08/06/2014

Ennakko: Rafael Nadal vs. Novak Djokovic, finaali Roland Garros 2014

Saimme siis juuri sen unelmafinaalin, jota moni meistä ennakoi. Jopa minä. Nadal versus Djokovic, osa 42! Tässä ennakkopalat!

Vähän vesittyneen perjantain jälkeen odotusarvo Roland Garrosin finaalia kohtaan ei juurikaan voisi olla korkeampi. Lisämielenkiintoa tuo se, että semien perusteella pelaajien kuntokäyrät vaikuttavat menevän juuri nyt eri suuntiin.

Todellakin, Rafael Nadalin esitys väsynyttä Andy Murraytä vastaan oli jo sitä, mitä häneltä on moni jo pitkään odottanut. Mittarina Murray ei ollut semifinaalissa paras mahdollinen, mutta melkoisen armoton Nadalin mylly oli heti alusta asti.

Vastaavasti Novak Djokovicin otteissa alkoi ainakin semifinaalin jälkimmäisellä puoliskolla näkymään merkkejä epätasaisuudesta ja jopa väsymyksestä, minkä mies ottelun jälkeen myönsikin. Vaikea sanoa, oliko kuumuudella osaa asiaan, mutta vaisuin Djokovic-show se tämän vuoden Garrosilla oli.

Harmi, jos sama jatkuu finaalissa. Täytyykin toivoa, että Roger Federerin suosima hokema "peräkkäiset ottelut eivät ole sukua toisilleen" pitää jälleen paikkansa. Ainakin Nadal komppasi fraasinpartta semifinaalissaan ja onnistui nostamaan merkittävästi tasoaan ja ennen kaikkea tasaisuuttaan Ferrer-puolivälierästä.

Ennen turnausta ja sen aikana olen pitänyt suosikkina Djokoviciä, mutta semifinaalien jälkeen olisi hullua pitää härkäpäisesti siitä vielä kiinni ja kun tätä järjellä ajattelee, niin takinkäännön paikka tässä taitaa sittenkin olla.

Nadalin vapautunut ja helpottunut ruumiinkieli ottelun aikana ja varsinkin sen jälkeen viestittänee myös siitä, että kaikki on sittenkin kohdillaan Rafalandiassa. Selkähuolet lienevät tällä erää ohi, sillä liike oli suorastaan loistavaa, eikä itseluottamuskaan vaikuttanut horjuvan. Pelipositio oli siirtynyt takarajan tuntumaan ja kämmen lähti pelottavan vahvasti joka puolelta joka puolelle, mikä tietää aina vaikeuksia kenelle tahansa. Nadal on viime vuosina kehittänyt eniten ehkäpä kämmentään pitkin linjaa ja voi olla, että juuri Djokovicistä johtuen. Alkukierroksilla melko säästeliäästi käytetty lyönti teki sekä Ferreristä että Murraystä usein selvää. Lyönti on toimiessaan vastustamaton Djokovicillekin.

Nadalin turnauksen aikana heilahdellut syöttö toimi Murraytä vastaan niin hyvin, ettei samankaltaista syöttämistä ole häneltä vielä tänä keväänä nähty. Saman pitää tietysti jatkua Djokovicia vastaan. Muussa tapauksessa serbialainen ottaa aloitteet varsinkin kakkossyötöistä välittömästi. Nadalin syöttötyöskentely onkin erityisen hyvä itseluottamusmittari hänen pelilleen ja sitä kannattaa seurata ottelun aikana.

Kuten moneen otteeseen on ollut jo puhetta, on Djokovicilla kaikki aseet Nadalin lyömiseksi. Jos hän onnistuu pitämään ottelun ohjaksista kiinni ottamalla palloa noususta ja korkealta takarajan päältä, niin mahdollisuus on totta kai olemassa. Ongelmana on tietysti se, että nyt sen pelin pitää kestää kolme erää ja että tämä on käytännössä ainoa tapa voittaa Nadal Garrosilla.

Rystyllään Djokovic saa iskettyä ja ohjattua peliä pitkin linjaa tehokkaasti niin, että Nadal joutuu lyömään paljon rystyään, jolla Nadalin pelidominointi on ollut minimaalista viime vuosina. Murrayta vastaan mies toki nosti tasoaan eniten juuri rystyn osalta, eikä lyönnin aiempaa haavoittuvuuttaa ollut havaittavissa. Rysty lähti puhtaammin ja painavammin kuin kertaakaan tänä keväänä. Se on kuitenkin luonnollisesti edelleen se puoli minne peliä on saatava, jotta samalla voisi pedata lopullista iskua Nadalin kämmenpuolelle.

Paljon riippuu toki myös Djokovicin kämmenestä, joka ei saisi nyt pätkiä kuten se vähän teki Gulbisin kanssa, sillä sillä on niin ikään tärkeä rooli Nadalin rystypuolen löytämisessä ja tämän lyhyiden pörriäisten tappamisessa. Näihin kaikkiin Nadalin "välilyönteihin" on muutenkin iskettävä aggressiivisesti kiinni ja mieluusti juuri kämmenellä. Toisaalta myös Djokovicin puolustuksen tulee olla timanttinen. Monipuolisempana puolustajana ja vastaiskijänä Djokovic on silti puolustaessaankin aina vaarallinen.

Peli tullee aaltoilemaan mukavasti ja kumpikin pelannee tilanteesta riippumatta vahvasti vahvuuksillaan ja aloitteita haetaan jatkuvasti.

Kelistä on tällä tietoa tulossa lämmin, noin 27 astetta, mutta sateen mahdollisuus iltaa kohden lisääntyy ja parin tunnin pelaamiseen jälkeen sen todennäköisyys on noin 40%. Tämä voi vaikuttaa pelin kulkuun ratkaisevasti. Jos Nadal ehtii kuivassa ja kuumassa kelissä tarpeeksi kauas karkuun eli noin kahden erän johtoon, on peli käytännössä selvä. Jos taas Djokovic onnistuu voittamaan jomman kumman ensimmäisistä kahdesta erästä alkaa vaakakuppi kääntyä illan aikana Djokovicin suuntaan. Raskaammassa kelissä Nadalin kierrepeli menettää tehoaan, kun vastaavasti Djokovicin moukarointi säilyttää tehoaan. Tämän lisäksi mies pääsee tykittämään entistä lähempää Nadalin lyhyeksi jäävää palloa. Kuumassa kelissä on kuitenkin vaikea nähdä kenenkään voittavan tätä Nadalia.

Pienen oman mausteensa otteluun tuo se, että Djokovicille voitto toisi ura-Grand Slamin täyteen sekä ilmeisesti myös ykkösrankingin, joten näiden painevaikutusta on vaikea lähteä arvioimaan. Nadalin yhdeksäs mestaruus yhdessä Grand Slam-turnauksessa puolestaan kirjoittaisi uuden luvun tennishistoriaan sekin, mutta tuskin mies tästä painetta kokee. Toinen perättäinen Grand Slam-finaalitappio ja viides perättäinen tappio Djokovicille sen sijaan saattaisi sattua pitkään.

Summatakseni, käännän takkiani juuri nyt ja veikkaan, että Nadal vie tämän erin 3-1.