06/12/2015

Joulukalenteri #6: Andy Murrayn hävityt Grand Slam-finaalit

Andy Murray sai kaudelleen upean päätöksen Davis Cup-mestaruuden myötä. Miehellä alkaakin olla melkoinen kirjo isoja voittoja, sillä Grand Slam-voittoja on kaksi ja olympiakultakin löytyy.

Miehellä on kuitenkin myös kuusi hävittyä GS-finaalia, joista kolme on tullut Novak Djokoviclle ja toiset kolme Roger Federerille. Murray lieneekin se suurin kärsijä Federerin, Rafael Nadalin ja Djokovicin aikakausilla. 

On kuitenkin aiheellista kysyä miksei Murraysta kasvanut Djokoviciä? Niinpä. Djokovicin Grand Slam-lukema on jo 10 ja kasvanee kovalla vauhdilla vielä tulevinakin vuosina. Djokovic onkin kehittänyt peliään ja lyöntejään, muun muassa syöttöään, hurjasti matkan varrella, mutta samaa ei voi sanoa välttämättä Murraystä. Syöttö, varsinkin kakkossyötön osalta sekä pienen pieni tulivoimapuutos kämmenessä vaikeuttaa ratkaisevasti isojen voittojen metsästystä eilen, tänään ja huomenna.

Pelillinen identiteetti, jota on koko uran ajan vaivannut enemmän tai vähemmän tietty passiivisuus, ei näinä aikoina vaan riitä. Suurvoitotkin ovat tulleet silloin, kun on löytynyt uskallusta olla aggressiivinen ja luottamus omaan kivikovaan puolustukseen on ollut tapissa. 

Tänä vuonna pelissä on kuitenkin ollut hyvää monipuolisuutta ja mies on väläytellyt myös hyökkäävämpää ja aktiivisempaa peliään ja se on ainoa oikea tie Andyn reitillä. 

Davis Cup-menestys on usein vapauttanut ja innostanut pelaajaa seuraavalla kaudella, joten toivotaan, että Andynkin kohdalla nähdään hyvää nostetta vuonna 2016.