04/12/2020

Joulukalenteri #4: Tulevaisuuden Big Four

Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic ja Andy Murray. Sitä se joskus oli, se big four nimittäin. Sittemmin se kutistui big three:ksi tai todellisuudessa ehkäpä big two:ksi. Jossain kohtaa oli myös vain big one, jos totta puhutaan. 

Entä tulevaisuudessa? Entiset bigfourin jäsenet alkavat joskus tippua väkisinkin kyydistä, joten on aika kurkata kristallipalloon ja miettiä ketkä ovat supernelikon seuraavat jäsenet. Ehdokkaita on oikeastaan hurja määrä jo nyt ja voi lopulta olla, että jonkin aikaa pakka tulee olemaan hyvin auki ja moni nuorempi pelaaja tulee voittamaan isoja kisoja. Nadalin, Federerin tai Djokovicin kaltaista dominointia tuskin ihan heti nähdään.

Mutta tosiaan, mennäänpä niihin nimiin, jotka jo lähivuosina voisivat kärkinelikon muodostaa.

Vahvin ehdokas ja jo nyt top4:ssä (ATP-rank 3) oleva on luonnollisesti ensimmäisen Grand Slaminsä US Openissa voittanut Dominic Thiem. Hän on hieman näitä muita vanhempi pelaaja jo, mutta pikkuhiljaa hän alkaa ottamaan niitä kaivattuja isoja voittoja. Pala palalta rakentuu myös hänen itseluottamuksensa ja nyt ensimmäisen Slamin jälkeen kaikki tulee olemaan helpompaa. 

Toinen vahva ehdokas on juuri nyt rankingissä neljäntenä oleva Daniil Medvedev. Hänen kohdallaan peli on hurjimmillaan niin hurjaa, että mieleen tulee jopa kovin Djokovic, jolta mikään ei tullut ilmaiseksi ja kaikki tuli kaikkialta takaisin. Tämä vaatii kuitenkin kropalta, mutta myös päältä paljon ja ainakin vielä Medvedevin kaudet ovat olleet kovin ailahtelevia. Välillä peli on aivan käsittämättömän jäätävää ja välillä kaikkea muuta. Kovilla kentillä kuitenkin kaikki mahdollisuudet Djokovicin dominanssiin.

Kolmas ehdokas on Stefanos Tsitsipas (ATP-6), jonka monipuolisuus takaa hyvin tasaista menestystä läpi kauden. Hän osaa massa- ja nurmipelin ja viihtyy myös kovilla kentillä. Tämä vuosi oli odotuksiin nähden ehkä kuitenkin vaisuhko. Viime vuoden finaaliturnausvoitto antoi odottaa enemmän. Lisäksi muutama ilmiselvä jäätyminen kauden aikana sai monet epäilemään kypsyykö kreikkalainen sittenkään suurmestariksi. Aikaa kuitenkin on hurjasti, kuten tietysti monella muullakin.

Neljäs ilmiselvä ehdokas on tietysti Alexander Zverev. Tämä vuosi oli siinä mielessä hurja menestys, että vaikka isoja voittoja ei tullutkaan, niin Grand Slameissä tuli oikeastaan hyvää tulosta. Varsinkin kun juuri Grand Slam-menestys ennen tätä vuotta on ollut todella vaisua. Peliä kuitenkin varjostaa sitkeät ongelmat syötön ja pelin aggressiivisuuden kanssa. Saamalla syöttämisen kuntoon, uskon, että peliin tulee sitäkin kautta aggressiivisuutta, mutta töitä on vielä paljon jäljellä top4:ää ajatellen. Olkoonkin, että mies on jo listan seitsemäs.

Edellä mainittu nelikko vaikuttaisi juuri nyt olevan se potentiaalisin jengi miehittämään kärkipään sijat lähivuosina, mutta heille on paljon kovia haastajia.

Andrei Rublev pelasi elämänsä parhaan kauden ja voitti mm. eniten turnauksia kiertueella. Iso menestys Grand Slameissa ei vielä ollut kuitenkaan realistinen, mutta tulossa tämä kovalyöntinen venäläinen ehdottomasti on. Voi olla, että peli kaipaa hyvin pian lisää monipuolisuutta, sillä pelkällä mättämisellä terävin kärki ei ole realistinen. 

Myös Jannik Sinner on aivan pakko nostaa yhdeksi ehdokkaaksi, sillä parhaimmillaan italialainen on todella hyvä jo nyt. Paketti on hyvin kasassa ja Nadalin haastaminen Roland Garrosilla oli mentaalisesti kova näyttö nuoren miehen potentiaalista. Voi jopa olla, että hän tulee dominoimaan kaikkia, jos kehitys jatkuu yhtä hurjana.

Raikkaat ja fyysiset Denis Shapovalov ja Felix Auger-Aliassime tekevät myös hyvää nousuaan ja kun otteisiin tarttuu vielä ripaus malttia, niin myös heidän valmiudet haastaa edellä mainitut nimet kasvavat olennaisesti.

Ugo Humbert voi olla yksi vähintäänkin top10-kaveri, kuten myös Hubert Hurkacz.

Sitten on tietysti myös Emil Ruusuvuori, jonka kehityskäyrä on ollut hurja viime vuosina, vaikka tänä vuonna vähän tämä uusi (ATP-)taso tuntuikin vielä selvästi otteissa. Mutta, jos kehitys jatkuu yhtä hurjana, niin mikä tahansa on mahdollista. Potentiaalia on.

Veikataan tähän loppuun vuoden 2025 TOP4:

  1. Jannik Sinner
  2. Dominic Thiem
  3. Stefanos Tsitsipas
  4. Alexander Zverev