28/01/2015

Ennakko: Novak Djokovic vs. Stanislas Wawrinka, Australian Open 2015, semifinaali

Moraalinen finaali? No, ainakin ennen turnausta eniten odottamani ottelu, joka lopulta myös toteutui. Ihanaa!

Stanislas Wawrinkan ja Novak Djokovicin viime vuosien Grand Slam-kohtaamiset ovat jättäneet kylmiksi todennäköisesti vain kylmät sielut. Ottelut niin Australiassa kuin US Openissakin ovat olleet todellisia herkkuja niin pelillisesti kuin henkisestikin. Tästä ottelusta tuskin tulee poikkeus.

On Stan the Man ja Nole the Wall. Jos tämän kaksikon karrikoiden kiteyttäisi, niin nyt kohtaavat paras hyökkäys sekä paras puolustus. Toki tuohon väliin mahtuu kaikkea muuta siltä väliltäkin, mutta asetelma tässä on melko selkeä. Stan hyökkää kaikkialta ja koko ajan, kun taas Djoko luottaa paljon myös puolustukseensa ja vastaiskuihinsa, jotka kääntävät puolustuksen hyökkäykseksi jopa yhdellä lyönnillä.

Varmasti on kuitenkin niin, että myös Djokovic pyrkii viemään ottelua aktiivisesti. Ennen kaikkea pyrkimyksenä on saada Stan liikkeelle ja tulittamaan lyöntejään jonkinasteisesta ahdingosta, jolloin roiskimisen vaara on todennäköisempi. Nyt olisi itsemurhaa lyödä passiivisesti keskikaistaan ja odottaa Stanin pelinavausta, sillä se tulee yhtä varmasti kuin kesä ja kärpäset ja voi parhaimmillaan olla heti kuollettavaa.

Djokovicilla onkin kaikki aseet olla aggressivinen, sillä kummaltakin puolelta löytyvät kaikki lyöntisuunnat ja hän pystyy pelaamaan hyvin myös hyökkäävästä pelipositiosta takarajan päällä tai sen tuntumassa. 

Hankaluuden tähän tuo vain Stanin lähes jatkuva pommitus, jota Djokovic joutunee paljon myös kontraamaan eikä iskemään niin sanotusti vastapalloon. Kilpaa lyödessä Stan on kyvykäs ristiinnaulitsemaan jopa Djokon, joka vakuuttavuudestaan huolimatta ei ole niin hurjassa jumalamoodissa, että sekin onnistuisi.

Djokovicille on semifinaalissakin poikkeuksellisen tärkeää loistava syöttäminen, joka on pelastanut miehen tässä turnauksessa ylimääräisiltä kuormilta. Stanille ei saa antaa yhtään aloitetta tämän palautusvuoroillaankaan. 

Tärkeää on myös pitää niin sanottu pallottelu kämmenpuolella, sillä maailman kahden parhaan rystyn kohtaamisessa Djokovic kohtaa nyt parempansa. Toki serbin rysty on varmempi, mutta se ei riitä, jos Stan on pelipäällä, hurmoksesta puhumattakaan.

Siitä päästänkin Stanin suurimpaan uhkakuvaan eli päivän vireeseen ja esimerkiksi virheiden määrään. On aina helpompi rikkoa ja raastaa kuin olla aktiivinen rakentaja. Tämä pätee erityisen hyvin myös tenniksessä. Ei ole mikään salaisuus, että rakastan Stanin hyökkäävää pelitapaa ja pidän sitä, kuten aiemmin turnauksen aikana mainitsinkin, tämän hetken inspiroivimpana pelinä. Olisi sääli jos ottelu ratkeaisi siihen, että mies ei saisi kaivettua tätä A-peliään esiin, vaan sortuisi roiskimaan palloja ympäri areenaa.

Sille ei tietenkään Wawrinkakaan voi mitään, jos vastassa vielä hurjempi puolustus. Eipä sekään tietenkään matsin kannalta huono asia olisi, sillä kontrastit tuovat aina mielenkiintoisen mausteen otteluihin ja nautittavaa katseltavaa sekin toki on.

Asetelmia ottelun aikana on hieno seurata, sillä osat vaihtuvat pallojen aikana monesti. Silti yleisilmeenä todennäköisesti nähdään sitä, että Stan ei suostu juurikaan puolustamaan, vaan antaa palaa ja Djokovic myötäilee Stanin pelin mukaan ja iskee tarvittaessa.

Veikkauksena heitän, että Stanin A-peliä nähdään paljon, mutta Djokovicin puolustus ja sitä seuraavat vastaiskut ovat nyt vain liian hurjalla tasolla ja serbi vie tämän erin 3-1.