11/01/2014

Ennakko: Australian Open 2014

Kaaviot ovat saapuneet, on aika ennakon.

Australian Openin kentät ovat tälle vuodelle nopeutuneet viime vuosista, joten yhtä hurjia fysiikkataisteluita kuin viime vuosina tuskin nähdään ja hyvä niin. Lähes samaan hengenvetoon on todettava, että toisaalta on myös vähän tylsää, että nopeiden kovien kenttien Grand Slameja on nyt mitä ilmeisimmin kaksi, mutta seuraavat kaksi viikkoa tämän näyttävät.

Miesten puolella kaavio on äkkivilkaisulla kaksijakoinen. Rafael Nadalin puolella mielenkiintoa riittää ensimmäisestä kierroksesta lähtien, kun taas Novak Djokovicin puolen semifinalistit, ehkä myös finalistin, näkee sokea Reettakin. Vai näkeekö?

Mennään ensi yläkertaan ja aloitetaan Nadalista, jolle arvonnasta nousi melko hurja kaavio. Lämmittelypelejä on käytännössä nolla. Vain toisen kierroksen Kokkinakis/Sijsling -ottelua voidaan pitää jonkin sortin väliotteluna, mutta ensin on voitettava juuri Sydneyn finaalissa pelannut kotiyleisön Bernand Tomic. Australialainen ei ihan optimaalinen avausvastustaja Nadalille ole, sillä Grand Slamien ensimmäisillä kierroksilla Nadal usein hakee vielä ja pelaa itseään turnaukseen sisään. Tomic voi olla kevytkin iltapala Nadalille, mutta jos Nadal sortuu liikaan passiivisuuteen tai perusjunnaamiseen, niin voi Tomic vaarallinenkin olla. Huonosta arpaonnestaan huolimatta australialainen ei olisi voinut saada parempaa paikkaa Nadalin yllättämiselle. Ehdottomasti kuitenkin ensimmäisen kierroksen helmi.

Toisen kierroksen jälkeen Nadalin miinat jatkuvat: Gael Monfils, Lleyton Hewitt tai Kei Nishikori, puolivälierissä Juan Martin del Potro ja välierissä Andy Murray tai ehkä jopa Roger Federer. Auts. Kaikki voivat nopeilla kentillä olla todella vaarallisia Nadalillekin. Palkinnoksi tästä kaikesta astelee finaalissa vastaan mitä todennäköisimmin Novak Djokovic. Toteutuessaan ei siis mikään ihannekaavio, kuten esimerkiksi viime syksyn US Openissa.

Djokovic puolestaan saa surffata alku- ja keskimatkankin aika turvallisilla vesillä. Tappavia haita ei ole näköpiirissä ennen puolivälieriä, joissa mahdollisesti Stanislas Wawrinka ja uusintaottelu viime vuodelta. Se oli hieno ottelu silloin, se voi olla sitä nyt. Itse nostin tuon ottelun viime kauden hienoimmaksi, joten toivotaan tenniksenkin kannalta, että myös nyt nähdään upea ottelu ja että Wawrinka laittaa Djokon jälleen vähintään yhtä koville. 

Välierissä nähtäneen jälleen David Ferrer, mutta näennäisesti tasaisen väännön jälkeen Djokovic mennee taas finaaliin. Pahin paikka tiellä finaaliin on ehdottomasti tuo Wawrinka-ottelu.

Andy Murray, viime vuoden finalisti, ei ole vielä paluunsa jälkeen vakuuttanut. Ei pelillään, eikä puheillaan. Vähän on liikaa taas sitä perusuurastusta ilman aktiivista tappamista. Sama koskee puheita, "ei odota liikoja", "ei ole matseja alla" ja niin edelleen. Perinteistä paineiden poistoa, mutta puolivälieriin kuitenkin heittämällä, ellei John Isner intoudu hirmutekoihin. Kvartsissa sitten joko Jo-Wilfried Tsonga tai Federer, joista varsinkin jälkimmäinen voi olla vielä liian paha matsikokemusta uupuvalle skotille. Erityisesti siinä tapauksessa, ettei hän tämänvuotisilla kentillä saa käännettyä näitä otteluita fysiikkataisteluiksi.

Federer pääsee kisaan omien sanojensa mukaan paineettomana. On uutta mailaa ja koutsia, on nopeutuneita kenttiä, kausi on alussa ja mies virkeä. Mahdolliseksi turnausvoittajaksi tie lienee kuitenkin turhan ankara reitin lopussa: Tsonga, Murray, Nadal ja Djokovic. Voi tippua jo Tsongalle, joten ei lasketa enää Rogerin varaan, varsinkaan tällaisilla kaavioilla, ok? Kuuleehan Hiekkaharjukin tämän?

Loppuun vielä yksi nimi eli Juan Martin del Potro, joka voitti hetki sitten Sydneyssä. On siis iskussa ja jos pitää hyvän tasonsa ja pysyy terveenä läpi turnauksen, on hän erittäin vaarallinen kenelle tahansa. Hän voi mankeloida jopa koko porukan. Viime vuosien johdonmukainen nousu lähemmäs ja lähemmäs kärkeä maksaa jossain vaiheessa työn takaisin ja se voi hyvinkin olla jo Australiassa. On pitkässä turnauksessa kuitenkin loukkaantumisherkkä ja nyt hänellä on jo viikko turnausta tavallaan takana, joten voi uupua jossain vaiheessa täysin.

Uusi pikkujoululahjaksi saatu kristallipalloni sanoo, että näin käy:

Puolivälierät:
Nadal vs. del Potro
Murray vs. Federer
Ferrer vs. Berdych
Djokovic vs. Wawrinka

Välierät:
Nadal vs. Murray
Djokovic vs. Ferrer

Finaali:
Nadal vs. Djokovic

Voittaja:
Djokovic.

Ai niin, se naisten puoli... Serena vie. Nopeutuneet kentät suosivat ja fysiikka lienee nyt timanttia, eikä hyydy tällä kertaa auringossa.