05/01/2016

Tulevaisuus ei ole täällä (kausiennakko 2016)

Tähän aikaan vuodesta kaikki maailman tennissivustot pursuavat povauksia tulevalle tennisvuodelle eikä vasurilla.com ole poikkeus. Joulukalenterin luukku numero 8 paljastikin jo näkemykseni ensi kauden TOP8-rankingistä, mutta perustelut näkemykselleni tulevat vasta nyt. Tässä siis kausiennakko vuosimallia 2016!

Viime vuoteen kohdistuneet varovaisen optimistiset odotukset vuoden 2014 neljän eri Grand Slam-voittajan ja nuorten orastavan nousun perusteella eivät realisoituneet käytännössä mitenkään vuonna 2015, vaan Novak Djokovic temmelsi lähes mielin määrin. Vuoden 2014 kausiennakko, kahden hevosen kisa vai yhden miehen soolo, oli puolestaan jotain muuta mitä Djokovicin syksyinen lanaus vuonna 2013 antoi odottaa.


Menneisyys ei siis ole tae tulevasta. Välillä tätä itsestäänselvyyttä on syytä teroittaa itselleenkin.

Niin tai näin, kysymys kuuluu, kuten aina tähän aikaan vuodesta, miten käy tänä vuonna? Jatkaako Djokovic dominointiaan? Tekeekö Nadal paluun kärkeen? Näkyykö Rogerin ikä jo vähän enemmän? Nouseeko joku nuori vihdoin mukaan ehdottomaan eliittiin? Entä Stan Wawrinka? Juan Martin del Potron paluu? Andy Murray? Ja niin edelleen...

1. Novak Djokovic
Aloitetaan Djokovicistä. Vain yksi asia on selvä - viime vuoden jälkeen on vaikeaa ainakaan parantaa. Skenaarioita onkin käytännössä kaksi. Uusi samankaltainen supervuosi tai hieman "heikompi" välikausi. Romahdukseen en jaksa uskoa. Uuteen supervuoteen sen sijaan on kaikki eväät luonnollisesti olemassa, sillä etumatka muihin on niin pitkä. Sanalla sanoen se on järjetön. Pelin fyysisyyden ja kokemuksen korostuminenkin pelaavat vahvasti miehen pussiin. Ja kun huomioidaan se, että Djokovic on nyt todennäköisesti ehdottomassa primetimessaan ja vieläpä top10:n toiseksi nuorimpana (!) pelaajana, niin eihän se tietenkään huonolta näytä. Jatkuvuutta riittää siinä mielessä pitkällekin ilman isompia loukkaantumisia.

Isompi kysymys lieneekin serbin motivaatio ja nälkä. Viime vuosi saattoi tuoda ähkyn, jota voi olla vaikea sulattaa. Erot saattavat olla hiuksenhienoja, mutta muut ovat varmasti nälkäisempiä tänä vuonna kuin Djokovic. Mikä riittää motivaatioksi tästä eteenpäin? Djokovicin kiihokkeena ovat toki varmasti edelleen Grand Slamit, sillä iskun paikka tämäkin vuosi tietysti on. Nadal (14) on enää neljän Slamin päässä ja Federerkin (17) voisi hyvän vuoden jälkeen näkyä jo horisontissa. 

Uskon kuitenkin, että suurin tavoite Djokovicin vuoteen on olympialaiset sekä mahdollisesti Roland Garros ellei sitten panostus massakausteen vaaranna kovien kenttien olympiaprojektia. Kaikki muu on tietenkin plussaa ja oh yes, sitä myös tulee. Taso on vain niin kova tällä hetkellä.

Arvio: Jälleen vuoden ehdoton ykkönen ja 2-3 Grand Slamiä sekä olympiamitali. Mahdollisesti, ellei peräti todennäköisesti, kultainen.

2. Andy Murray

Tuoreesta Davis Cup-voittajasta tulee jokseenkin ristiriitainen fiilis edelleen. Välillä peli on aneemista anti-tennistä juoksemisineen, kun taas välillä Murray myllyttää ja jopa pommittaa näyttävästi.

