21/01/2014

"Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail Better."

Stanislas Wawrinkan tämänpäiväinen voitto Novak Djokovicistä oli samalla suuri voitto tennikselle. Yritteliäämpi, aktiivisempi, tulivoimaisempi ja lopulta myös monipuolisempi Wawrinka otti voiton passiivisuuteen ja prosenttitennikseen sortuneesta Djokovicistä ja tämän fyysisyyteen perustuvasta tenniksestä.

Jos ottelua vertaisi jotenkin jalkapalloiluun, niin 2010-luvun Espanja otti nyt voiton entisaikojen Saksasta. Kansa rakastaa aktiivista peliä niin jalkapallossa kuin tenniksessäkin ja se näkyi sekä kuului tänään Melbournessa.

Wawrinkan ja Djokovicin viime aikojen kohtaamiset ovat olleet hienoja otteluita, mutta näkisin, että vielä parempaa voi olla tulossa. Djokovicin on käytännössä pakko avata peliään hyökkäämällä aktiivisemmin eikä perustaa sitä "seinään", isoihin marginaaleihin ja fysiikkaansa. Vanha peli ei ehkä tämän jälkeen enää riitä Stania vastaan.

Yksi iso lisä Djokovicin peliin voisi olla verkkopelaaminen. Hänen kulmikkaat lentolyöntinsä vaativat kuitenkin kovasti Boris Beckerin konsultaatiota, kuten ottelupallossa kuvaavasti nähtiin. Olisiko tässä Djokovic-Becker -yhtälössä sittenkin oma logiikkansa vai onko vaarana, että Becker saa potkut ennen kuin yhteistyö ehtii kunnolla edes vauhtiin?

Wawrinkan osalta on todettava, että kenelläkään tuskin on mitään sitä vastaan, että mies menisi ja voittaisi koko kisan, sillä sveitsiläinen pelaa uskomattoman hienoa ja ennen kaikkea tehokasta peliä.

Pohdin taannoin Stanin peliä ja miehen potentiaalia. Tänään todellakin näytti siltä, että mies on lunastamassa potentiaaliaan täysmääräisesti myös henkisesti. Mies nousi ainakin kahteen otteeseen tilanteesta, jossa koko muu maailma ehti jo ajattelemaan, että siinä meni ja Djokovic vie. Toivon, että tämä voitto murtaisi viimeisimmätkin henkiset padot ja että saisimme nauttia Stan the Manin yhtä huikeista otteista tästä päivästä eteenpäin.

Otsikon Samuel Beckett -laina, joka on tatuoituna Stanislas Wawrinkan käteen, on ainakin tällä erää toteutunut. Myös todellinen jättipotti, ilman failia, on tällä viikolla mahdollinen.