20/01/2014

Ennakko: Puolivälierät (part one), Australian Open 2014

No niin! Lämmittelyt on suoritettu, tosipelit voivat alkaa! Kaavion alaosan puolivälierät pelataan tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Huomisen otteluparit muodostuivat ennakon mukaisesti ja keskiviikonkin melkein. Kuten twitterin puolella isot pojat jo naljailivatkin, niin tämän näkemiseen ei tietysti paljoa vaadittu. Ei välttämättä edes uutta kristallipalloa.

On totta, että tennis elää tavallaan tylsää aikakautta: kun on niin sanotusti tosi kyseessä ja panosta pelissä, niin kärkinimiä on varsin vaikea kenenkään yllättää. Kun nuorista ei ole samaan aikaan ainakaan raketin lailla nousemassa ketään pakkaa sekoittamaan, niin tässä sitä ollaan.

Ei kuitenkaan harmitella tätä nyt, vaan mennään ennakoihin.

David Ferrer vs. Tomas Berdych
Jotenkin tekisi mieli käyttää kulunutta fraasia Daavid vastaan Goljat ja nyt kun se tuli tehtyä, en tarkoita ainoastaan miesten pituuseroa vaan miesten peliä. Siinä missä Ferrer hakee, vääntää ja taistelee, Berdych paukuttaa isoa peliään isommalla asearsenaalillaan. Periaatteessa asetelma on klassinen tenniksessä ja tässä tullaan jälleen kerran nöyrän koiran ja kuolleen leijonan tilanteeseen.

Uskon, että David Ferrer kaivaa jälleen huomenna sen verran palloja peliin, että Berdych kaatuu lopulta omiin virheisiinsä ja hukattuihin paikkoihin. Hänen ainut mahdollisuutensa Ferreriä vastaan, jos tämä siis vähäänkään omalla tasollaan pelaa, on olla se kuski joka vie peliä ja ampuu Ferrerin ulos ottelusta. Valitettavasti se vain on Ferreriä vastaan erittäin vaikeaa, sillä grindaamisen ja puolustamisen lisäksi Ferrer on loistava iskemään myös vastaan.

Kun tähän yhtälöön lisätään Berdychin tukkoileva pää, veikkaan että Ferrer jatkanee semifinaaleihin tänäkin vuonna. 3-1 Ferrerille.

Novak Djokovic vs. Stanislas Wawrinka
Jossain mielessä asetelma muistuttaa etäisesti päivän ensimmäisen puolivälierän asetelmaa, paitsi että nyt molemmilla on tietysti aseita ja tulivoimaa yllin kyllin. Mutta, jos Stanislas Wawrinka mielii voittaa tämän ottelun, on hänen käytettävä tulivoimaansa hurjasti ja hänen on tehtävä se aina kun paikka on, mutta myös silloin kun sitä ei ole. On haettava kulmia Djokon keskikaistan pommituksesta huolimatta ja vietävä peliä aktiivisesti.

Jos tämä peli Stanillä pätkii, riittää Djokovicille keskinkertainenkin noutajapeli, joka tylsyttää tappavan tehokkaasti niin vastustajan pelin kuin katsojan intohimon joka kerta. Olisi tietysti huikeaa nähdä samankaltainen ilotulitus kuin tämä ottelu oli viime vuonna, jossa Stan oli kaikessa aktiivisuudessaan Novakia kilometrejä edellä, mutta lopulta jälkimmäisen fysiikka ja pää kestivät sveitsiläistä paremmin.

Wawrinka on toki mennyt henkisesti eteenpäin vuoden aikana, mutta muutama tiukka viiden erän tappio Djokovicille viime vuoden Slameissä painaa varmasti mieltä, varsinkin kun ei ole juuri mitään mitä Stan olisi voinut tehdä paremmin.

Parhaimmillaan tästä voi siis tulla tenniksen riemujuhla, kun molemmilla on hallussa kaikki keinot, joilla toista satuttaa, mutta pahimmillaan tästä tulee todella tylsä iltalenkki, jossa Djokon voittoon riittää juokseminen. Djokovic vaikuttaa edelleen nälkäiseltä ja mieheltä mission kera, joten 3-0 Djokovicille.