17/12/2020

Joulukalenteri #17: Djokovicin Slamit

Luukusta 17 löytyy Novak Djokvicin Grand Slamit, joiden kokonaismäärä nousi tänä vuonna siis seitsemääntoista.  Suurin kysymys kuitenkin kuuluu, olisiko niitä voinut tulla tänä vuonna yksi tai jopa kaksi enemmän? 

Jossittelu tai spekulointi on usein turhaa, mutta tehdäänpä tällä kertaa sitä silti.

Muistamme miten Djokovicin tämänvuotinen US Open päättyi ehkä kisan suurimpana ennakkosuosikkina diskaukseen serbin lämätessä pallon linjatuomaria kaulaan. Tähän valitettavaan episodiin kulminoitui jotenkin koko Djokovicn kausi, kuten luukussa yksi asiaa jo sivuttiin. Vuodesta ei tullut lopulta lähellekään sitä, mitä vielä alkuvuodesta odotettiin.

US Open oli yksi suuri mahdollisuus saada Slameissä Rafael Nadalia ja Roger Federeriä kiinni, joita mies ajaa vimmatusti takaa. Tämän tajuaminen painaa varmasti Djokovicia. Se oli hukattu mahdollisuus. Siitä ei pääse mihinkään.

Toinen suuri mahdollisuus tavoittaa edellä mainittua kaksikkoa tuli heti perään Roland Garrosilla. 

Olosuhteet oli suorastaan pedattu Djokovicille, kun suorempaa lyöntiä lyövä serbi sai finaalissa elämänsä paikan haastaa raskaissa olosuhteissa takavuosina jonkin verran tuskailleen Nadalin. Aggressiivinen Nadal niputti kuitenkin varovaisesti aloittaneen Djokovicin täysin ja kun espanjalainen sai myllynsä käytännössä telineistä liikkeelle ei ottelusta saatu edes kovinkaan tasaista, aivan loppua lukuun ottamatta.

Mielenkiintoista onkin pohtia, että miksi Djokovic ei saanut finaalissa lähellekään parastaan itsestään irti. Pelissä ei ollut rentoutta saati uskallusta juuri ollenkaan. Hänellä on kuitenkin ollut hurja henkinen yliote Nadalista viime vuosina, toki erityisesti kovilla kentillä, mutta voisiko paine Grand Slamien pakkovoittamisesta alkaa näkymään jo nyt? Myös Nadalilla oli ottelussa kyseessä iso mahdollisuus nousta Federerin rinnalle ja siinä hän myös onnistui, vaikka varmasti hänkin asiasta jonkinlaista painetta koki. 

Mielenkiintoa lisää tulevaisuudessa se, että nuoret tekevät nousuaan ja potentiaalisia Grand Slam -mestareita on nyt enemmän kuin vuosikausiin. He ovat viemässä väkisinkin nyt jo satunnaisia voittoja ja lopulta he alkavat myös dominoida näitä mestaruuksia keskenään, joten ei Djokovicin urakka ainakaan helpotu, vaikka matkaa Nadal-Federer-kaksikkoon on "enää" kolme mestaruutta. 

Viime vuonna luukussa 16 veikkasin, että Djokovic tulisi voittamaan 19 mestaruutta. Pitäydytään tuuliviirileiman välttämiseksi siinä, mutta yhtä hyvin voi olla jopa niin, että kaikkien kolmen, niin Djokovicin kuin Federerin ja Nadalinkin mestaruudet on nyt nähty.

Tuleva Australian Open näyttää varmasti suuntaa monessa mielessä.  Dominic Thiemin mestaruus antoi monelle nuorella uskoa. Tulossa on hurja kisa.