Viime vuosina suunta on toki ollut oikea aktiivisempaan suuntaan, mutta edelleen Murray tuntuu voittavan huonompiaan liian usein juoksemalla, joka ei puolestaan riitä flow-moukaroijille tai muille kärkinimille. Aggressiivisemmalla pelillään hän taas pelaa kieltämättä hienoa ja erityisesti älykästä peliä, mutta se taas ei riitä Djokovicille juuri koskaan. Aggre ei vaan tule selkärangasta, ei edes heikompia vastaan, vaan aina vähän pakotettuna. Tämä puolestaan näkyy usein virheinä ja pelin sekä pään tukkoiluna. Itseään ei voi paeta tenniskentälläkään. 

Toivotaan, että Davis Cup-voitto olisi vapauttanut skotin peliä ja näkisimme entistä aktiivisemman Murrayn tänä vuonna. Vain sillä tavalla hän pystyy laittamaan kampoihin juuri Djokovicille.  

Arvio: 0-1 Grand Slamiä, mutta olympiakulta jää puolustamatta. Tuskin edes mitaleilla, kun nälkäisempiäkin ja olympiavoitottomiakin pelaajia riittää. Tasaisuudellaan mies on toki korkealla tänäkin vuonna.


3. Rafael Nadal
Nadal lienee tulevan kauden ehdottomasti suurin kysymysmerkki ja kenties seuratuin pelaaja. Oliko viime vuoden dippi väliaikaista vai lopun alku?

Nadalin itseluottamus- ja pelilliset ongelmat ovat hyvin dokumentoitu täälläkin, joten ei mennä niihin nyt. Mikäli rohkeutta ja uskoa omaan tekemiseen sekä totuttuun aggressiivisuuteen riittää, niin osa ongelmista ja pelin pätkimisistä varmasti häviää. Käytännössä tämä tarkoittanee sitä, että ihan samanlaista nöyryytystä kuin viime vuoden alkupuolisko ei ole luvassa. Toimivalla kämmentulituksella miehen muu peli sekä vastustajien kannalta se pahin, tappaja-asenne, seuraa mukana.

Mutta toisaalta, enpä jaksa hirveästi uskoa Grand Slameihinkään ehkä Ranskaa lukuun ottamatta. En ainakaan ilman Djokovicin isompaa dippiä tai ristiinpeluuta kaavion aukeamisen myötä. Kun Nadalin ongelmat ja haavoittuvuus ovat antaneet uskoa myös muille, niin vuodesta ei välttämättä tule helppo tänäkään vuonna. Moni tietää ja ennen kaikkea pystyy usein myös toteuttamaan voittavaa kaavaa Nadalia vastaan. Aika pois, rystypuolen painotus ja kämmenkulmasta läpi on monen mielessä espanjalaisen kanssa kentälle astellessa.

Mielenkiinnolla seuraan Nadalin pelaamista yhden lyönnin osalta, joka yksittäisenä lyöntinä kertoo paljon espanjalaisen itseluottamustasosta ja on tärkeä syömähammas varsinkin Djokoviciä vastaan. Jos kämmen pitkin linjaa lähtee ja toimii, niin kausi on ainakin viime vuotta parempi.

Arvio: 0-1 Grand Slamiä. Ranskan ja massamenestyksen varassa, joten back to basics.


4. Roger Federer
Hurjan kova on ikämiehen pelitaso edelleen. Mikään ei vain riitä Djokovicille ja mikäli Nadalin ongelmat ovat jäämässä taakse on myös entinen peikko jälleen kuvioissa. Voi olla, että pieni notkahdus pelitasossa tullaan näkemään, sillä ikä alkaa väistämättä olemaan vuosi vuodelta isompi faktori tässä yhtälössä. Ironista on kuitenkin se, että voittaa edelleen nuoret, uuden sukupolven pelaajat, lähes järjestään. Big four plus Stan siis niitä suurimpia karikoita.

