c) Stanilla on kaikki aseet Nadalin lyömiseen.

Jos ajatellaan Wawrinkan peliä, niin hänellä on toden totta tulivoimaa iskeä kummaltakin puolelta minne tahansa, ja nyt on syytä korostaa, myös siis rystypuolelta. Tämä peloite puuttuu esimerkiksi Federeriltä. Wawrinkan rysty ei ole niin virhealtis, vaikka se on monipuolisempi kuin maanantaina Sveitsin kakkospelaajaksi tippuvalla Federerillä. Rystyllään Stan the Man pystyy kääntämään peliä pitkin linjaa kohti Nadalin rystynurkkaa ja pakottamaan tämän kaivamaan lopulta melko suoraakin pommia syvältä ja alhaalta peliin huonommalla rystyllään. 

Myös Wawrinkan kämmen on painava ja kova, mikä ajaa Nadalia varmasti ahtaalle ainakin ajoittain. Nadalin lyömiseksi tulivoiman tuleekin olla juuri tätä ja riittävän pitkiä aikoja ottelussa. 

Myös Wawrinkan syöttö on toiminut mestarillisesti Australiassa. Hän on monen loistavan pelaajan tavoin kaivanut itsensä ylös 0-30- ja murtopallotilanteista erinomaisilla syötöillä. Tämän on tietysti jatkuttava sunnuntaina.

Nadal pelasi siis Federeriä vastaan selvästi parhaan ja aktiivisimman ottelun sitten Gael Monfils -voiton. Hän jatkanee tällä samalla linjalla ja nyt alla on kaksi voittoa yhden käden rystylyöjistä, joten kolmas on haussa. Perustaktiikkana on varmasti edelleen aloitteellisuus ja aktiivinen peli sekä Wawrinkan rystypuolen painottaminen, jotta kämmenmyllytys on mahdollista. Toki hän saa olla Wawrinkan rystyn kanssa erittäin tarkkana, kuten Stanin muutenkin painavan pelin kanssa. Tästä ei tule hänelle helppo ottelu, jos Stan on hurjimmassa moodissaan, jolloin Stan voi piestä Nadalin.

Sikäli tulossa on jälleen hieno ja aktiivinen ottelu, ettei ns. neutraloivia välilyöntejä keskelle juuri nähdä, vaan veijarit hakevat dominointia joka tilanteesta. Välilyöntien lyöminen koituu turmioksi molemmille lähes joka kerta. Nadal on kaikesta huolimatta kuitenkin suuri suosikki, sillä hänelle voittoon saattaa riittää jossain mielessä noin 90%:n suoritus, kun taas Wawrinkan pelin on oltava aivan tapissa. Veikkaankin espanjalaisen voittoa erin 3-1.

Joku toivoi ennakkojen yhteyteen tietoa, mistä ottelu näkyy, joten ainakin Eurosport (playereineen) ja VeikkausTV näyttävät ottelun sunnuntaina klo 10.30 alkaen.