20/12/2020

Joulukalenteri #20: Roger Federerin ja Rafael Nadalin Slamit

Luukku 20 ei liene yllätys. Rafael Nadal tasasi Roger Federerin kanssa puntit syksyn Roland Garros -voitollaan ja nyt molemmilla on 20 Grand Slamiä kasassa. Ikuisuuskysymyksiä ovat jo vuosia olleet, milloin nämä Slam-voitot loppuvat ja kumpi pelaajista voittaa enemmän? Viime vuonnahan vastaavat luukut olivat Roger 20 ja Rafa 19

Aihe on ollut perinteinen pohdinnan paikka tässä blogin vähän kevyemmässä joulukalenterissa, mutta huom. vähän jo väsyneeseen keskusteluun kaikkien aikojen suurimmasta en ota nyt kantaa. 

Näyttää kuitenkin siltä, että Federerin kohdalla numero 21 ei ole tullut eikä ole tulossa täyteen millään, vaikka muutama herkullinen paikka on viime vuosina ollutkin. Tulee kuitenkin muistaa, että edellisestä Slamistä on jo kolme vuotta ja ikää on kertynyt lisää saman verran. Kun alla on yksi uran pahimmista vammoista, niin aikamoinen temppu vielä yksi Federer -mestaruus olisi. Toki näitä on nähty, mutta joskus näiden täytyy yksinkertaisesti loppua ja suurehko on se epäily, että nämä olivat Rogerin osalta nyt tässä. Wimbledonista voisi jotain vielä toivoa, mutta muiden Slamien osalta mahdollisuudet alkavat olla melko ohuet.

Nadalilla tilanne on hieman lohdullisempi, vaikka hänelläkin on "vain yksi" todennäköinen Grand Slamien voittopaikka enää jäljellä eli Roland Garros. Ja tämä siis siitäkin huolimatta, että kolmesta viimeisimmästä pelaamastaan US Openista hän on voittanut kaksi. Hän on myös viimeisimmän pelatun Grand Slamin mestari ja tulevan vuoden Roland Garros pelataan jo puolen vuoden päästä. Vaikka kelillä tai olosuhteilla ei tuntunut olevan tämän vuoden Garrosilla mitään merkitystä, niin tuo kevään tai alkukesän kisa pelattaneen lämpöisemmässä säässä kuin muutama kuukausi sitten ja se on Nadalille iso asia.

Nadal lieneekin ennakkosuosikki ensi kevään kisaan, mutta silti on pakko uhmata ajatusta "helposta voitosta". Ensi keväänä kaikki saavat hioa massapeliään selvästi tätä vuotta enemmän ja siis ennen tuota Ranskan pääkisaa. Tänä vuonnahan kaikki siirtyivät pikavauhdilla kovilta kentiltä suoraan massalle ja 1-2 esiturnauksen kautta Pariisiin, mikä tavallaan "suosi" massalla pelillisen selkärankansa kasvattanutta Nadalia. Ensi keväänä näin ei tapahdu ja muun muassa muuan Dominic Thiem saanee alle kunnollisen massakauden sekä tarvittaessa riittävän levon. Tänä vuonna US Open -mestaruus vei itävaltalaiselta mehut, eikä tankki yksinkertaisesti ehtinyt täyttyä parissa viikossa Pariisia varten. Ei se 21. mestaruus Nadalillekaan enää siis helpolla tule. Myös muut nuoret tekevät Grand Slameissäkin jo melkoisia urotöitä.

Voi siis hyvinkin olla, että tämä kaksikko jää jopa tähän tasapeliin, mikä olisi jossain mielessä jopa kaunista, sillä niin upea näiden kahden pelaajan välinen kisa on ollut. Mutta toki Nadalilla on nuorempana vielä jonkin verran aikaa, joten vaikea on toisaalta myös nähdä, että nämä tähän vielä loppuisivat. Sanotaan siis niin, että Federerillä mestaruudet jäävät 20 ja Nadal nappaa vielä 1-2, joten olisiko se 22 lopullinen määrä? Mene ja tiedä. Aika näyttää.