18/01/2015

Ennakko: Australian Open 2015

Kohta se alkaa! Enää muutama tunti ja sitten mennään! Vuoden ensimmäinen Grand Slam, Australian Open on täällä! Tässä siis vuoden ensimmäinen turnausennakko, olkaa hyvät!

Lähtökohdat kauteen eivät juurikaan voisi olla herkullisemmat (ennakoitani kauteen mm. tässä ja tässä). Viime kaudella niin Stanislas Wawrinka kuin Marin Cilic osoittivat, että bigfourin takaa voi sittenkin nousta Grand Slam-voittajaksi asti.

Vaikka Australian alla on tullut ikäviä poisjääntejä, kuten Marin Cilic ja viimeisimpänä Juan Martin del Potro, on pakka silti mukavasti levällään ja olen melko varma, että seuraavan kahden viikon aikana nähtäneen jonkin verran yllätyksiäkin.

Syitä on tietysti monia.

Ensinnäkin viime vuosien kestomenestyjät lähinnä Novak Djokovicin ja Rafael Nadalin ovat kisan alla yllättävänkin isoja arvoituksia. Toisekseen esimerkiksi Roger Federer on nyt viime vuosien hurjimmassa vireessä ja sekoittaa pakkaa jälleen ihanasti. Ehkä jopa kärkisijojenkin osalta, kun muut piiputtavat. Ja kolmanneksi mainittakoon tämä "uusi" aalto, joka jo viime kaudella väläytteli näissä ympyröissä. Herrojen kuten Milos Raonic, Kei Nishikori, Grigor Dimitrov on tällä kaudella räjäytettävä potti jossakin. Se voisi olla jo Australiassa vai ovatko poikaset sittenkin vielä raakileita Australian olosuhteisiin? Sitten on tietysti vielä Stanislas Wawrinka mestaruuden puolustusprojekteineen. Asetelmansa puolesta projekti onkin yksi mielenkiintoisimmista seurattavista turnauksen aikana.

Jotenkin näkisin, että turnauksen voittotaistelu kulminoituu edellä mainittuihin nimiin. Joku Australiassa yllättää aina ja varmasti tämän porukan ulkopuoleltakin voi mennä pitkälle, jopa finaaliin, mutta ihan mestaruuteen saakka en usko.

Ruoditaanpa suurimmat suosikit läpi.

Djokovic on viimeisimpien tietojen mukaan jonkin verran sairastellut flunssan ja vatsataudin muodossa eikä miehen kauden aloituskaan ihan kaikilta osin vakuuttanut (tappio Dohan kvartseissa Ivo Karlovicille). Australian kuumuudessa pienikin sairastelu voi viedä mehut pahastikin, joten ensimmäinen viikko on melko kriittinen. Yllättävän työtapaturman vaara on aina olemassa, jos heikotus iskee. Kaavio on kuitenkin melko selkeää kauraa kvartseihin saakka. Täysissä voimissaan tietysti ennakkosuosikki numero yksi.

Nadal on puolestaan laskenut jopa itse itsensä ulos voittotaistelusta, mikä on samalla tietysti omien paineiden minimointiakin. Otteet eivät toki ole vielä vakuuttaneet. Harvemmin on nähty yhtä virheherkkää Nadalia kuin alkukauden muutamissa otteluissa. Ellei esimerkiksi kämmentuntuma ole löytynyt muutaman viime päivän aikana, voi jopa ensimmäisen kierroksen tippuminen olla lähellä (Mikhail Youzhni). Toisaalta nyt on kuitenkin kyse Nadalista. Miehestä, joka harvemmin Grand Slam-turnauksen toiselle viikolle päästyään pelaa enää huonosti, joten täyden pannukakun tai jackpotin mahdollisuus tässä tälläkin kertaa on. Kaavio on armollinen, joten finaalipaikka lähellä, jos peli vähänkin kulkee. Roger-semi olisi tässä tilanteessa varsin mielenkiintoinen ottelu.

Entäpä sitten juuri Roger? Pitkän, hyvän, mutta paljon pelaamista sisältäneen kauden jälkeen mies piti vain pienen tauon, joka voittoisan Davis Cupin jälkeen jäi itse asiassa todella lyhyeksi. Tauon aikana oli jopa näytösotteluita ja mies myönsikin voittoisan kauden avauksen jälkeen tarvitsevansa muutaman ylimääräisen päivän lepoa. Ikäfaktori ei pelaa miehen pussiin Australian kuumuudessakaan, mutta jos mies selviää vähin vaurioin ja suhteellisen tuoreena ensimmäisestä viikosta, niin toisella viikolla on tietysti paikka iskeä. Pahimmassa tapauksessa voi kuitenkin olla niin, että turnauksen loppu vaatii porukan Murray-Nadal-Djokovic lyömistä ja jossain kohtaa se voi olla liikaa. Heittämällä kuitenkin kvartseihin. Oikeastaan semiinkin, sillä nykykunnossaan raiskannee Murrayn, Dimitrovin tai Goffinin kvartseissa siihen paikkaan.

Wawrinkan kohdalla on tosiaan mielenkiintoista nähdä miten mies käsittelee puolustavan mestarin paineet. Tilanne voi olla yllättäväkin, mutta jos ja kun peli on selvästi uomissaan (voitto Chennaista), niin hienoa olisi nähdä Wawrinka jälleen pitkällä. Sveitsiläistä tyylikkyyttä riittää Stanissakin yllin kyllin ja mielestäni juuri Stanin pelaaminen on nykytenniksen inspiroivinta katsottavaa voiman, taidon ja aktiivisuuden yhdistelmällään. On Djokovicin puolella kaaviota, joten mielenkiintoinen semifinaali olisi jälleen tähänkin tyrkyllä jos kaikki natsaisi.

Siinäpä ne suurimmat suosikit mestariksi. Näin siis käy.

Puolivälierät:
Djokovic vs. Raonic
Wawrinka vs. Nishikori
Nadal vs. Berdych
Federer vs. Murray

Välierät:
Djokovic vs. Wawrinka
Nadal vs. Federer

Finaali:
Djokovic vs. Nadal

Voittaja:
Djokovic.

Olkoon tuo siis virallinen kisaveikkaukseni.

Heitän loppuun kuitenkin eri skenaariot, jos turnauksen jonkinlainen kulminaatio-ottelu Wawrinka vs. Djokovic päättyy toisin eli Stanin voittoon. Jos finaalissa on Nadal, kruunataan Stan jälleen mestariksi. Jos taas finaalissa on Roger, kaikki kortit ovat jälleen auki, sillä tuo kamppailu olisi täysin henkisen tason fiftysixty-ottelu. Jännitettä riittäisi tänne saakka ja voittaja voisi olla jopa Federer... tai Wawrinka. Kaikkien kannalta olisi kuitenkin suotavaa, että Mirka olisi tämän ottelun toteutuessa stadionin ylemmissä aitioissa Brisbanen turnauksen tapaan.