10/12/2020

Joulukalenteri #10: TOP10 2021

Tuttuun tapaan kymppiluukussa kurkistetaan kristallipalloon ja peilataan ensi vuotta TOP10:n osalta.

Mutta ennen sitä vielä nopea katsaus viime vuoteen, jolle on näin jälkikäteen hyvä naureskella. Ihan yössä ei viime vuonna tullut kuitenkaan oltua, sillä ihan täysiä huteja ei montaakaan tullut, ehkä Karen Khachanovia lukuun ottamatta. Ehkä tämä vuosi oli sittenkin ja siis koronasta huolimatta suhteellisen normaali? 

Alla vielä kertauksena povatut ja toteutuneet (suluissa) rankingit, joiden KPI-mittariksi valikoituu ennakoitujen ja toteutuneiden rankingien erotusten summa, joka tänä vuonna on 25. Onko se paljon vai vähän, en tiedä, mutta ehkä vuoden päästä olemme viisaampia, kun laskemme tätä uudelleen.

  1. Novak Djokovic (1)
  2. Dominic Thiem (3)
  3. Stefanos Tsitsipas (6)
  4. Rafael Nadal (2)
  5. Roger Federer (5)
  6. Alexander Zverev (7)
  7. Daniil Medvedev (4)
  8. Matteo Berrettini (10)
  9. Karen Khachanov (20)
  10. Denis Shapovalov (12)

Ensi vuoden ennustaminen vaikuttaisi tässä vaiheessa olevan haastavampaa. Nuoret ovat toki nousseet tai nousemassa, joten olisiko esimerkiksi Djokovicin ykkössijat (6 kpl) vuoden loppurankingissä nyt nähty? Mennäänpä siis odotettuun listaan eli 

TOP10 2021:

1. Dominic Thiem
Tällä kaudella uran ensimmäinen Grand Slam-voitto, mikä vapauttaa peliä hurjasti ensi kaudelle. Se "pakollinen" tavoite on nyt taskussa, joten voi lähteä haastamaan ketä tahansa oikeastaan missä tahansa. Menestystä voi nyt odottaa kovilla kentillä, mutta varsinkin massalla. Joko Roland Garrosilla tärppäisi, kun alla ei ole tuoreen Grand Slamin rasitusta tai sen voittoa?

2. Novak Djokovic
Djokovicin tilannetta avattiin jo luukussa yksi, mutta tämä kausi meni siis sähläysten vuoksi hieman jopa "alakanttiin", sillä pelitaso oli alkukaudesta niin hurja, kuin se vain voi olla. Jos sama säätö ja sähläys jatkuu, voi valua jopa tätä alemmas, toisaalta voi ihan yhtä hyvin olla jälleen oma tyly itsensä. Oikein aivoituksensa ja ajatuksensa fokusoimalla Grand Slam-mestaruuksien metsästys jatkuu, mutta uhkaajia on nyt enemmän kuin koskaan. Alkaisiko tahti hiipua viime vuosista? Kestääkö pää, kun ei välttämättä aina enää voita? Voiko voittamiseen väsyä nälkäisenäkin? Ovatko Grand Slamit jo pakkomielle? Ovatko yleisö Djokolle entistäkin armottomampia? Paljon kysymyksiä, ehkä liian paljon.

3. Rafael Nadal
Kestomenestyjä tietysti massalla, mutta miten pelaa uransa lopun muilla alustoilla? Tasainen pärjääminen pitänee korkealla kauden loppurankingissä, mutta muutamia huippusuorituksia silti vaaditaan massan ulkopuoleltakin. Ei ole preferoinut rankingiä enää vuosiin pelaamalla säästeliäästi, joten voi valua alemmaskin, jos ei saa massakaudella myllyään heti alkukeväästä kuntoon.

4. Daniil Medvedev
Pelasi jälleen hurjan loppukauden, mutta korkeammille sijoille pääsee vain pelaamalla hyvin läpi vuoden. Jos saa tasaisuutta ensi vuoteen, löytyy heittämällä ylemmiltä sijoilta. Mikä tahansa sija välillä 1-8 mahdollinen. Flow'hun päästessään käytännössä mahdoton voitettava hyvin monelle tässä porukassa.

5. Stefanos Tsitsipas
Tasainen, mutta huippuhetket puuttuvat edelleen. Jos ei onnistu voittamaan Grand Slamiä tai Masterseja, niin nämä sijat kohtalona ensi vuonnakin. Mentaalisesti vielä kasvettavaa, jotta kovassakin paikassa tulee isoja voittoja. Helposti korkeammalla, jos pää kestää.

6. Alexander Zverev
Kevyesti TOP10:ssä, vaikka syöttäminen ja aggressiivisuus välillä täyttä kuraa. Kertoo tietysti hurjasta potentiaalista edelleen. Jos saa siis vaikka syöttönsä kasaan, niin nousee todella korkealle. Elämää kentällä sävyttää juuri nyt ikävästi kentän ulkopuoliset asiat. Toivottavasti ensi kaudella rauhallisempaa, mutta pahoinpitelysyytökset ovat rajuja ja voivat jättää isojakin arpia tekemiseen.

7. Roger Federer
Tekee odotetun paluun ensi kaudella. Kyllä, 39-vuotiaana. Moni uskoo, että paluu onnistuu, mutta moni myös epäilee. Paluu tässä iässä ei välttämättä helpoin tehtävä, joten hieman jäähyväiskiertueen makua ilmassa ainakin menestyksellisesti. Lisäksi moni nuori nosti pelitasoaan ja sai makoisia voittoja muista kärkinimistä vyölleen tänä vuonna. Moni ei myöskään saanut Federeriltä niin sanotusti isän kädestä, joten monella usko siis kasvaa. Federer tuleekin kokemaan kenties uransa kovimman ja laajimman haastajaporukan. Elää entistä enemmän jumalaisella syöttämisellään. Muutama upea huipputurnaus nostaa kuitenkin näinkin korkealle, mutta että ylemmäs, enpä usko.

8. Andrei Rublev
Kaudella 2020 eniten turnausvoittoja ottanut pelaaja, jota käsiteltiinkin jo luukussa viisi. Kehitti peliään tälle kaudelle ja jos kehitys jatkuu, voi nostaa osakkeitaan myös ensi vuonna. On temponsa puolesta paha ja ilkeä vastus kenelle tahansa, mutta riittääkö monipuolisuus, pää tai peli lopulta enää korkeammalle? Työtä vielä paljon jäljellä ja tuntuu, että kone oli jo tällä kaudella melko lailla äärimmilleen viritetty. Siksi ja siitä huolimatta yksi mielenkiintoisimpia pelaajia seurattavaksi tulevalla kaudella.

9. Matteo Berrettini
Jossain määrin yllätysvalmis pelaaja ja jossain määrin ei. Moukaroi välillä kyllä näyttävästi, mutta miten pitkälle jatkuva moukarointi tai viiltävä rystyslice riittää? Nämä rymistelijät usein muutaman kauden juttuja, jos pelillistä kehitystä ei riittävästi tapahdu. Yksi potentiaalisimmista flopeista tässä porukassa.

10. Denis Shapovalov
Nosti tänä vuonna pelitasoaan vähentämällä nuoruuden höntyilyään. Kypsyi pelaajana valtavasti, joten olisiko ensi vuonna jo muutaman ison iskun paikka? Nuorten esiinmarssissa parhaimmillaan hyvin mukana, joten tasaisella tekemisellä selvää TOP10-ainesta pidemmäksikin aikaa.