15/01/2012

Ennakko: Australian Open 2012

Kauden ensimmäinen Grand Slam, Australian Open, alkaa ensi yönä. Kaaviot julkistettiin jo loppuviikosta ja tennikselle tyypilliseen tapaan pelaan kaaviot etukäteen ja laitamme kannun jakoon jo nyt.

Asetelmat ovat silti varsin mielenkiintoiset, kuten aina uuden kauden alussa. Jatkuuko Djokovicin lento? Toipuuko Nadal finaalitappioista? Iskeekö Federer takaisin? Löytääkö Murray pelinsä puuttuvat palaset? Yllättääkö joku? No jos joku on varmaa, niin voittaja löytyy kuitenkin herroista, joista olen tarkemmin jo bloggaillutkin. Mutta valitettavasti, niin hyvin kuin Jarkko pelasikin, rahkeet ja paukut eivät riitä neljättä kierrosta pidemmälle, jolloin vastaan astelee Nadal. Tämän viikon kuormituksen takia olisi toivonut aavistuksen helpompia vastuksia jo ensimmäisille kierroksille. Nalbandian ja mahdollisesti Isner eivät ole toki voittajasuosikkeja, mutta eivät todellakaan helpoimpia avausvastustajiakaan. Nyt vain toivomme Sydneystä saadun draivin kantavan myös Melbournessa.

Ehdoton ennakkosuosikki on kuitenkin Djokovic. Jos olen aivan rehellinen, en usko kehenkään muuhun. Miehen pelissä on edelleen, parin viikon takaisen näytösturnauksen perusteella, sellaista voimaa ja tempoa, mutta samalla myös käsittämätöntä varmuutta, että kyydissä pysymiseen vaaditaan paljon. Monelle se on yksinkertaisesti liikaa. Djokovic voittaa peruspelilläänkin valtaisan määrän palloja. Lisäksi häneltä tuntuu löytyvän aina se yksi ylimääräinen tai vain seuraava vaihde, jos alkaa mennä liian tiukaksi. Lyönneissä on tarpeen mukaan hurjasti marginaalia ja kun liikkuminenkin on hurjalla tasolla, on vastustajien vaikeaa saada riittävä määrä suoria pisteitä, Djokovicin virheistä puhumattakaan. Jos tämän jotenkin summaisi, niin rivimiehistä häntä ei tiputa kukaan ja vaikeaa on se on muillekin.

Myös muut suosikit ovat vanhoja tuttuja, eli Federer, Nadal ja ehkä jossain mielessä myös Murray, mutta häneen en usko ennen kuin joku tai jotkut edellä mainitusta kolmikosta ovat joko tippuneet tai pelaavat Andyä vastaan loukkaantuneena. Federer valitteli selkäänsä edellisessä turnauksessaan, mutta uskon sen aiheuttaman luovutuksen olleen osittain vain varotoimenpide tätä kisaa varten. Menee täysin automaattiohjauksella vähintään puolivälieriin saakka, ehkä jopa finaaliin, ellei vanha mies väsähdä matkalla. Myös Nadalilla on ollut ongelmia olkapäänsä kanssa, mutta myös syöttönsä kanssa, johon olkapäävamma mahdollisesti vaikuttaa. Ilman parempaa syöttöä hän ei voita kovilla kentillä Grand Slam -turnausta. Piste. Aivan liian vaikeaa ja kuluttavaa tulee olemaan, jos niitä ilmaisia pisteitä ei tule muutamaa per syöttövuoro. Kruisailemalla puolivälieriin, mutta sitten alkaa olemaan jo haastetta. Semifinaali vaikuttaisi nykykunnolla maksimisuoritukselta.

Mustina hevosina nostan esille kolmikon Del Potro, Tsonga ja Ferrer, tässä järjestyksessä. Jos Del Potro onnistuu saavuttamaan pelillisen nirvanansa ja voittamaan puolivälierässä Federerin, on tie auki finaaliin, jossa hurjalla paukutuksella on pienet mahdollisuudet voittaa Djokovic. Hän saattaisi olla siihen itse asiassa jopa kyvykkäin, jos sinne asti pääsisi. Mutta selkeästi nälkäinen Federerkin voi olla Del Potrolle jo liikaa. Tai sitten joku muu jo aiemmin, jos peli ei lähdekään käyntiin. Tsongan kohtaloksi koituu viimeistään Djokovic, mutta myös Murrayn kanssa on jo tiukkaa. Voittaa kuitenkin Andyn pommittamalla tämän pressuihin. Tien pitäisi olla pedattu vähintään siis puolivälieriin, jonne saattaa päästä melko kivuttomastikin. Tämä on myös ehdoton edellytys Andyn voittamiseksi, että hän on siinä vaiheessa vielä suhteellisen freesi. Ferrerille puolestaan kaavio on turhan haastava, koska hän on kovista nimistä ensimmäinen, jolla on ilo kohdata Djokovic. Puolivälierävaiheessa Djoko on väkisinkin vielä yhtä tuore kuin kuntoihme Ferrer, joten kunnon avulla Djokoa ei voiteta, ainakaan tässä vaiheessa. Vaikea nähdä myöskään hänen pistävän Djokovicille muulla tavoin kovasti hanttiin, kun pelataan paras viidestä ottelua. Ferrer on kuitenkin valmis juoksemaan vaikka kolme päivää, eikä anna tuumaakaan periksi, joten annetaan hänelle pieni mahdollisuus. Iso se ei kuitenkaan ole.

Tämänkaltaisen ennakon tekeminen jo nyt on haastavaa, mutta toisaalta myös yllättävän hauskaa. Spekulointia parhaimmillaan. Turnaus on kuitenkin pitkä ja mitä tahansa voi tapahtua. Loukkaantuminen, väsähtäminen tai jotain muuta odottamatonta jossain alkukierroksen ottelussa voi viedä junan monelta pelaajalta raiteiltaan ja pelaajan sitä kautta turistiksi. Australiassa nähdäänkin vuosittain paljon yllätyksiä ja vuosien takaa löytyy mitä kummallisimpia finaalipareja. Mutta jos tähän jotain nyt siis heitetään, niin kärkinimet ovat tällä hetkellä muita sen verran edellä, että pelit etenevät seuraavasti:

Puolivälierät:
Djokovic - Ferrer
Murray - Tsonga
Federer - Del Potro
Nadal - Berdych

Välierät:
Djokovic-Tsonga
Federer-Nadal

Finaali:
Djokovic-Federer

Voittaja:
Djokovic

PS. Omia veikkauksia kehiin oheiseen äänestykseen, hopi hopi! Niin ja hyviä perusteluja tämän tekstin kommentteihin! Paras perustelu oikein menneestä voittajasta palkitaan!