23/06/2014

Ennakko: Wimbledon 2014

Juhannus ohi, edessä paluu arkeen. Lomakin jo häämöttää, mutta ei niin kirkkaana kuin Wimbledon vuosimallia 2014. Tässä ennakko!

Etukäteen ajateltuna fiilikset ovat herkulliset, sillä kaikilla ennakkosuosikeilla, neljällä suurella, on ollut jokseenkin epätasainen kevätkausi totuttuun menoon verrattuna. Osalla toki vammoista johtuen, mutta myöskään pelillinen anti ei ole kaikilta osin vakuuttanut.

Ruohokaudelle tämä antaa mukavan lisämausteen ja nyt muutamilla pelaajilla onkin todellinen mahdollisuus nousta kärkikahinoihin mukaan. Odotan esimerkiksi Grigor Dimitrovilta kenties ensimmäistä kertaa paljon Grand Slam -tasolla. Sama koskee Milos Raonicia ja Kei Nishikoria. Vanhemmista nimistä esimerkiksi Feliciano Lopez on tähän mennessä pelannut varsin vakuuttavan ruohokauden, joten kärkinimiä voi kiusata tänä vuonna normaalia isompi porukka.

Stanislas Wawrinka voi olla myös yksi merkittävä uhka koko kisaa ajatellen, mutta Australian voitto näyttää täyttäneen mahan tällä erää ja tuoneen jonkin sortin mestaruuskrapulan, josta voi olla vielä vaikea ammentaa voittoon asti.

Kaikista uusista ja vanhoista uhkaajista huolimatta, en voittajaksi uskalla veikata ketään totutun top-nelosen ulkopuolelta, mutta isossa kuvassa turnaus vaikuttaa lupaavalta.

Kärkinimien osalta vakuuttavin on tämänvuotisella ruoholla toistaiseksi ollut Roger Federer. Voitto Hallessa solidilla pelillä antoi varmasti itseluottamusta entisen ruohokuninkaan peliin ja mies hehkuttaa hyvää oloaan niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Pitkästä aikaa tuntuu, että Federer voisi jälleen jopa Grand Slam -kisan voittaa. Johtuen toki suureksi osaksi siitä, ettei kukaan kolmikosta Nadal-Murray-Djokovic ole pelillisellä karkumatkalla ja kun pelataan Rogerin lempialustalla, niin mahdollisuudet ovat olemassa. Kaaviossa on toki muutama vaaran paikka Julien Benneteaun ja Jerzy Janowiczin muodossa jo ennen puolivälieriä, mutta uskon, että Federer etenee kvartseihin ilman tapaturmia. Siitä (Feliciano Lopez tai Stanislas Wawrinka) eteenpäin homma tietysti menee jo vaikeammaksi, mutta mitenkään mahdoton kaavio ei ole mahdollisesta Nadal-semifinaalista huolimatta.

Rafael Nadalin viime vuodet Wimbledonissa tai ruoholla eivät ole vakuuttaneet. Kun myös kulunut kevät on ollut enemmän tai vähemmän painiskelua itseluottamuksen kanssa jopa massalla, niin ihan hirveitä odotusarvoja ei espanjalaiseen ruoholla ole. Mies itse toki vakuuttaa olevansa freesimpi ja terveempi Wimbledonin alla kuin vuosiin. Vaaroja ja vanhoja haamuja riittää kuitenkin alkukierroksilta lähtien. Lukas Rosolin ja lukasrosol-hetken parin vuoden takaa muistaa kaikki. Myös Ivo Karlovic tarjoilee ruoholla ikävintä mahdollista pommitusta nyky-Nadalin kaltaiselle passiiviselle palauttajalle. Puolivälierissä Milos Raonic tai Kei Nishikori, joista kummallakin on käytännössä aseet lyödä Nadal. Jälkimmäisellä jopa massalla, mutta varsinkin ruoholla. Ja jos peli ei ensimmäisen viikon aikana hurjasti parane, niin pitkästä aikaa myös Federerillä on mahdollisuus lyödä Nadal Grand Slam-tasolla. Nadalin ruohopelistä johtuen pidän tätä kohtaamista kuitenkin melko epätodennäköisenä.

Novak Djokovic on arvoitus ykkössijoitetun statuksesta huolimatta. Säästeliäästi jälleen Grand Slamin alla pelannut Djokovic on toki suurimpia suosikkeja voittamaan jopa koko kisan, mutta toisaalta vuodesta 2012 lähtien Grand Slam -voittoja on tullut tasan kaksi lukuisista (7) finaalipaikoista huolimatta. Supervuoden 2011 jälkeen tämä tuntuu uskomattomalta, vaikkakin voittotahdin hiipuminen oli odotettavaa. Miehen viimeisimmästä voitosta on kuitenkin aikaa jo puolitoista vuotta ja Roland Garrosilla Nadalille koettu finaalitappio oli jälleen yksi luku tähän tilastoon. Asiaan ei varsinaisesti auta Ranskan ja Wimbledonin välinen minimaalinen toipumisaika. Se riittää kyllä fyysiseen toipumiseen, mutta riittääkö henkiseen? Kaaviosta johtuen Nole lienee pomminvarma semifinalisti kuitenkin.

Andy Murray yllätti monet, minut mukaan lukien, oivilla massaotteilla Roland Garrosia myöten. Vaikka mies poti kevään massakentillä milloin mitäkin, on Wimbledon hänen jäsenilleen ja pelilleen armollisempi alusta. Queens'in lämmittelyturnauksessa mies haki vielä selvästi, mutta vähempi pelaaminen raskaan Roland Garrosin jälkeen tekee varmasti hyvää myös Andylle. Puolustavana mestarina ja paikallisena sankarina henkiset paineet ovat luonnollisesti olemassa, mutta eiväthän ne tietenkään samoissa sfääreissä viime vuosien paineiden kanssa ole, joten siinä mielessä Andy pelannee kotikisassaan levollisemmin kuin vuosiin. Uuden valmentajan, Amelie Mauresmon, vaikutusta on vielä vaikea arvioida. Vaikea on uskoa sen myöskään vaikuttavan isommin suuntaan tai toiseen. Kaavio ei ole Andyllä mahdoton, vaan sanoisin, että se on juuri sopivan haastava. Iso peli väijyy puolivälierissä, jos Grigor Dimitrov lunastaa odotuksiani. Tuo ottelu voisi olla ideaali valmistautuminen välierään, jossa siis Djokovic ja viime vuoden finaalin uusinta. Jotenkin haistan tässä nyt finaalipaikan Murraylle.

Näin käy:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Berdych
Murray vs. Dimitrov
Federer vs. Lopez
Nadal vs. Raonic

Välierät:
Djokovic vs. Murray
Federer vs. Nadal

Finaali:
Murray vs. Federer

Voittaja:
Murray.