10/12/2015

Joulukalenteri #10: Novak Djokovicin Grand Slamit

Luukussa kymmenen aletaan olla lähellä kahden vuoden takaista veikkaustani, jolloin joulukalenterin luukussa numero kuusi, Novak Djokovicin silloisten Grand Slam -voittojen määrän mukaan, ennustettiin miehen päätyvän Slameissään lukuun 12. Postausta kommentoineiden perusteella uskoa moiseen ei juurikaan ollut, mutta niin vain mies on napsinut kahdessa vuodessa neljä slämiä lisää, joten on aika päivittää näkemystäni, joka olikin kaikkien yllätykseksi ehkäpä alimitoitettu.

Matkaa Nadaliin on siis enää neljä, mutta Federeriin sentään vielä seitsemän voittoa. Matka, aika ja lopulta myös realismi käynee vähiin Federeriin nähden, mutta Nadalin nykyiset lukemat mies saavuttanee seuraavan 2-3 vuoden aikana. Se, pääseekö Nadal vielä vähän karkuun jää nähtäväksi, en mene siihen nyt.

Djokovicin taakkana Grand Slam-urakassa ovat olleet hukatut vuodet (2009-2010) ensimmäisen ja toisen Grand Slam-voiton välillä. Toki silloin temmelsivät Nadal ja Federer prime timessaan, joten kiilaa oli melko vaikea lyödä. Muutama kolmen voiton supervuosi on kuitenkin tuonut takaa-ajajan jo ainakin Nadalin kannoille.

En usko, että ensi vuosi olisi aivan samanlainen supervuosi Djokovicille, mutta tämän vuoden jälkihöyryilläkin mies on todennäköisesti vähintään 1-2 voiton GS-voittaja vuonna 2016. Tällä hetkellä etumatkaa muihin on pelillisesti joka tapauksessa ehkä eniten, mitä sitä Djokovicilla on koskaan ollut ja kun vielä Nadal ja Federer taantunevat koko ajan, on itsensä huipputrimmissä pitävä serbi vielä pitkään muiden riesana. Varsinkin kun miehen fysiikalle ei tunnu pärjäävän kukaan, ei senioreista eikä varsinkaan junioreista.

Eli, päivitystä kaipaava Djokovicin ennustettu lopullinen Grand Slam-määrä on nyt virallisesti asetettu neljääntoista (14). Palataan taas ensi vuonna tähän asiaan.