16/12/2020

Joulukalenteri #16: 16-v.

Luukussa 16 asiaa juniorisparrauksesta. 

Noin parin vuoden ajan minulla on ollut suuri ilo sparrata ja valmentaa satunnaisen säännöllisesti erästä lupaavaa 16-vuotiasta tyttöjunioria, joka on ikäluokkansa kärkinimiä Suomessa. 

Olemme ottaneet tilanteen mukaan hyvin monenlaisia treenejä. Osa on ollut valmistavia harjoituksia seuraavan päivän tai lähituntien otteluun, osa puolestaan tekniikkatreenejä esimerkiksi syöttämiseen tai sitten vain tiettyjen lyöntien tai lyöntikuvioiden hakemiseen ja treenaamiseen. Myös pelilliset treenit ovat kuuluneet tiiviisti tähän kokonaisuuteen.

Menemättä sen enempää tässä valmennuksellisiin sisältöihin, voin suositella lämpimästi kaikille kovemmillekin kilpapelaajille treenaamista tyttöjunioreiden tai naispelaajien kanssa, jos vain paikka ja mahdollisuus aukeaa. Voin sanoa, että parempaa lyöntitreeniä et todennäköisesti saa mistään. 

Tästä ikäluokasta lähtien alkaa pallossa olla jo hurjaa vauhtia ja pelissä mukavaa tempoa. Lyönnit tulevat kovaa, sillä lyönti on usein melko suora ja muodoltaan matala. Sen sijaan kierrettä ei ole aivan niin paljoa kuin samanikäisillä pojilla. Tyttöjen lyömät pallot ikään kuin liukuvat kentän pinnassa, mikä saattaa tehdä niistä äärimmäisen ilkeitä, jos kenttä on vähänkin nopeampi, koska tällöin palloa on yksinkertaisesti pakko nostaa itse. Ja jos pallo nousee liikaa, niin boom ja se vilahtaa äkkiä ohitsesi kämmen- tai rystylämärin päätteeksi.

Se, mikä tekee tästä lyömisestä treenin kannalta kuitenkin erityisen miellyttävän on se, että tällaisessa tasaisen tappavassa tempossa omien lyöntien ajoitus löytyy usein kuin itsestään. Oikea rytmitys on lyömisessä hyvin tärkeää ja tyttöjunioreiden kanssa lyönnin rytmi on helppo saada kohdilleen. 

Juniorit tykkäävät rytmistä paljon myös itse ja pelillisesti iso kehityskohde monella onkin juuri se, ettei peli sakkaisi, jos vastustaja ei lyökään sitä tasaista "valmentajapalloa", vaan slaissaa ja iskee rytmittömästi eri puolille kenttää monipuolisin kiertein ja kovuuksin. Tämä koskee totta kai sekä poika- että tyttöjunioreita, mutta ehkä vähän enemmän tosiaan tyttöjä. 

Muita pelillisiä vinkkejä ei tässä kohtaa ole kuitenkaan tarkoitus antaa, vaan suositella nimen omaan kokemaan tyttö- ja naispelaajien voimapeli, jos vain paikka tulee! Ottakaa ihmeessä haaste vastaan, sillä se on hieno kokemus.