Unelmasyöttämisellä ja ultra-aggrella sveitsiläinen taistelee kuitenkin edelleen korkealla tasolla ja saattaa hyvinkin hämmentää pakkaa esimerkiksi olympialaisissa. Paras kolmesta ja kovat kentät tarjoavat melko lailla ihannekattauksen Federerin pelille ja kropalle. Olympialaiset lienevätkin Federerin ehdoton ykköstavoite tällä kaudella. Kaksinpelin kultamitali kruunaisi uran hienosti, nyt kun Davis Cup-voittokin kaapista löytyy.

Uuden valmentajan Ivan Ljubicicin palkkaaminen ja yhteistyön hedelmällisyys nähdään kauden aikana.

Arvio: Mitali olympialaisista. Kaksinpelissä sekä sekanelinpelissä.

5. Stan Wawrinka
Tasaisemmalla suorittamisella ja suurimmat laaksot välttäen voi olla vieläkin korkeammalla kuin mitä tähän nyt laitan. Stan voisi olla itse asiassa paljon korkeammalla. Paras peli riittää mihin tahansa, mutta sveitsiläinen on vähän liiaksi fiilispelaaja ollakseen jatkuva riesa kärkinimille tai isoimpien kisojen kestosuosikki. Jos ei huvita, niin ei huvita.

Wawrinkan pelin vaihteluväli on käytännössä absoluuttisesta parhaudesta jonnekin challenger-tason ensikertalaisiin, joten heilahduksia pelitasossa odotettavissa edelleen.

Arvio: 0-1 Grand Slamiä. 

6. Tomas Berdych
Uran "huiput" on nähty, mutta tasainen suorittaminen kovimman kärjen takana riittänee tänäkin vuonna näille positioille. Pää ei vain kestä ja se kovin piikki ei tule tänäkään vuonna.

Arvio: Grand Glam-kvartseja pukkaa 1-3 kpl. Kärjen takana nyt ja ikuisesti.

7. Milos Raonic
Terveenä säilyessään hilannee itseään lähemmäs kärkeä. Ivan Ljubicicin hypättyä valmentajan paikalta Federerin kelkkaan voi kanadalaisen paketti olla vähän sekaisin, sillä Ljubicic sai iskostettua Raonicin peliin jonkin verran kaivattua lisäaggressiivisuutta monsterisyötön kyytipojaksi. Jos tämä kehityssuunta säilyy, voi nousta uhkaamaan kovimpia nimiä jo tällä kaudella. Syötön kulkiessa moni asia on mahdollinen.

Arvio: Grand Slam-kvartsia ja -semiä vielä tämä vuosi. Ensi vuonna sitten jo näytön paikka.

8. Kevin Anderson
Anderson oli mielestäni yksi eniten kehittyneistä pelaajista viime vuonna. Potentiaalia on aina ollut hurjasti ja hienoa nähdä, että se alkaa realisoitua kovemmiksi suorituksiksi ja tasaisemmaksi suorittamiseksi. Omaa aivan loistavat lyönnit, joilla pommittaa tai olla jopa sitkeä. Syöttö ei kalpene paljonkaan parhaille ja liikekin on isoksi mieheksi varsin terävää. Iso uhka tällä kaudella kaikille, kun pöljä päivä sattuu kohdalle.

Arvio: Grand Slam -semifinaalit lähellä.


Siinä siis TOP8. Listaa tutkaillessa yksi asia on siis varmaa: tulevaisuus ei ole vieläkään täällä. Nuoret eivät vaan lyö läpi. Toivottavasti olisin ainakin osittain väärässä.

Kauden Grand Slam -voittajat:
Australian Open: Novak Djokovic
Roland Garros: Rafael Nadal
Wimbledon: Andy Murray
US Open: Novak Djokovic

Olympialaiset: Novak Djokovic.

Ja tuttuun tyyliin, heittäkääpä omia veikkauksia kehiin ja mielellään perusteluineen! Hyvää tennisvuotta 2016 kaikille!