04/12/2015

Joulukalenteri #4: Grand Slam-mahdollisuus

So close, so far away,...

Niinpä. Tänä vuonna puhtaan kalenterivuoden Grand Slam oli niin miesten kuin naistenkin puolella erittäin lähellä. Vaikka Novak Djokovicin unelma mureni jo Pariisissa, vuoden toisessa Grand Slamissä, ei voi välttyä ajatukselta, etteikö temppu olisi miehelle mahdollinen. Ensi vuonna? Ehdottomasti ehkä tai ei sittenkään.

Tänä vuonna "lähellä" ollut Grand Slam ei tietenkään ole aivan niin yksioikoinen. Voittamalla tämän vuoden Ranskan avoimet Djokovicin paineet olisivat kertyneet ehkäpä Wimbledonissa tai viimeistään US Openissa todennäköisesti liian hurjiksi. Aivan kuten Serenalla, joka jopa lopetti kautensa tuohon US Open pettymykseen.

Djokovic on tämän hetken pelaajista paras, mutta myös se, jolle kaikkien alustojen yhtäaikainen dominointi on todellisuutta. Hän on kaikkialla tappavan hyvä. Rafael Nadalista huokui jotenkin aina turnausten projektimaisuus ja Roger Federerin kaskena oli olla parhaimmillaankin "vain" toiseksi paras massapelaaja. Tässä mielessä Novak Djokovic ei tavallaan edes yllättäisi, jos hän Grand Slamin saavuttaisi.

Uskon kuitenkin, että paras mahdollisuus siihen oli tänä vuonna. Ensi vuosi voi olla jopa yllättävän vaikea nyt kun suurin nälkä on, ainakin hetkeksi, tyydytetty. Voittamalla kaikki on tämä kääntöpuoli.

Mitä siis seuraavaksi? Olympiavuosi tuo varmasti tavoitteen, jollaista tänä vuonna ei ollut ja saattaa hyvinkin olla Ranskan ohella yksi päätavoitteista. Kristallipalloni näyttääkin kahta Grand Slam-voittoa ja olympiakultaa.