31/01/2015

Ennakko: Novak Djokovic vs. Andy Murray, Australian Open 2015 finaali

Australian Open 2015 huipentuu miesten finaaliin, joka pelataan sunnuntaina klo 10.30 alkaen ja jossa kohtaavat Novak Djokovic ja Andy Murray.

Ei ole yllätys, että finaalissa pelaa Djokovic, mutta ainakin itselleni Andyn esiintyminen samaisessa finaalissa kieltämättä on. Ennen turnausta eikä oikein turnauksen alkuvaiheessakaan ei suurta luottoa Andyn peliin ollut. Mutta siinä vaiheessa kun suurimmat uhkat Federerin ja Nadalin johdolla kaavion alaosassa tippuivat yksi kerrallaan pois, niin kaavio kohti finaalia oli auennut melko mukavaksi.

Murrayn edellinen ottelu Tomas Berdychiä vastaan oli toki yllättävänkin tiukka taisto mentaalisesti, kun pitkäaikainen ex-valmentaja istui tshekkiläisen boxissa, mutta hienosti Murray on nämä vaarallisimmat haastajat pelillisestikin selvittänyt.

Finaalissa haaste on kuitenkin ultimaattinen. Djokovic on luonnollisesti suuri ennakkosuosikki, mutta ei hän vieläkään mitään yliluonnollista peliä ole pelannut ja Stanislas Wawrinkaa vastaan hän oli ajoittain yllättävänkin virhealtis sekä varsin passiivinen. Toki Djokovic tekee voittamisensa tarvittaessa erittäin vaikeaksi olemalla äärettömän varma ja seinämäinen, mutta vastaavasti Murrayn varmuus ei jää paljon jälkeen ja on tällä hetkellä tasolla, jota Djokovickään ei ole vielä tässä turnauksessa kohdannut.

Djokovicin onkin nyt pakko avata omaa peliään semifinaalin verrattuna ja se voi olla jotain mihin aggressiivinen versio Murraystä voisi iskeä hyvinkin vastaan.

Siinä mielessä kattaus onkin varsin mielenkiintoinen, että omimmilla peleillään, vahva puolustus ja vastaiskut, molemmat finalisteista joutuisivat nyt jossain määrin "ylitöihin", sillä se tulisi lopulta olemaan se raskain tie mestaruuteen kummallekin. Tässä pelissä Djokovic olisi parempana tietysti vahvempi, joten varsinkin Murrayn tulisi keksiä nyt jotain spesiaalia huomista varten.

Se jokin, mikä voisi toimia, on aggressiivinen lämäily jauhamisen jatkoksi, jonka Murray periaatteessa osaa, mutta aivan liian harvoin käyttää. Sitä nähdään yleensä vasta silloin kun Murray on joko äärimmäisen ärsyyntynyt tai loukkaantunut. Juuri Berdychiä vastaan nähtiin paikoitellen hurjaakin lyömistä kun pelaajien välinen jännite oli äärimmillään.

Lämäily ei saa kuitenkaan mennä roiskimiseksi, sillä kyttäilemällä vastustajan virhettä Djokovic vie voiton näytöstyyliin. Murrayn täytyykin olla erittäin kärsivällinen ja huolellinen iskupaikan suhteen. Rakentaa pisteitä tarvittaessa pitkään ja hartaasti, mutta ottaa koko ajan liika aika Djokoviciltä pois ja liikuttaa tätä valtavia määriä kääntämällä niin kämmeneltä kuin rystyltäkin terävästi ja matalasti pitkin linjaa. Andyn terävät ja matalat rystyalakierteet esimerkiksi Djokovicin kämmenelle linjaan avaisivat hyökkäyspaikkoja varmasti.

Mentaalisesti tämänkaltainen peli on kuitenkin todella rankkaa, sillä hyvistäkin hyökkäysasemista Djokovicia vastaan joutuu usein puolustajaksi ja pisteen häviäjäksi, mutta näiden nollaamisen ja oman pään pitämisen täytyy pysyä fokuksessa koko ajan. Murraymaista turhautumista omien maidensa myynnistä ei saa nyt tulla.

Luulisin, että suurimmat voittopaineet nahoissaan kokee tällä hetkellä Djokovic. Andyn viime vuosi oli sanalla sanoen niin surkea, että kaikki tämä on jokseenkin kotiin päin. Djokovicin mahdolliseen hermoiluun on Murrayn iskettävä heti kiinni ja otettava serbiltä tila ja aika pois ja ajettava tämä entistä kovempaan ahdinkoon.

Uskon, että näemme viisi erää. Jos tulee fysiikkakisa, Djokovic vie erin 3-2, mutta jos Andy on tarpeeksi aggressiivinen, hän vie 3-2. Helposti tämä tietysti fysiikan tunneiksi näiden herrojen kanssa menee...