03/06/2014

Ennakko: Puolivälierät part II, Roland Garros 2014

Toisten puolivälierien aika, joten ennakot kehiin!

Rafael Nadal vs. David Ferrer

Pitkään on Nadal peliään tällä massakaudella hakenut, mutta joko se vihdoin alkaisi löytyä? Kaavion alku ei muodostunutkaan lopulta niin pahaksi kuin odotin, mutta loppuosasta näyttää tulevan juuri niin armoton kuin turnausennakossani runoilin eli Ferrer, Murray ja Djokovic.

Mutta ei mennä asioiden edelle. Katsotaan tämä ensin, sillä David Ferrer on jälleen tutussa iskussaan ja saattaa hyvinkin pistää Nadalille tosissaan kampoihin. 

Periaatteessa Nadal on suuren yleisön silmissä vielä suurempi suosikki, mutta tämä ei ole ollenkaan niin selvä ottelu kuin voisi odottaa. Kevään kovin testi tulee Nadalille tässä ja nyt.

Monte Carlossa Ferrer voitti Nadalin pitkästä aikaa massalla ja voitto tuli tutulla aggressiivisella takarajan päältä lähteneellä jauhamisella ja paikan tullen iskemisellä. Pienen tulivoimapuutoksen ihailtavasti rohkealla kenttäpositiolla korvaavalle Ferrerille ei mikään ole myöskään kunnosta kiinni, joten hurja taistelu ja vääntö tästä on odotettavissa.

Kevään aikana, mukaan lukien tuo Monte Carlo, Nadal on ollut aivan liian passiivinen ja juuri siihen Ferrer ja esimerkiksi Djokovic ovat erinomaisia iskemään. He onnistuvat ajoittain jopa jättämään Nadalin täysin aseettomaksi, kun palloa lyödään aikaisin noususta ja otetaan samalla aika Nadalilta pois. Keväiseen passiivisuuteen ei Nadalilla ole nyt siis varaa.

Pari kuukautta tukkoillut kämmen ei myöskään saa pätkiä yhtään, sillä toista lähellekään samanlaista syömähammasta ei Nadalin repertuaarista tähän hätään löydy, sillä rystyn taso heittelee eikä se parhaimmillaankaan kestä kovaa pommittamista. Rystyn krooninen vaiva, pituus tai tarkemmin sen puute, vaivaa jossain mielessä edelleen ja Ferrer osaa siihen iskeä. Lisäksi hän on erinomainen kääntämään peliä Nadalin rystypuolelle tämän hurjasta kämmenpeitosta huolimatta.

Ferrerin kannalta isoin ongelma on se, että nyt pelataan paras viidestä ottelua, jossa Nadalilla on aikaa hakea virettään. Sen löydettyään Ferrer pysyy vähän samantyyppisenä, mutta tasoltaan heikompana, harvoin kyydissä. 

Haaste on siis ultimaattinen ja oman pelin pitää pysyä kasassa koko iltapäivän ajan. Ferrerin dieselmäisessä höyryjunapuskemisessa ei liiemmalti notkahduksia ole, mutta samaan aikaan myös tietty huipukkuus pelistä puuttuu. Linjalyönnit täytyykin löytyä molemmilta puolilta kolmen, neljän, kenties jopa viiden tunnin ajan riittävällä tasolla, jotta Nadalia saa pitkässä juoksussa vakavasti horjutettua.

Keliksi on ennustettu koleaa ja sateista, joka tässä tapauksessa on kummankin pelistä jotain pois. Ehkä Nadalin pelistä kuitenkin enemmän, sillä hurjempi kierre tylsistyy raskaassa kelissä rankemmin. Varsinkin rystyyn raskas keli vaikuttaa siten, että lyhyttä tulee normaalia enemmän ja juuri siinä voi piillä Ferrerin sauma.

Pienen lisämausteen otteluun ja mahdollisesti Nadalin lopputurnaukseenkin tuo hänen vihoitteleva selkä, joka on matkan varrella jo ilmoitellut itsestään. On täysin selvää, että puolikuntoisena Nadal ei voita missään. Ei edes Ranskassa.

Mutta. Nadal jatkaa tahto- ja taisteluvoitolla erin 3-2. Tai 3-1.


Andy Murray vs. Gael Monfils

Erittäin mielenkiintoinen on tämäkin ottelu. Monfilsin läpimurtoa Grand Slam-tasolla on odoteltu jo jonkin aikaa ja vaikuttaa siltä, että mies on vihdoin lunastamassa ainakin jonkin tason odotuksia ja mukavasti vieläpä omalla kotikentällä hurjan kannustuksen kera.

Andy Murrayn massakausi on ollut lopulta positiivinen yllätys, vaikka se välillä aikamoista puurtamista on ollutkin. Kukaan ei nimittäin ota selvää pelaako mies jälleen loukkaantuneena, mutta sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä. 

Itse asiassa, henkilökohtaisesti pidän Murrayn pelistä paljon enemmän kun mies irvistelee takareittään, selkäänsä tai jotain muuta. Peli on silloin paljon suoraviivaisempaa, aggressivisempaa ja aktiivisempaa kuin normi-Murraylla. 

Aktiivisen Murrayn ja Monfilsin ottelusta tulee hieno taistelu, mutta mahdollinen jauhaja Murray onnistunee tekemään tästäkin herkusta lopulta "tylsän" fysiikkataistelun, joka toki näiden pelureiden osalta on atleettisuutta parhaimmillaan, jos puhtaasti sitä arvostaa. Toki näemme varmasti myös hienoja ja monipuolisia palloralleja, mutta tärkeillä hetkillä Murrayn peli on betonia. Harmaata betonia.

Murrayn peruspelin ollessa varmempaa ja puolustuksen kovempaa, on Monfilsilla oltava todella hurja hyökkäyspäivä, jos hän välieräpaikkaa halajaa.

Murray välieriin erin 3-1.